Χρήστος Σταικούρας: Υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης είναι η στόχευση της κυβέρνησης

Χρήστος Σταικούρας: Υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης είναι η στόχευση της κυβέρνησης

Υψηλότεροι ρυθμοί «διατηρήσιμης» οικονομικής μεγέθυνσης και χαμηλότερο κόστος δανεισμού για κράτος, τράπεζες και επιχειρήσεις, είναι η στόχευση της κυβέρνησης, ώστε να υπάρξει περιθώριο περαιτέρω μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, τόνισε στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, στο ΕΒΕΘ, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας.

Παράλληλα, χαρακτήρισε ως «τελευταία, μοναδική, γενναιόδωρη ευκαιρία» τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές πολιτών και επιχειρήσεων προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και κάλεσε τα μέλη της ΚΕΕΕ να τη στηρίξουν.

«Σε αυτούς τους δύο πρώτους μήνες προσπαθήσαμε να μην πούμε πολλά, αλλά να κάνουμε πράξεις και κάναμε. Με την καθοδήγηση του πρωθυπουργού, αναλάβαμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες επ’ ωφελεία της κοινωνίας, της μεσαίας τάξης και των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας και συνέχισε:

«Διευρύναμε το πλαίσιο που βρήκαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση, για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Σας καλώ όλες και όλους, με τα μέλη σας, να βοηθήσετε αυτή την προσπάθεια. Είναι η τελευταία μοναδική γενναιόδωρη ευκαιρία που υπάρχει, προκειμένου να ρυθμιστούν ληξιπρόθεσμες οφειλές πολιτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία».

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε κι άλλες κυβερνητικές πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22% και η διεύρυνση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας. Παρέπεμψε για περισσότερα στην αυριανή ομιλία του πρωθυπουργού και ανέπτυξε τους άξονες πολιτικής στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση, με πρώτο την αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής.

«Ήδη κινηθήκαμε και θα κινηθούμε σε μια λελογισμένη σταδιακή μείωση φορών φυσικών και νομικών προσώπων. Θα μειωθούν το 2020, για τα εισοδήματα του 2019, η φορολόγηση των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% – αυτό είναι δέσμευση – και έχει βρεθεί ο σχετικός δημοσιονομικός χώρος. Το ίδιο ισχύει και για τα μερίσματα, από 10% στο 5%. Θα ακούσετε κι άλλα στοιχεία αύριο, στην ομιλία του πρωθυπουργού.

«Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, η στόχευση, η κατεύθυνση, είναι δεδομένη και  συγκεκριμένη. Μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών» είπε ο κ. Σταϊκούρας: «Διότι με την κυβερνητική αλλαγή, βελτιώθηκε, τόσο η εισπραξιμότητα των φόρων, όσο και υπήρξαν μειώσεις στις δαπάνες χωρίς περικοπές» εξήγησε.

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι άλλοι στόχοι της κυβέρνησης είναι να αξιοποιηθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια, να ενταθεί η προσπάθεια μείωσης των οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες και η εκτέλεση του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων, «το οποίο συστηματικά υποεκτελείται τα προηγούμενα χρόνια», η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών που γίνεται πράξη – και ως τελευταία προτεραιότητα, η σταδιακή πιστωτική επέκταση, ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα και να επιστρέψουν σε αυτό καταθέσεις.
Αναφέρθηκε, επίσης, στις διαρθρωτικές αλλαγές σε ό,τι αφορά τη δημόσια διοίκηση, στα ενεργειακά, στη διευκόλυνση και επίλυση εκκρεμοτήτων για μεγάλες επενδύσεις, όπως στο Ελληνικό.

«Στόχος είναι η επίτευξη υψηλότερου ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης από αυτόν που παραλάβαμε  τον Ιούνιο του 2019 και απεδείχθη από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ότι ήταν εξαιρετικά χαμηλά, πολύ χαμηλότερα από τους στόχους που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Με λίγα λόγια, η χώρα σέρνονταν» είπε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε:

«Υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης και χαμηλότερο κόστος δανεισμού για τη χώρα, τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις, σημαίνει δυνατότητα για αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων, έτσι ώστε να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερο περιθώριο για μείωση των φόρων και ασφαλιστικών εισφορών».

Ο κ. Σταϊκούρας ανέλυσε τη στόχευση αυτής της πολιτικής, που θα ακολουθηθεί από το επόμενο διάστημα από κυβέρνηση:

«Να δημιουργήσουμε υψηλή και διατηρήσιμη οικονομική μεγέθυνση να ενισχύσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, να δημιουργήσουμε πολλές και καλές θέσεις απασχόλησης και να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή» είπε ο υπουργός και απευθυνόμενος στα μέλη της ΚΕΕΕ πρόσθεσε: «Τι ζητάμε από σας; Εταιρική κοινωνική ευθύνη, με την πραγματική έννοια του όρου, σε όλες τις διαστάσεις, από τους εργαζόμενους μέχρι το περιβάλλον».

Φάνης Γρηγοριάδης

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading