Oικονομική δραστηριότητα, ύψους μισού δισεκατομμυρίου ευρώ ετησίως και 1500 νέες θέσεις εργασίας εκτιμάται ότι θα εισφέρει στην οικονομική δραστηριότητα της Θεσσαλονίκης η ΔΕΘ-Helexpo AE, όταν θα είναι πλήρως λειτουργικό το σύμπλεγμα του αναπλασμένου εκθεσιακού της κέντρου (σ.σ. το 2026), ενώ στη διάρκεια της τετραετούς κατασκευής του υπολογίζεται πως θα δημιουργήσει πρόσθετο τζίρο 350 εκατ. ευρώ και 1000 θέσεις εργασίας για την πόλη.
Τις εκτιμήσεις αυτές διατύπωσε από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Ηelexpo AE, Τάσος Τζήκας.
«Χθες είχαμε μια σημαντική συνάντηση για θέματα χρηματοδότησης του έργου, ο προϋπολογισμός του οποίου είναι γύρω στα 200 εκατ. ευρώ και νομίζω πως σύντομα θα έχουμε χρονοδιάγραμμα και πλάνο για το πώς θα γίνει η χρηματοδότηση, που σίγουρα θα είναι σχήμα ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα)» γνωστοποίησε ο κ.Τζήκας, ο οποίος χαρακτήρισε τη ΔΕΘ ένα οικονομικό και αναπτυξιακό «πνευμόνι» για τη Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας πως, δυστυχώς, με την πανδημία και την ακύρωση της 85ης ΔΕΘ, η απώλεια για την πόλη, σύμφωνα με έναν πολλαπλασιαστή του London School of Economics, είναι γύρω στα 50 εκατ. ευρώ.
Για κάθε ένα ευρώ αύξηση στον εκθεσιακό κλάδο, σημείωσε, υπάρχει αύξηση 1,9 ευρώ στην τοπική οικονομία. «Δηλαδή η τοπική οικονομία διπλασιάζεται από την ύπαρξη της ΔΕΘ», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου είναι μια πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη, γιατί «χρειαζόμαστε ένα νέο εκθεσιακό κέντρο, για να μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε το Βελιγράδι, το Βουκουρέστι, τα Σκόπια, τη Σόφια και τις υπόλοιπες πόλεις της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».
Ο κ. Τζήκας αναφέρθηκε ακόμα στις συνολικές απώλειες του εκθεσιακού κλάδου παγκοσμίως λόγω της πανδημικής κρίσης και του lockdown, αναφέροντας ότι από τον Μάρτιο μέχρι τον Σεπτέμβριο υπολογίζετια πως «χάθηκαν» από το παγκόσμιο ΑΕΠ περί τα 160 δισ. ευρώ._
Αλεξάνδρα Γούτα