Η μετάβαση σε μελλοντικές πρακτικές βιώσιμης ενέργειας και η δημιουργία ενός περιβάλλοντος αειφόρου πράσινης ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και της κυκλικής οικονομίας, μέσω συνεργασιών στα Βαλκάνια, συζητήθηκαν στο 2ο Balkan Forum.
«Στη χώρα μας, ο πρωθυπουργός έχει βάλει τον πήχη πάρα πολύ ψηλά σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο διευθυντής επί τιμή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κύριος σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας, κλίματος, περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας, Γιώργος Κρεμλής και πρόσθεσε: «Το μέλλον είναι να αξιοποιήσουμε ορθολογικά τους περιορισμένους πόρους του πλανήτη».
Ο κ. Κρεμλής ανέφερε ότι ο εθνικός σχεδιασμός για την πράσινη και κυκλική οικονομία είναι από τους πιο φιλόδοξους στην ΕΕ και προωθεί τη στροφή σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας, ηλεκτρική, αιολική και ηλιακή ενέργεια και συνέχισε: «Δράσεις, που ούτως η άλλως θα υποστηριχθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, ένα Ταμείο που θα καλύπτει στο μέλλον και τα νησιά μας. Τα οποία θα εξαρτηθούν από το μαζούτ και το ντίζελ, που χρησιμοποιούν που είναι κατ εξοχήν ρυπογόνο».
Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει να παίξει σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή στους τομείς της πράσινης και κυκλικής οικονομίας και στην προοπτική της περιοχής ως μίας περιοχής ανάπτυξης και καινοτομίας. «Έχουμε την τεχνογνωσία, έχουμε τη γεωπολιτική θέση, η Ελλάδα μετεξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο», συμπλήρωσε και τάχθηκε υπέρ των προγραμμάτων διασυνοριακής συνεργασίας. Μίλησε και για το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», το οποίο, όπως είπε, έχει άξονες κυκλικής οικονομίας. «Η κυκλική οικονομία συμβάλει στο να αξιοποιήσουμε ορθολογικά τους περιορισμένους πόρους», τόνισε ο κ. Κρεμλής για να προσθέσει τη σημασία και την προοπτική που διανοίγεται στον τομέα της «οικονομίας υπηρεσιών», όπου ολοένα και περισσότερο κυριαρχεί η τάση, αντί της ιδιοκτησίας, της χρήσης αγαθών που δίνουν εταιρίες παροχής υπηρεσιών.
«Στην Ευρώπη καταναλώνουμε 245 λίτρα νερού κατά κεφαλή, δηλαδή πενήντα δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού τον χρόνο, η κάλυψη του οποίου καταναλώνει 2,6% της παραγόμενης ενέργειας», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ ΑΕ, Άγις Μ. Παπαδόπουλος, και συνέχισε: «Η ηλεκτροπαραγωγή είναι μία εξαιρετικά ενεργοβόρα διαδικασία. Η Πολωνία, π.χ. χρησιμοποιεί το 80% των υδάτινων αποθεμάτων της για ηλεκτροπαραγωγή».
Ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ αναφέρθηκε, επίσης, στον νέο ευρωπαϊκό κανονισμό για την επαναχρήση του νερού που θα τεθεί σε ισχύ από το 2023, ο οποίος προβλέπει αυστηρούς όρους, ώστε έπειτα από την κύρια χρήση του να χρησιμοποιείται για άρδευση αγροτικών εκτάσεων, αντί να καταλήγει στη θάλασσα, και έφερε ως παράδειγμα το νερό που καταλήγει στον Θερμαϊκό Κόλπο.
