350 Αμερικανοί φοιτητές βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη: Τι λένε για την πόλη και τον διαφορετικό τρόπο ζωής (vid)

350 Αμερικανοί φοιτητές βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη: Τι λένε για την πόλη και τον διαφορετικό τρόπο ζωής (vid)

Απόγευμα Σαββάτου στην παραλία της Θεσσαλονίκης, μια ομάδα νεαρών παιδιών περπατά με ζωηρό βήμα κατά μήκος του θαλάσσιου μετώπου, στέκεται με δέος μπροστά στον Λευκό Πύργο, φωτογραφίζεται μπροστά στις περίφημες Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου και με επιφωνήματα χαράς “ντύνει” τον ενθουσιασμό της.

Η παρέα αυτή είναι μια ομάδα μόνο από τους συνολικά 350 Αμερικανούς φοιτητές που βρίσκονται από τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη, όπου και θα παραμείνουν για ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο, σπουδάζοντας στο ACT- American College of Thessaloniki, στο πλαίσιο του προγράμματος Study Abroad.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό Αμερικανών φοιτητών/τριών που έχουν έρθει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και οι περισσότεροι προέρχονται από το Northeastern University, που κάνει δεκτό κάθε χρόνο μόνο το 18% των υποψηφίων του.

Στη Θεσσαλονίκη παρακολουθούν μαθήματα κυρίως στους τομείς STEM και Business, καθώς και μαθήματα από τον χώρο των Ανθρωπιστικών Επιστημών.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνάντησε τρεις από τους φοιτητές και συζήτησε μαζί τους γιατί κάποιος διασχίζει τον Ατλαντικό για να έρθει για σπουδές στη Θεσσαλονίκη, τις μέχρι στιγμής εντυπώσεις τους από την πόλη αλλά και για το αν οι προσδοκίες τους από το πρόγραμμα στο οποίο φοιτούν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα που βιώνουν.

«Προορισμός- όνειρο για τον καθένα η Ελλάδα»

Για την Isabella Riley, φοιτήτρια μάρκετινγκ, από τη Βόρεια Καρολίνα, η επιλογή της Ελλάδας ήταν μονόδρομος. “Έπρεπε να επιλέξω μεταξύ της Ιρλανδίας και της Ελλάδας. Η Ελλάδα είναι προορισμός- όνειρο για τον καθένα. Ποιος δεν θα ήθελε να έρθει στην Ελλάδα; Ήθελα να ζήσω αυτή τη διαφορετική εμπειρία του συνδυασμού σπουδών και γνωριμίας με τον πολιτισμό της χώρας σας“, λέει η νεαρή φοιτήτρια που δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για την πόλη και τους ανθρώπους της, αλλά και το καλό φαγητό.

Βρίσκει το επίπεδο σπουδών “πολύ υψηλό“, θα προέτρεπε “100% κάποιον να έρθει και να σπουδάσει στην Ελλάδα, ενώ η απόφαση της να έρθει στη Θεσσαλονίκη ήταν, όπως λέει “η καλύτερη που έχω λάβει στη μέχρι τώρα πορεία των σπουδών μου“.

«Είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία που μου δόθηκε να έρθω εδώ»

Ο Kalden Harp και ο Nickolas Savo γνωρίστηκαν στο αεροπλάνο, ερχόμενοι στη Θεσσαλονίκη. Μαζί με άλλους Αμερικανούς φοιτητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουν κάνει μια μεγάλη παρέα που τα Σαββατοκύριακα, όταν δεν έχουν μαθήματα, τριγυρνούν στην πόλη ανακαλύπτοντας τη μοναδική, όπως τονίζουν, ιστορία της.

Είναι καταπληκτική η ζωή εδώ. Έχουμε επισκεφθεί πολλά εστιατόρια και το φαγητό είναι καταπληκτικό, ενώ γράψαμε και μια εργασία για τα μοναδικά μνημεία της Θεσσαλονίκης“, λέει ο Nickolas Savo. “Για μένα“, προσθέτει, “το πιο εντυπωσιακό στοιχείο στη Θεσσαλονίκη είναι η ιστορία της. Είναι θαυμάσιο το γεγονός ότι έμαθα τόσο πολλά πράγματα σε τόσο λίγο χρόνο. Είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία που μού δόθηκε να έρθω εδώ και να τα ανακαλύψω“.

Όπως και για την Ιζαμπέλα, η απόφασή του Nickolas να έρθει στην Ελλάδα ήταν… εύκολη υπόθεση. “Είχα δει φωτογραφίες από τη Σαντορίνη, ενώ και οι παππούδες μου είχαν έρθει στη Θεσσαλονίκη και μού είχαν πει πόσο όμορφη είναι. Για μένα ήταν εύκολη η επιλογή και είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι εδώ“, λέει.

