«Φρένο» στην καύση των oρυζοκαλλιεργειών θέλει να βάλει η Περιφέρεια

Στο φλέγον ζήτημα της καύσης των oρυζοκαλλιεργειών που απασχολεί έντονα τους κατοίκους στην περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στην εκπομπή «Μιλάμε Πολιτικά» στον Flash 99.4, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Γιουτίκας.

propoli

Το ζήτημα της καύσης των καλλιεργειών στην ευρύτερη περιοχή της Χαλάστρας, φαίνεται πως απασχολεί έντονα τους κατοίκους της περιοχής, καθώς γίνονται συνεχώς καταγγελίες στις αρμόδιες αρχές, δημιουργώντας πληθώρα προβλημάτων τόσο στην υγεία, όσο και στην καθημερινή ζωή των περίοικων.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, πρόκειται για ένα έντονο φαινόμενο, το οποίο είναι γνωστό ήδη από το 2015, περίοδο κατά την οποία το φαινόμενο ήταν σε πολύ μεγάλη έξαρση, ενώ έκτοτε η Περιφέρεια σε όλα τα χρόνια που ακολούθησαν, προχωράει στην ενημέρωση όλων των συνεταιρισμών και των τοπικών οργανώσεων των αγροτών για την παύση του φαινομένου και για τα προβλήματα τα οποία προκαλεί.

Ο κ. Γιουτίκας, αποδόμησε το φερόμενο οικονομικό πλεονέκτημα της καύσης, τονίζοντας παράλληλα ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο φυσικά φέρνει πληθώρα προβλημάτων τόσο στους ανθρώπους με άσθμα όσο και στα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Όπως ισχυρίστηκε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, βάσει των στοιχείων από τους σταθμούς αέριων ρύπων, η κατάσταση έχει βελτιωθεί συγκριτικά με το 2015, ωστόσο παραμένει ιδιαίτερα κακή, γεγονός που ενισχύεται και από τις καιρικές συνθήκες.

Η Περιφέρεια, από την πλευρά της έχει ενημερώσει τον καθ’ ύλην αρμόδιο, τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να προβαίνει σε καθημερινούς ελέγχους μέσω και των δορυφόρων, καθώς οι επιχορηγήσεις που λαμβάνουν οι αγρότες περιλαμβάνουν στους όρους την τήρηση ορισμένων περιβαλλοντικών κανόνων.

Ερωτώμενος, για το πώς μπορούν οι κάτοικοι να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, ο κ. Γιουτίκας τόνισε ότι οι κάτοικοι πρέπει να αναλάβουν ενεργό δράση, όπως για παράδειγμα να καταγγέλλουν τα περιστατικά τα οποία υποπίπτουν στην αντίληψή τους.

Ο «κόκκινος» Θερμαϊκός

Από την άλλη πλευρά, στο ζήτημα του φυσικού φαινομένου του «κόκκινου» Θερμαϊκού, ο κ. Γιουτίκας, τόνισε ότι πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο, το οποίο οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Ο κυριότερος από αυτών αποτελεί η έλλειψη του βιολογικού καθαρισμού, καθώς δημιουργούνται τεράστιες εκτάσεις φυτοπλαγκτόν, οι οποίες στη συνέχεια λόγω έλλειψης οξυγόνου, αποσυντίθενται και βγαίνουν στην επιφάνεια, συνθέτοντας το άσχημο σκηνικό στο κέντρο της πόλης.

Loading