1ο Φόρουμ Λευκού Πύργου: Το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή

1ο Φόρουμ Λευκού Πύργου: Το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή

Στην ανάγκη ενεργοποίησης των πολιτών αλλά και άμεσης λήψης μέτρων από την Πολιτεία για την κλιματική κρίση αναφέρθηκαν οι συμμετέχοντες στην ενότητα «Η ζωή στο μέλλον- Περιβάλλον, κλιματική αλλαγή & υγεία» του 1ου διεθνούς Φόρουμ Λευκού Πύργου (The White Tower Forum), που διεξάγεται για δεύτερη μέρα, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ.

Στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και ειδικά στις πυκνοκατοικημένες πόλεις, αναφέρθηκε ο πρώην βουλευτής και υφυπουργός περιβάλλοντος Γιώργος Δημαράς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι αυτές οι πόλεις θα γίνουν αβίωτες. «Με μια αύξηση της γενικής θερμοκρασίας κατά 1,5-2 βαθμούς Κελσίου, λόγω της μεγάλης μάζας του τσιμέντου και των μικρών δρόμων, η θερμοκρασία στις πόλεις αυξάνεται κατά 5-6 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που οφείλεται, κατά πολύ, στην έλλειψη πρασίνου», είπε ο κ. Δημαράς.

«Οι πόλεις στην Ελλάδα με τον τρόπο που δομήθηκαν έχουν κατά κανόνα, ελάχιστο ποσοστό πρασίνου. Επιπλέον, δεν επαρκούν τα μεγάλα πάρκα, αλλά το πράσινο χρειάζεται να είναι διάσπαρτο μέσα στη πόλη. Πρέπει να το αυξήσουμε λοιπόν και παράλληλα, να γίνει σχεδιασμός πυκνού δικτύου πεζοδρόμων με φυτεύσεις και ποδηλατοδρόμων», σημείωσε.

Μάλιστα, για τον κ. Δημαρά, δεν είναι πρόβλημα οικονομικών πόρων αλλά αλλαγής κατεύθυνσης των προϋπολογισμών και των πολιτικών επιλογών, με ταυτόχρονη ενημέρωση και εκπαίδευση πολιτών.

«Στη χώρα μας λείπει ο μακροχρόνιος σχεδιασμός επειδή δεν έχουμε δημιουργήσει κοινή αντίληψη για ορισμένα θέματα που έχουν μακροχρόνιες επιδράσεις», τόνισε, από την πλευρά της, η Αθηνά Δεσύπρη από το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το WWF, προσθέτοντας ότι τα κοινωφελή ιδρύματα λειτουργούν και συμπληρωματικά με την Πολιτεία αλλά και παίρνουν πρωτοβουλίες εκεί που η Πολιτεία δεν μπορεί να πάρει.

«Δίνουμε έμφαση στη χρηματοδότηση εκπαιδευτικών και περιβαλλοντικών δράσεων, πιστεύουμε στην ενεργοποίηση του πολίτη και στην προώθηση δημιουργίας κοινής αντίληψης σε μεγάλα στρατηγικά θέματα της χώρα μας, όπως είναι η παιδεία, η υγεία, το περιβάλλον και η κοινωνία των πολιτών».

Σύμφωνα πάντως με τον επιστημονικό ακόλουθο στην Ιταλική Πρεσβεία στο Λονδίνο Roberto Buizza, υπάρχουν στην ΕΕ καλές «πράσινες» στρατηγικές, αλλά «μας λείπουν οι πράξεις και τα πλάνα δράσης».

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play