«Στην Αμερική ζούσα λίγο – πολύ σε μια φούσκα»

Υπάρχουν δεκάδες πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς εδώ. Με εντυπωσίασε η Ροτόντα, η Αγία Σοφία, η Αψίδα του Γαλερίου. Ήταν καταπληκτικά. Εκτιμώ πολύ την ιστορία της πόλης και μου αρέσει που την ανακαλύπτω”, τονίζει ο Kalden Harp, ο οποίος ζει έναν από τους καλύτερους ως τώρα μήνες του στη Θεσσαλονίκη.

Μ’ αρέσει που η πόλη αυτή είναι φοιτητούπολη και γνωρίζω νέους ανθρώπους και μέσα αλλά και έξω από τα campus“, αναφέρει και τονίζει πως ένα από τα πράγματα που εκτιμά ιδιαίτερα είναι το γεγονός ότι τού έδωσε τη δυνατότητα να δει πώς είναι η ζωή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στην Αμερική ζούσα λίγο – πολύ σε μια φούσκα. Οι άνθρωποι γενικότερα είναι πιο προνομιούχοι σε ό,τι αφορά τα υλικά αγαθά και όταν ήρθα εδώ κατάλαβα πως μπορεί κάποιοι άνθρωποι να ζουν με λιγότερα αλλά είναι πολύ περισσότερο ικανοποιημένοι μ’ αυτά που έχουν. Εδώ οι άνθρωποι εκτιμούν πολύ περισσότερο όσα έχουν και έχουν δουλέψει σκληρά γι αυτά. Μού έχει αλλάξει αυτή η εμπειρία την προοπτική μου στο πώς βλέπω τη ζωή“, επισημαίνει.

Το κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα στην πόλη

Τα προηγούμενα χρόνια και μέχρι την έναρξη της πανδημίας, οι φοιτητές του προγράμματος προσέφεραν κατά μέσο όρο τον χρόνο 4000 ώρες εθελοντικής εργασίας σε νοσοκομεία, εκκλησίες, κέντρα νεότητας, καθαρισμούς δημοσίων χώρων, σχολεία συνδράμοντας το έργο σωματείων και οργανώσεων στη Θεσσαλονίκη.

Δεν είναι όμως μόνο το κοινωνικό αποτύπωμα αλλά και το οικονομικό, αφού, σύμφωνα με υπολογισμούς, κάθε χρόνο η παρουσία των φοιτητών απoφέρει τουλάχιστον 7 εκατ. ευρώ στην οικονομία της Θεσσαλονίκης και στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτό το πρόγραμμα είναι στην καρδιά της αποστολής του ιδρύματος. Είμαστε μια γέφυρα κουλτούρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες“, εξηγεί ο Πάνος Βλάχος, πρόεδρος Κολλεγίου Ανατόλια και προσθέτει:

Φέρνει στην πόλη μας μια πολυπολιτισμικότητα που είναι πολύ σημαντική. Οι φοιτητές αυτοί δεν είναι μόνο Αμερικανοί. Είναι φοιτητές από πολλά μέρη του χώρου. Πάνω από 40 χώρες εκπροσωπούνται σ’ αυτό“, τονίζει και προσθέτει πως τα παιδιά αυτά γίνονται πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό κι αυτό δημιουργεί μια κινητικότητα αλλά και πολλές φορές έχει και επιχειρηματικές διαστάσεις. “Υπάρχουν περιπτώσεις από ανθρώπους που έκαναν στη συνέχεια επενδύσεις στην Ελλάδα καθώς αισθάνονται μια εξοικείωση με τη χώρα”, αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Είναι μεγάλος πλούτος για εμάς να έχουμε αυτά τα παιδιά. Κάθε χρόνο έχουμε περίπου 500-600 σε διάφορα εξάμηνα. Είναι πλούτος και για την ακαδημαϊκή μας υπόσταση γιατί αυτά τα παιδιά παίρνουν μαθήματα μαζί με τους Έλληνες φοιτητές μας. Σίναι και μεγάλος πλούτος για την πόλη μας γιατί αφήνουν ένα μεγάλο οικονομικό αποτύπωμα”, υπογραμμίζει, από την πλευρά του, ο Δρ. Στάμος Καραμούζης, πρύτανης ACT.

Σημειώνει, δε, ότι το feedback τόσο από τους ίδιους τους φοιτητές όσο και από τα πανεπιστήμιά τους είναι πολύ θετικό. “Είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές και για τη χώρα και την πόλη μας αλλά και για το ακαδημαϊκό ίδρυμά μας. Έχουν εμπειρίες που θα τις θυμούνται μια ζωή“, καταλήγει.

*Αναζητήστε βίντεο στη webtv του ΑΠΕ-ΜΠΕ

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading