Ξεκίνησε το 2ο Φεστιβάλ και ο Μαραθώνιος Παραμυθιού στη Χαλκηδόνα

Κάλεσμα στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραμυθιού και Αφήγησης και στον 8ο Μαραθώνιο Παραμυθιού στη Χαλκηδόνα απευθύνουν ο δήμαρχος Χαλκηδόνος, Ιωάννης Τσουκνιδάς, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Θάνος, και η πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού της ΠΚΜ, Άννα Μυκωνίου.

propoli

Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραμυθιού και Αφήγησης άρχισε την Πέμπτη 31 Μαΐου, ενώ την Παρασκευή 1 Ιουνίου ξεκίνησε ο 8ος Μαραθώνιος Παραμυθιού. Η εφημερίδα Politik και το Politik.gr στηρίζουν τις εκδηλώσεις ως Χορηγοί Επικοινωνίας.

Οι αφηγήσεις, τα θεατρικά δρώμενα και όλες οι δραστηριότητες ξεκίνησαν το πρωί στις 9:00 και δεν θα σταματήσουν ούτε τη νύχτα, παρά μόνο όταν πραγματοποιηθεί η λήξη του φεστιβάλ, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 9:00 το βράδυ της Κυριακής.

Πρόκειται για ένα πλούσιο ολοήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων για παιδιά και μεγάλους, που περιλαμβάνει αφηγήσεις – παρουσιάσεις παραμυθιών με θεατρικό τρόπο και τη βοήθεια μουσικών οργάνων, θεατρικές παραστάσεις, θέατρο σκιών, ζωγραφική, μουσικές συναυλίες εμπνευσμένες από το χώρο των παραμυθιών, κουκλοθέατρο, δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά και πολλές άλλες εκπλήξεις. Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ στις αφηγήσεις θα συμμετέχουν και συγγραφείς.

Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραμυθιού και Αφήγησης και ο 8ος Μαραθώνιος Παραμυθιού διοργανώνονται από τον Μορφωτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Χαλκηδόνας, υπό την Αιγίδα του Δήμου Χαλκηδόνος και του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την υποστήριξη της Ένωσης Πολιτιστικών νομού Θεσσαλονίκης, του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, καθώς και τη στήριξη ελληνικών και διεθνών ιδρυμάτων και οργανισμών.

Το κάλεσμα του δημάρχου Χαλκηδόνος, Ιωάννη Τσουκνιδά:

«Στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας, η πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός Διεθνούς Φεστιβάλ Παραμυθιού, και μάλιστα για 2η συνεχή χρονιά, είναι πραγματικά αξιέπαινη και αξιοθαύμαστη, καθώς φέρνει σε επαφή τα παιδιά της δικής μας εποχής με έναν κλασικό τρόπο ψυχαγωγίας, αλλά και μάθησης, που γαλούχησε γενιές και γενιές ανθρώπων ανά τον κόσμο για αιώνες.

Είναι δε αξιοσημείωτο, πως σ’ αυτήν την πορεία τα παιδιά θα έχουν συνοδοιπόρους τους ίδιους τους γονείς τους και έτσι όλη η οικογένεια θα ταξιδέψει στον υπέροχο κόσμο του παραμυθιού και της φαντασίας.

Για όλα τα παραπάνω αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους συντελεστές της εκδήλωσης, τα παιδιά του Μορφωτικού-Πολιτιστικού Συλλόγου Χαλκηδόνας, τόσο για την οργάνωση, όσο και για τη, διαφορετική από τα συνηθισμένα, μορφή ψυχαγωγίας που προσφέρουν σε μικρούς και μεγάλους.

Ο Δήμος Χαλκηδόνος χαιρετίζει την εκδήλωση που τείνει να γίνει θεσμός και προσπαθεί, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, να στέκεται αρωγός στη διατήρηση και την περαιτέρω ανάπτυξη της. Θερμά συγχαρητήρια και πάλι, καθώς και ευχές για την επιτυχία της εκδήλωσης».

Η δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού της ΠΚΜ, Αλέξανδρου Θάνου:

«Χαιρετίζω το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραμυθιού και αφήγησης και τον 8ο Μαραθώνιο Παραμυθιού που διοργανώνεται στη Χαλκηδόνα. Το πολιτιστικό αυτό τετραήμερο αποτελεί πια ένα καταξιωμένο θεσμό και θα αποτελέσει και φέτος –είμαι βέβαιος- σημείο συνάντησης χιλιάδων μικρών και μεγάλων “φίλων” των παραμυθιών και των ονείρων.

Το παραμύθι είναι η μαγεία των παιδικών μας χρόνων και η αθωότητα της νιότης μας. Στη σοφία των λαϊκών παραμυθιών κρύβονται οι μεγαλύτερες αλήθειες της ζωής, ενώ τα σύγχρονα παραμύθια πλάθουν χαρακτήρες, καταργούν στερεότυπα, βοηθούν τα παιδιά να αγαπήσουν και να πιστέψουν στον εαυτό τους.

Θα ήθελα να συγχαρώ λοιπόν τα δραστήρια μέλη του μορφωτικού και πολιτιστικού Συλλόγου Χαλκηδόνας, που με τις πρωτότυπες ιδέες τους, το μεράκι τους και την αγάπη τους στις κλασικές αξίες της παράδοσης, προάγουν τον πολιτισμό στον τόπο μας, βάζοντας στο “επίκεντρο” το πιο ελπιδοφόρο κομμάτι της κοινωνίας μας: τα παιδιά μας».

Το μήνυμα της προέδρου και Διευθύνουσας Συμβούλου του Κέντρου Πολιτισμού της ΠΚΜ, Άννας Μυκωνίου:

«Μια “Παραμυθένια” γιορτή πολιτισμού διοργανώνεται και φέτος στη Χαλκηδόνα για μικρούς και μεγάλους. Μια γιορτή που την τιμητική του έχει το νοτισμένο από τη σοφία των χρόνων παραμύθι.

Το παραμύθι για τα παιδιά εκτός από διασκέδαση έχει και αξία παιδευτική και διδακτική. Αυτό που προσφέρει όμως επιπλέον το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραμυθιού και αφήγησης και ο 8ος Μαραθώνιος Παραμυθιού είναι ότι τα παιδιά μπορούν να μοιραστούν τις αγαπημένες τους «παραμυθικές ιστορίες» με τους γονείς τους και να ταξιδέψει παρέα όλη η οικογένεια στους αλλόκοτους και υπέροχους κόσμους της φαντασίας. Ας αρπάξουμε λοιπόν την ευκαιρία που μας δίνει αυτή η διοργάνωση, ας μοιραστούμε στιγμές με τα παιδιά μας, ας διασκεδάσουμε παρέα τους.

Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία και φέτος σε αυτή την ευφάνταστη διοργάνωση, να προσκαλέσω όλο τον κόσμο να συμμετάσχει και να συγχαρώ όλα τα μέλη του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Χαλκηδόνας».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ

9.00

Έναρξη του Μαραθωνίου Παραμυθιού

9.10 – 9.30

Αφήγηση των Παραμυθιού της Σοφίας Τσιάμη “Παιχνίδια με τον παππού”. Ελληνοεκδοτική.

9.30 – 10.00

Ζωγραφίζουμε το παραμύθι της Μαρίας Ποπκιώση “Καλωσήλθες Φθινόπωρο” για παιδιά νηπιαγωγείου

10.00 -11.00

Αφήγηση με θεατρικό τρόπο του παραμυθιού της Μαρίας Ξανθοπούλου “Ο Χρόνος δεν είναι Μανταρίνι” αφηγείται η ίδια η συγγραφέας

11.00 -12.00

Προβολή της αρχαιολογικής ταινίας με τη μορφή παραμυθιού “Σωστική Ανασκαφή στην Ιερά οδό. Αφήγηση του παραμυθιού “Μια μικρή Αρχαιολογική Ιστορία. Επιμέλεια Eλ.Στούμπου – Κατσαμούρη.

12.00 -13.00

Φτιάξε το δικό σου παραμύθι, πρόγραμμα για παιδιά. Επιμέλεια Έυη Μάντσου Θεατρολόγος

13.00 – 14.00

Θα παρουσιαστεί η Τηλε-ιστορία της Ευγενίας Κούκουρα “Αλέξανδρος η Αθάνατη Δόξα”

14.00 – 17.30

Αφηγήσεις Παραμυθιών από διάφορους συγγραφείς

17.30 -18.00

Αφήγηση Παραμυθιού “Ο ψαράς μας ο μουρμούρης” από τις εκδόσεις “ΩΡΙΩΝΑ”

18.00 – 18.30

Αφήγηση των Μύθων του Λα Φοντέν: “Το κοράκι και η αλεπού”, “Ο λαγός και η χελώνα” & “Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας. Athéna Missios Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

18.30 – 19.00

Αφήγηση Βουλγάρικων Παραμυθιών σε μετάφραση από τη Β. Χανή Μωυσίδου: Διδάκτωρ Ιστ. Α.Π.Θ.

19.00 – 20.00

Αφήγηση με θεατρικό τρόπο του παραμυθιού της Μαρίας Ποπκιώση “H μάγισσα Φαφούτα και τα γλυκά της φίλτρα αφηγείται η ίδια η συγγραφέας.

20.00 – 21.00

Παρουσίαση Αρχαιολογικών ταινιών και Αφήγηση του παραμυθιού “Μια μικρή Αρχαιολογική Ιστορία από την Ελένη Στούμπου-Κατσαμούρη.

21.00 – 22.00

Συναυλία: ”Ζωή, Παραμύθι τ’ Όνομά σου” από Κ. Π. Σύλλογος ”Στο Μπαλκόνι των Αστεριών”.

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ

4.00 – 11.00

Αφηγήσεις Παραμυθιών από διάφορους συγγραφείς και επισκέπτες

11.00 – 12.00

Αφήγηση με διαδραστικό τρόπο με τα παιδιά, του παραμυθιού “Η γιαγιά Σοφία, ο μικρός Χαραλαμπούλης, το διαδίκτυο και το cyberbullying (ηλεκτρονικός εκφοβισμός)” από τις συγγραφείς Βασιλική Γκουντσίδου και Άννα Φαχαντίδου

12.00 -13.00

Αφήγηση αυτοτελών ιστοριών απ’ το βιβλίο του Βασίλη Μπουντουρη Η ΑΓΑΠΗ ΔΙΔΑΣΚΕΙ και Η ΑΓΑΠΗ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ (Ιστορίες με γάτους για παιδιά γάτους), Αφήγηση του παραμυθιού “Αφού δεν υπάρχουν δράκοι (ένα παραμύθι-παραβολή πάνω στο φόβο) του Τζακ Κεντ, των εκδόσεων ΜΕΡΙΜΝΑ. Αφηγούνται οι σκηνοθέτες Αριάδνη Κότση και Βασίλης Μπουντούρης

13.00 -14.00

Αφήγηση Λαϊκών Παραμυθιών από τη Μικρά Ασία: ΠΙΣΙΔΙΑ, “Το μαγικό δακτυλίδι” και “Ο βασιλιάς με τα τρία κορίτσια και ο βασιλιάς με τα τρία αγόρια της Μάνιας Καπλάνογλου

14.00 -17.30

Αφηγήσεις Παραμυθιών από διάφορους επισκέπτες

17.30 -18.30

Παρουσίαση των παραμυθιών: “Οι Σημαίες του Κόσμου” και “Ζωντανεύω την Αλφαβήτα” από τις εκδόσεις ΩΡΙΩΝΑ