«Τα τρία μεγάλα ποτάμια της Μακεδονίας και της Θράκης είναι διασυνοριακά ποτάμια, άρα πρέπει όλοι, και εμείς και οι γείτονες μας στα Βαλκάνια, να κάνουμε μαζί σωστά αυτήν τη δουλειά», υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να προσαρμοζόμαστε αργά, πρέπει να βάλουμε ψηλά τον πήχη, πρέπει να κάνουμε άλματα, στην κατεύθυνση αυτήν το φόρουμ συμβάλει ουσιαστικά για να προκύψουν ανταλλαγές απόψεων και εμπειριών και συνέργειες για να πετύχουμε τους στόχους μας».
Η επικεφαλής του φορέα «Κλίμα, Ενέργεια και Ποιότητα Αέρα» του Δήμου Σόφιας της Βουλγαρίας, Teodora Polimerova, μίλησε για τα θετικά βήματα και τους στόχους πο έχει θέσει η Σόφια μέχρι το 2023 για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και την καθαρότερη ενέργεια.
«Η κύρια πρόκληση για τη Σόφια είναι η θέρμανση των κατοικιών», δήλωσε η κ. Polimerova και συνέχισε: «Έχουμε πάνω από 55.000 οικογένειες που θερμαίνονται με κάρβουνα ή ξύλα ή θερμαίνουν το νερό. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε βιομάζα, φυσικό αέριο, ή ηλεκτρισμό. Εξηγήσαμε γιατί πρέπει να γίνει αυτό. Μέχρι στιγμής 6.000 άτομα έχουν υποβάλλει αίτηση να αλλάξει ο τρόπος θέρμανσης των μπόιλερ. Χρειάζονται ηλεκτρικά οχήματα για την αντικατάσταση των οχημάτων. Οι στόχοι είναι καθαρή ενέργεια, υπεύθυνη χρήση των πόρων, είμαστε έτοιμοι και διεξάγουμε μελέτες σκοπιμότητας για αυτά τα έργα. Είναι σημαντικό το Balkan-Med, αυτά τα προγράμματα αποτελούν τεράστιο πόρο χρηματοδότησης».
Για τη χρησιμότητα των διασυνοριακών προγραμμάτων για την ανάπτυξη και την ευημερία έκανε λόγο η καθηγήτρια του Τμήματος Ηλεκτρολογίας και Τεχνολογίες Πληροφορίας του πανεπιστημίου «Κύριλλος και Μεθόδιος» της Βόρειας Μακεδονίας, Marija Kacarska.
«Είναι σημαντικό, η κατάρτιση να μη σταματά στα σύνορα, μέσω των προγραμμάτων Interreg Erasmus, πρέπει να προωθείται η συνεργασία», σημείωσε ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Βλαχογιάννης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη καθαρών όρων για την άρση εμποδίων στον τομέα της κυκλικής οικονομίας και σε προβλήματα και ανεπάρκειες του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε ό,τι αφορά την ενίσχυση και χρηματοδότηση της κυκλικής επιχειρηματικότητας. «Δεν θα πρέπει τα προβλήματα να αποτελέσουν άλλοθι για να εγκαταλείψουμε τον δρόμο της πράσινης και κυκλικής οικονομίας», τόνισε.
Για την ορθή διαχείριση αποβλήτων, απορριμμάτων, την ανακύκλωση και την επαναχρήση τους, κια για τη συνεργασία της βιομηχανίας με τα ερευνητικά ιδρύματα, με στόχο πιο καθαρές και φιλικές προς το περιβάλλον μορφές ανάπτυξης, μίλησε ο καθηγητής Δασολογίας, Petar Petrov και αναφέρθηκε στις εμπειρίες, τα προβλήματα και τις προκλήσεις σε αυτούς τους τομείς, στη χώρα του, τη Βουλγαρία. «Τα κράτη της Βαλκανικής μπορούν να ωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από τη συνεργασία σε αυτήν την κατεύθυνση», επισήμανε ο κ. Petrov και συμπλήρωσε: «Αν έχουμε κοινές νομοθεσίες σε αυτούς τους τομείς, αυτό θα βοηθούσε».