4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης

4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης

Στ. Καλαφάτης: Το νερό μπήκε στο «αυλάκι» για τα έργα της πόλης

 

«Το νερό μπήκε στο αυλάκι» για τα έργα της Θεσσαλονίκης, τόνισε στο χαιρετισμό του, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, ανοίγοντας στο 4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης, το οποίο διοργανώνει -διαδικτυακά- το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης (ΕΛΙΝΕΚΑ), σε συνεργασία με το «Πολιτικό Ημερολόγιο – Ατζέντα Θεσσαλονίκη», υπό την αιγίδα του ΥΜΑΘ.

«Η θέση και η απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που θέλω να σας μεταφέρω, είναι ξεκάθαρη: Έχουμε να κάνουμε πολλά για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη» τόνισε ο κ. Καλαφάτης και συνέχισε: «Η αναπτυξιακή δυναμική ενός τόπου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προσδοκίες που καλλιεργεί η ασκούμενη πολιτική. Αλλά και από τη δρομολόγηση έργων, που δημιουργούν νέες δυνατότητες και εμπνέουν αισιοδοξία. Και αυτό συμβαίνει ήδη στην πόλη μας».

Ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε στα έργα που δρομολογούνται στη Θεσσαλονίκη, αναλυτικά, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, την ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ, που, όπως είπε, «θα μας δώσει ένα σύγχρονο συνεδριακό κέντρο και χώρο πρασίνου στο κέντρο της πόλης», την αναβάθμιση του λιμανιού και στη σύνδεση με την Εγνατία και την ΠΑΘΕ, την ενοποίηση του θαλάσσιου παραλιακού μετώπου από το Καλοχώρι έως το Αγγελοχώρι, το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς Thess Intec, τη μετατροπή του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά σε Μητροπολιτικό Πάρκο Πολιτισμού και Αναψυχής, τη δημιουργία των μουσείων Εθνικής Αντίστασης, Προσφυγικού Ελληνισμού και Εκθεμάτων του Μετρό, «που θα αναβαθμίσουν τη δυτική Θεσσαλονίκη», την αναβάθμιση της ανατολικής εσωτερικής περιφερειακής οδού με την κατασκευή εναέριου αυτοκινητόδρομου, την ανάπλαση των εγκαταστάσεων του Γηπέδου του ΠΑΟΚ, την κατασκευή Παιδιατρικού Νοσοκομείου στο Φίλυρο, κ.α.

Ο υφυπουργός, αναφέρθηκε επίσης στο έργο του μετρό «που αναμένεται να παραδοθεί πλήρως λειτουργικό και ενιαίο το 2023, με δέσμευση για επέκταση προς τη ΒΔ πλευρά της πόλης», στο σχεδιασμό επέκτασης του προαστιακού σιδηρόδρομου προς δυτικά, στη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος «που θα αναδείξει τη Θεσσαλονίκη σε παγκόσμιο κέντρο μνήμης για τα θύματα του ναζισμού» και στη Μαρίνα Αρετσούς , που όπως είπε, «θα λειτουργήσει ως πόλος τουρισμού και αναψυχής για την ευρύτερη περιοχή».

«Προφανώς τίποτα δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Το νερό, όμως, μπήκε στ’ αυλάκι. Και δεν γυρίζει πίσω. Και η ύφεση που ακόμη μας καθηλώνει, μέσα στο χρόνο τελειώνει κι αυτή. Ένα είναι πλέον περισσότερο από βέβαιο: Μαζί με το τέλος της πανδημίας θα έρθει και η αρχή μιας νέας εποχής ανάκαμψης, ανάτασης και δημιουργίας» είπε ο κ. Καλαφάτης και συνέχισε: «Η κυβέρνηση στηρίζει επιχειρήσεις και εργαζόμενους και ταυτόχρονα στρώνει το έδαφος που απαιτούν οι καιροί. Έτσι ώστε όλοι μαζί να κάνουμε αύριο το άλμα που θέλουμε και μπορούμε. Για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη μας. Για την Ελλάδα που οραματιζόμαστε και αξίζουμε».

Ο κ. Καλαφάτης τόνισε ότι σε αυτή τη συγκυρία απαιτείται «σχολαστική τήρηση των μέτρων που συστήνουν οι ειδικοί από όλους μας ώστε να αποφύγουμε πισωγυρίσματα», αλλά και «καθολική συμμετοχή στην αντεπίθεση με την επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό», έτσι ώστε «η υγειονομική κρίση να ξεπεραστεί και η οικονομία – που τώρα μοιάζει με συμπιεσμένο ελατήριο – να αρχίσει να απελευθερώνεται» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι παρά τις δυσκολίες «η νέα χρονιά θα σημάνει την αρχή μιας νέας αναπτυξιακής δυναμικής». Σημείωσε, την «εμπιστοσύνη» στην ελληνική οικονομία, που, όπως είπε, απεικονίζεται στα « ιστορικά χαμηλά επιτόκια» δανεισμού του δημοσίου και τις «μεταρρυθμίσεις που έγιναν κι αυτές που προωθούνται», την είσοδο νέων επενδυτών «που ήδη ξεκίνησε», τις μειώσεις φόρων και στις νέες ελαφρύνσεις, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ιδιωτών. Υπογράμμισε, ακόμη, ότι σημαντικό ρόλο θα παίξουν «οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης οι οποίοι – μέσα στο 2021 – θα ξεπεράσουν τα 5,5 δισ. ευρώ» και τα «προγράμματα ΕΣΠΑ, που τρέχουν με ταχύτητα», αλλά και τα «προγράμματα ρευστότητας στην οικονομία, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας».

Τέλος, ο υφυπουργός τόνισε ότι «το Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης αποτελεί πλέον θεσμό» και «εκφράζει έμπρακτα την έγνοια όλων μας για τη Θεσσαλονίκη, για τη Μακεδονία μας, για την Ελλάδα που θέλουμε και μπορούμε να χτίσουμε».

 

Απ. Τζιτζικώστας: Να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις από την πανδημία

 

«Πρέπει να ανταποκριθούμε και στις άμεσες προκλήσεις και προτεραιότητες που δημιούργησε η πανδημία και στο σχέδιο για την επόμενη ημέρα» τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας, διαδικτυακά, στο 4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε τον «κομβικό» ρόλο των περιφερειών σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και τις προκλήσεις της «επόμενης μέρας» από την πανδημία, στην οικονομία και την ανάπτυξη, μέσα από την αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων.

«Σε αυτήν την κρίσιμη κατάσταση που βρισκόμαστε ολόκληρο τον τελευταίο χρόνο, δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιλέγουμε τις μάχες που δίνουμε, βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή, σε όλα τα μέτωπα, στην υγεία, την οικονομία, την κοινωνία» είπε ο περιφερειάρχης και συνέχισε:

«Αυτή τη στιγμή λοιπόν, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διοχετεύει 200 εκατομμύρια ευρώ στην πραγματική μας οικονομία, στηρίζοντας με επιχορήγηση και όχι δανεισμό, τις τοπικές επιχειρήσεις και περισσότερες από 24.000 θέσεις εργασίας. Ενισχύσαμε ήδη, με 80 εκατομμύρια ευρώ, το σύστημα υγείας και τα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας, με 24 νέες κλίνες ΜΕΘ, σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και επικουρικό προσωπικό».

