5ο αναπτυξιακό συνέδριο Θεσσαλονίκης: “Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει καινοτομία σε διεθνή κλίμακα”

«Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει καινοτομία σε διεθνή κλίμακα, χάρη στα εξαιρετικά πανεπιστήμια και ερευνητικά της κέντρα, τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις και τις περισσότερες από 2000 startups», ανέφερε ο κ. Ευθυμιάδης. 

Στην ένταξη της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας στη λίστα με τις 366 περιοχές καινοτομίας (innovation districts) της Ευρώπης, στοχεύει η δημιουργία του πρώτου τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς της χώρας, «Thess INTEC», το οποίο στόχος είναι να λειτουργήσει στο τέλος του 2024, όπως επισήμανε ο πρόεδρός του, επιχειρηματίας Νίκος Ευθυμιάδης, μιλώντας σήμερα στο 5ο αναπτυξιακό συνέδριο Θεσσαλονίκης.

propoli

«Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει καινοτομία σε διεθνή κλίμακα, χάρη στα εξαιρετικά πανεπιστήμια και ερευνητικά της κέντρα, τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις και τις περισσότερες από 2000 startups, που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν κεφαλαιοποίηση 5 δισ. ευρώ. Τι μας λείπει; Δεν έχουμε έναν χώρο, μέσα τον οποίο μια σύμπραξη επιχειρήσεων, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων, να μπορεί να αναπτύξει συνέργειες. Στο εξωτερικό υπάρχουν πάνω από 700 τέτοια innovation districts. Στην Eυρώπη 366. Κοντά μας υπάρχει αυτό της Σόφιας και αρκετά στην Τουρκία. Στην Ελλάδα όμως δεν υπάρχει κανένα, το Thess INTEC φιλοδοξεί να γίνει το πρώτο» σημείωσε ο κ.Ευθυμιάδης και πρόσθεσε πως η τρέχουσα συγκυρία είναι μοναδική, γιατί ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, επιχειρήσεις και Πολιτεία πλέον συμπράττουν και συμφωνούν πως πρέπει να υπάρξει συνεργασία για την ανάπτυξη της καινοτομίας στην Ελλάδα.

Ο κ. Ευθυμιάδης υπενθύμισε ακόμα ότι για τη δημιουργία του πάρκου σε έκταση 760 στρεμμάτων στην Περαία Θεσσαλονίκης (τα 100 στρέμματα θα είναι χώρος πρασίνου, «που παραδίδεται στον δήμο Θερμαϊκού»), έχουν «τρέξει» το master plan και όλες οι μελέτες αδειοδοτήσεων και έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 35 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επιπρόσθετα, πάνω από 100 επιχειρήσεις έχουν υπογράψει μνημόνια συνεργασίας και έχουν δημιουργήσει έξι clusters που ήδη λειτουργούν, η δράση των οποίων θα μεταφερθεί στο ThessINTEC, όταν αυτό θα είναι έτοιμο, εξασφαλίζοντας μια πολύτιμη μαγιά και επιταχύνοντας τις διαδικασίες (τα αντικείμενα των clusters αυτών είναι όπως υπενθύμισε τα νέα υλικά, η νανοτεχνολογία, η Τεχνητή Νοημοσύνη, η ενέργεια, τα Logistics και οι τεχνολογίες έξυπνων πόλεων) .

«Είμαστε έτοιμοι για ένα από τα πιο σύγχρονα innovation districts στην Ευρώπη» υπογράμμισε ο κ.Ευθυμιάδης και πρόσθεσε ότι η ποιότητα και ο τρόπος ζωής στην Ελλάδα είναι πολύ ελκυστικά για τους επιστήμονες και τα στελέχη των πολυεθνικών, οπότε η ύπαρξη υποδομών λειτουργεί δημιουργεί επιπλέον κίνητρα για την πρσέλκυσή τους στη χώρα μας, ώστε να ζουν και να εργάζονται εδώ.

Μιλώντας από το βήμα του 5ου αναπτυξιακού συνεδρίου, που διοργανώνει διαδικτυακά το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης (ΕΛΙΝΕΚΑ), σε συνεργασία με το MyPortal.gr και το «Πολιτικό Ημερολόγιο-Ατζέντα Θεσσαλονίκης», ο πρόεδρος του Thess INTEC υπενθύμισε ακόμα ότι οι επενδύσεις στο 90% της έκτασης του πάρκου θα είναι καθαρά ιδιωτικού χαρακτήρα. Υπογράμμισε δε, την ανάγκη συλλογικής προσπάθειας για την ευόδωση όλων των στόχων.

Μ.Γεράνης, πρόεδρος ΦΟΔΣΑ: Καφέ κάδοι στους 38 δήμους της Κ.Μακεδονίας τον Ιούνιο

«Στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, είναι λυπηρό ότι στην Ελλάδα ακόμα θάβουμε το 80% των απορριμμάτων» επισήμανε μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης.

Επισήμανε δε ότι η διαδικασία για τη βελτίωση της κατάστασης έχει ήδη εκκινήσει στην Κεντρική Μακεδονία, όπου τον Ιούνιο θα παραδοθούν σε 38 δήμους καφέ κάδοι για τα οργανικά απόβλητα (πχ, υπολείμματα τροφίμων νοικοκυριών), ειδικά απορριμματοφόρα και κλαδοτεμαχιστές. Κάλεσε δε όλους τους πολίτες να συνεισφέρουν στην εκτροπή από την ταφή των οργανικών απορριμμάτων, τα οποία αποτελούν, όπως είπε, το 40%-45% του συνόλου των αποβλήτων (που οδηγούνται στην ταφή).

Υπενθύμισε ακόμα ότι έχει κατατεθεί στην Πολιτεία πρόταση για τη δημιουργία της «Εγνατίας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων», η οποία συνενώνει πέντε περιφέρειες και αφορά μεταξύ άλλων τη δημιουργία μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων στη δυτική Μακεδονία, όπου τα υπολείμματα που δεν ανακυκλώνονται και δεν επαναχρησιμοποιούνται θα μπορούν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή ενέργειας και τα θερμικά να κατευθύνονται στο δίκτυο τηλεθέρμανσης της δυτικής Μακεδονίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης: Φρίκη στην Κυψέλη: Εξιχνιάστηκε δολοφονία 7χρονου το 2017- Ποιοι συνελήφθησαν 

Loading