18.30 – 19.30

Αφήγηση με διαδραστικό τρόπο των παραμυθιών της Σωτηρίας Κυρμανίδου. “Το ταξίδι της απορίας”, Η σταλακτή και Ντόζυ” και “Ο κυρ-δρόμος οι οδηγοί και όλοι εμεις” αφηγείται η ιδία η συγγραφέας

19.30 – 20.00

Αφήγηση Θρακιώτικων και λαϊκών παραμυθιών

20.00 – 20.15

Αφήγηση παραδοσιακού παραμυθιού από την Κίνα από την Αφηγήτρια – Ηθοποιό  Μαρία Αράπογλου

20.15 – 20.30

Αφήγηση λαϊκών παραμυθιών από την παραμυθού Ευπραξία Αναστασίου

20.30 – 20.40

Αφήγηση του παραμυθιού “Ο Πρίγκιπας Λεμόνης και η όμορφη Κρεμμύδω από την Λογοπεδικό Φανή Κοσκερίδου

20.40 – 21.00

Αφήγηση Ποντιακών παραμυθιών από το βιβλίο μια μικρή ιστορία με παραμυθιακά στοιχεία, σε ποντιακή διάλεκτο από τον συγγραφέα εκπαιδευτικό Κοσμά Τσίναλη

21.00 -22.30

Θέατρο Σκιών Αγάπιου Αγαπίου “Παραμυθοσαλάτα”

23.00 -23.30

Αφήγηση παραμυθιών για μεγάλα παιδιά

ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ

4.00 – 10.30

Αφηγήσεις παραμυθιών από διάφορους συγγραφείς και επισκέπτες

10.30 – 11.10

Αφήγηση με διαδραστικό τρόπο του παραμυθιού “Ο Πέτρος και η μάγισσα Καρκάγια” από τη συγγραφέα Τριανταφυλλιά Κωνσταντινίδου

11.10 -12.00

Σκιτσάρουμε βήμα – βήμα, χωρίς κόπο, αλλά με εύκολο τρόπο με τον σκιτσογράφο Δημήτρη Νικολαΐδη

12.00 – 13.00

Αφήγηση του παραμυθιού ”Το Μωβ Σκαντζοχοιράκι” και αφήγηση αποσπασμάτων από το μυθιστόρημα ”Η Λέξα και το Άνοιγμα του Νεραϊδόκοσμου” αφηγείται η ιδία η συγγραφέας Ανθούσα Κορτσίνογλου.

13.00 -14.00

Θα παρουσιαστεί η Τηλε-ιστορία της Ευγενίας Κούκουρα “Ο Ηρακλής και τα βόδια του Γηρυόνη”

14.00 -17.45

Αφηγήσεις παραμυθιών από διάφορους συγγραφείς και επισκέπτες

17.45 -18.00

Θεατρική παράσταση από την παιδική θεατρική ομάδα του συλλόγου “Τα τρία μικρά λυκάκια” του Ευγένιου Τριβίζα

18.00 – 19.00

Παρουσίαση με μορφή κουκλοθέατρου του παραμυθιού “Ποιος αξίζει να είναι Βασιλιάς;” Παρουσιάζει η ιδία η συγγραφέας Βούλα Παπαστιφλικιωτή

19.00 – 19.30

Αφήγηση με συνοδεία μουσικής του παραμυθιού “Η Κοκκινοκαπελού” αφηγείται ο ίδιος ο συγγραφέας Παναγιώτης Μαβίδης

19.30 – 20.00

Αφήγηση με θεατρικό τρόπο του Αγγλικού παραμυθιού “Paddington At The Tower (of London).” Από το Κέντρο ξένων γλωσσών Νασκουδάκη

20.00 -21.00

Συναυλία: ”Στις νότες των παραμυθιών” από την Χορωδία του Κ.Α.Π.Η. Χαλκηδόνας

21.00

Τελετή Λήξης

Loading