Ο περιφερειάρχης επεσήμανε ότι παρά τις δυσκολίες της πανδημίας το έργο της ΠΚΜ συνεχίζεται και αναφέρθηκε αναλυτικά στα έργα και στις δράσεις που δρομολογούνται, λέγοντας:

«Αυτή τη στιγμή η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιεί και στις επτά περιφερειακές ενότητες 1.036 έργα και δράσεις, εθνικά και συγχρηματοδοτούμενα, συνολικού προϋπολογισμού 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε όλους τους τομείς, στην υγεία, την παιδεία, το οδικό δίκτυο, τις υποδομές, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, το περιβάλλον, τις μεταφορές, τις ψηφιακές υπηρεσίες, τον πρωτογενή τομέα, την επιχειρηματικότητα, την κοινωνική αλληλεγγύη. Είμαστε και το 2020,στις πρώτες θέσεις μεταξύ όλων των φορέων του Δημοσίου, με το υψηλότερο συνολικό ποσό υπογεγραμμένων συμβάσεων και χρηματοδοτήσεων έργων».

Ο κ. Τζιτζικώστας επεσήμανε την «μεγάλη ευκαιρία» και την «μεγάλη πρόκληση» της επόμενης μέρα από την πανδημία, τα «περίπου 72 δισεκατομμύρια ευρώ θα μπουν συνολικά στην ελληνική οικονομία» τα επόμενα χρόνια. «Μία ευκαιρία, που πρέπει να τη διαχειριστούμε σωστά σε όλα τα επίπεδα, για να μετασχηματίσουμε την ελληνική οικονομία τις επόμενες δεκαετίες. Σε αυτή την προσπάθεια οι περιφέρειες έχουν αποδείξει, στην πράξη, πως μπορούν να είναι στην πρώτη γραμμή, ότι είμαστε φορείς αποτελεσματικότητας και σταθερότητας, όπως άλλωστε συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη» τόνισε ο περιφερειάρχης και συνέχισε:

«Σε όλη την Ευρώπη, οι Περιφέρειες πραγματοποιούν το 30% των δημοσίων δαπανών και το 60% των δημοσίων επενδύσεων. Το 87% του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κατευθύνεται σε έργα υποδομών. Το 90% των δράσεων για το περιβάλλον περνάει μέσα από τις Περιφέρειες και τους Δήμους. Οι περιφέρειες είναι αυτές που μετατρέπουν τους ευρωπαϊκούς πόρους σε μετρήσιμο έργο για τους πολίτες. Είναι λοιπόν η ώρα και στη χώρα μας, να κάνουμε το επόμενο βήμα, τη μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Ο ρόλος των Περιφερειών σ’ αυτό το νέο ξεκίνημα και στη χώρα μας και στην Ευρώπη, μετά την πανδημία, είναι κομβικός».

Ο κ. Τζιτζικώστας επανέλαβε την ετοιμότητα της ΠΚΜ να διαχειριστεί «με πλήρη και κοστολογημένα σχέδια, με δράσεις και έργα» σε όλους τους τομείς και τους πόρους που της αναλογούν από το νέο ΕΣΠΑ και από το Ταμείο Ανάκαμψης και πρόσθεσε: «Η πανδημία λοιπόν, δεν μας σταμάτησε. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε σκληρά και μεθοδικά. Είμαστε εδώ, είμαστε έτοιμοι, είμαστε αποφασισμένοι. Συνεχίζουμε το έργο μας, συνεχίζουμε να χτίζουμε τη Μακεδονία του 2030».

 

Κων. Ζέρβας: Έξι «ναι» και δύο «όχι» για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης

 

Έξι πρακτικές που μπορούν να συντελέσουν στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και δύο, οι οποίες αποτελούν ανασχετικούς παράγοντες σε αυτή την προοπτική, διατύπωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στον χαιρετισμό του το πρωί στο 4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης.

«Η ανάπτυξη – και μάλιστα με ρυθμούς που θα καλύπτουν το χαμένο έδαφος από την πανδημία και από την κρίση – είναι το στοίχημα για την πόλη, για την ευρύτερη περιοχή αλλά και για τη χώρα», σημείωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε: «Ήρθε η ώρα για άλλη συνταγή, άλλη πολιτική. Αυτή η δεκαετία πρέπει να είναι της Θεσσαλονίκης και θα είναι της Θεσσαλονίκης». Ο κ. Ζερβας διατύπωσε έξι «ναι» για την ανάπτυξη της πόλης. Το πρώτο, αφορά την ανάπτυξη των υποδομών και τη βιωσιμότητά της (μετρό, αεροδρόμιο, λιμάνι, οδικοί άξονες, νέα περιφερειακή flyover, σιδηροδρομικά δίκτυα, αστικές συγκοινωνίες κ.α.), με λιγότερες, όπως είπε, εξαγγελίες και ταχύτερους ρυθμούς υλοποίησης. «Έχω την εντύπωση πως δεν είναι οι πόροι το βασικότερο πρόβλημα, δεν είναι τα χρήματα, αλλά οι γραφειοκρατικές και διοικητικές αβελτηρίες. Με τις παλιές συνταγές δεν μπορούμε να συνεχίσουμε» είπε ο δήμαρχος.

Ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε, ως δεύτερο «ναι», στις αναπλάσεις δημόσιου χώρου (ανάπλαση ΔΕΘ, ανάπλαση άξονα Αριστοτέλους, αναπλάσεις βασικών πλατειών, επέκταση παλιάς παραλίας με deck, νέοι ‘Στάβλοι Παπάφη’, νέο γήπεδο Τούμπας κ.α.), αλλά και στη δυνατότητα αξιοποίησης του βιομηχανικού κτιριακού αποθέματος και μετατροπής σε θύλακες πολιτισμού, στο πρότυπο μιας «πολυκεντρικής πόλης». Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη βελτίωσης της καθημερινότητας με τεχνικά έργα και προγράμματα. Ακόμη, είπε «ναι» σε πρακτικες smart city και στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών, “ναι” στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, (αναφέροντας και τα «γενναία μέτρα στα όρια των οικονομικών δυνατοτήτων του Δήμου» με τη «μείωση κατά 25% στα ανταποδοτικά τέλη, θέσπιση ελαφρύνσεων κ.α.). Τέλος, ο κ. Ζέρβας είπε «ναι» σε μια “συμμαχία του καλού για τη Θεσσαλονίκη” με τη συνεργασία με όλους τους φορείς, με όλες τις βαθμίδες της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης.

Αντίστοιχα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης διατύπωσε και τα δύο “όχι” για την πόλη, το πρώτο απέναντι «στο διχασμό και τη μιζέρια» και το δεύτερο απέναντι «στο αναμάσημα ξεπερασμένων συζητήσεων». «Χρειαζόμαστε μια νέα αισιοδοξία, μια νέα αισθητική, νέες δυνάμεις και νέες φωνές στον δημόσιο διάλογο, που θα είναι απαλλαγμένες από τα βάρη του παρελθόντος. Θέλουμε δημιουργικές φωνές πάνω στην ατζέντα της πόλης. Όχι επαγγελματίες της δήθεν ευαισθησίας, καριερίστες της άρνησης και εν τέλει της στασιμότητας» είπε ο κ. Ζέρβας και πρόσθεσε: «Νέες προτάσεις, νέοι ορίζοντες, νέα έργα, νέες προκλήσεις και εν τέλει νέο αφήγημα για την πόλη. Πορευόμαστε με τις καραμέλες του 1990, τα έργα του 1997 και τις θεωρίες του 2005, όταν ο κόσμος έχει αλλάξει. Δείτε πόσο άλλαξαν οι γείτονές μας, πόσο έχουν αλλάξει πόλεις με τα δικά μας μεγέθη σε αυτά τα 20 χρόνια. Απαιτείται ένα άλμα προς τα εμπρός, με σχέδιο, ρεαλισμό, αποφασιστικότητα και συνέργειες».

 

Φάνης Γρηγοριάδης

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play