1000 χρόνια Συριακής ιστορίας ζωντανεύουν στην έκθεση «Συρία δε, Μουσών Εργαστήριον» στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης

Η ψηφιακή έκθεση φιλοξενείται στην Αποθήκη Γ στην περιοχή του Λιμανιού και μεταφέρει σε ψηφιακό περιβάλλον τα περίτεχνα ψηφιδωτά της Συρίας, από την ύστερη αρχαιότητα και την πρώιμη βυζαντινή εποχή

Ρεπορτάζ: Θάνος Χατζηϊωάννου

propoli

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Δαμασκού στη Συρία, διοργανώνει την ψηφιακή έκθεση:
“Συρία δε, Μουσών Εργαστήριον”, η οποία φιλοξενείται στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση έκανε την πρώτη της εμφάνιση το καλοκαίρι του 2021 στην Αθήνα και προσέλκυσε μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Τώρα φτάνει και στην Θεσσαλονίκη και αναμένει τους επισκέπτες της στην Αποθήκη Γ’, Προβλήτα Α΄, Λιμάνι.

Σε αυτήν παρουσιάζονται τα αποτελέσματα του Επιστημονικού προγράμματος: «Καταγραφή Επιδαπέδιων Ψηφιδωτών της Συρίας», που διενεργήθηκε κατά τα έτη 2004–2008.

Τα ψηφιδωτά προέρχονται από τις συλλογές πολλαπλών Μουσείων της Συρίας, η δε καταγραφή και τεκμηρίωση τους πραγματοποιήθηκε από Σύρους φοιτητές αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Δαμασκού, υπό την καθοδήγηση επιστημόνων του ΕΚΒΜΜ.

Το υλικό αυτό, αρχικά, την περίοδο 2004-2008 καταγράφηκε και από το 2020 μελετήθηκε και οργανώθηκε σε ψηφιακό αρχείο με σκοπό να εκτεθεί στο κοινό.

Το αρχείο αυτό εν έτει 2021 μετά τον πόλεμο και τις καταστροφές που υπέστη ο πολιτιστικός πλούτος της Συρίας, αποτελεί πολύτιμη πηγή για τη μελέτη της καλλιτεχνικής πνευματικής ζωής της Ανατολικής Μεσογείου κατά την πρώιμη βυζαντινή περίοδο. Στα ψηφιδωτά του ψηφιακού αρχείου, μεταξύ άλλων, αναπαρίστανται μυθολογικές και χριστιανικές παραστάσεις καθώς, και σκηνές καθημερινού βίου, που προβάλλουν το υψηλό επίπεδο της ζωής στις πόλεις της Συρίας.

Στο πλαίσιο της ψηφιακής έκθεσης, πολυάριθμα υψηλής πολιτιστικής αξίας επιδαπέδια ψηφιδωτά της Συρίας, που χρονολογούνται από τα Ρωμαϊκά έως και τα Βυζαντινά χρόνια, προβάλλονται με σύγχρονους διαδραστικούς τρόπους και σε ηλεκτρονική τράπεζα (e-Table).

Ταυτόχρονα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν την προέλευση, την ιστορία και την τέχνη των ψηφιδωτών, παρακολουθώντας ενα ολιγόλεπτο ντοκιμαντέρ.

H έκθεση θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου, και θα παραμείνει κλειστή για τις 25/12. Οι ώρες λειτουργίας καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα είναι 11.00 – 19.00 στην Αποθήκη Γ’ της Προβλήτας Α’ στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης.

Δείτε επίσης: Στο ίδιο έργο θεατές: Μαύρο σύννεφο καπνού στη δυτική Θεσσαλονίκη – Τι απαντούν τα ΕΛΠΕ

Loading