6ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής στη Νεάπολη

6ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής στη Νεάπολη

Με έμφαση στις ίδιες ευκαιρίες για όλους και τη σύνδεση σύγχρονης τεχνολογίας και παράδοσης, διοργανώνεται σήμερα, Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, το 6ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής από το Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς φορείς και τον δήμο Νεάπολης – Συκεών.  

Μαθητές 49 ομάδων από Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ) από διάφορες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας θα συναντηθούν στο σχολικό συγκρότημα του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας και θα παρουσιάσουν τις κατασκευές τους, οι οποίες είναι ταυτόχρονα και προτάσεις που δίνουν λύσεις σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, διευκόλυνσης της ζωής ανθρώπων με αναπηρίες, παροχής βοήθειας σε έκτακτες καταστάσεις και φυσικές καταστροφές.

“ Μετά από πέντε χρόνια επιτυχημένων διοργανώσεων φέτος το Φεστιβάλ μετεξελίσσεται με τη προσθήκη νέων στοιχείων. Στόχος μας είναι η χαρά της δημιουργίας, να δίνουμε ευκαιρίες στους συμμετέχοντες και όχι ο ανταγωνισμός” δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής, η διευθύντρια του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ελένη Μούζουρα διευκρινίζοντας ότι διατηρείται το εκθεσιακό μέρος με τις ρομποτικές δημιουργίες, αλλά αλλάζει το αγωνιστικό, δεν χρησιμοποιούνται πλέον πίστες και εγκαινιάζεται η ενότητα των επιδείξεων με αξιολόγηση και βράβευση των καλύτερων κατασκευών. 

“ Διατηρείται το κομμάτι της αυτενέργειας, από τις 9 έως τη 13.00 σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο οι ομάδες μαθητών με τον φορητό υπολογιστή και με υλικά που χρειάζονται δημιουργούν μία ρομποτική κατασκευή, την οποία στη συνέχεια παρουσιάζουν” τόνισε η κ. Μούζουρα. 

Το μόνο που γνωρίζουν οι μαθητές είναι η κατηγορία, στην οποία κατατάσσεται η δημιουργία τους, ο κώδικας, ο προγραμματισμός γίνεται από τα παιδιά και η κατασκευή είναι καθαρά δικό τους έργο, ανέφερε η διευθύντρια του Πειραματικού Γυμνασίου.

Οι τρεις κατηγορίες είναι, ρομποτική ιατρική και πρόνοια, ρομποτικά ζώα και open (ελεύθερη) και οι διαγωνιζόμενοι κρίνονται από επιστημονική επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν συντονιστές εκπαίδευσης και καθηγητές πανεπιστημίου.

“Μας ενδιαφέρεί το “όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι”, στο Φεστιβάλ συμμετέχουν μαθητές ειδικών σχολείων, που έχουν ανάγκη να εκφραστούν, να αλληλεπιδράσουν και να προβάλλουν τις δημιουργίες τους. Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν τι σημαίνει αποδοχή στην πράξη και δημιουργούνται φιλίες” υπογράμμισε η κ. Μούζουρα.  
Στη φετινή διοργάνωση οι μαθητές του Ειδικού Σχολείου Κιλκίς θα παρουσιάσουν χορευτικό δρώμενο σε ρυθμό “ΟΜΑΛ”, με στίχους από το μεταφρασμένο στην ποντιακή διάλεκτο “ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟ ΔΕΡΑΣ” με τίτλο “ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟ ΠΟΣΤ”. 

Υπάρχουν μαθητές που παίρνουν μέρος κάθε χρόνο στο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη και άλλοι που συμμετείχαν τα προηγούμενα και πλέον φοιτούν σε σχολές πανεπιστημιακές που έχουν σχέση με τη ρομποτική ή διδάσκουν ρομποτική. 

Την προετοιμασία των ομάδων ανέλαβε φέτος η κ. Μούζουρα λόγω έλλειψης καθηγητή. Η λύση που βρήκε, όπως εξήγησε, ήταν η αλληλοδιδακτική φέτος, παιδιά που έχουν διδαχθεί ρομποτική με την επίβλεψη καθηγητών διδάσκουν σε συμμαθητές τους. “Αποδείχθηκε ότι μπορεί να λειτουργήσει η αλληλοδιδακτική, αρκεί να δίνουμε ευκαιρίες” διευκρίνισε.  

Ρομποτικό μπαστούνι για μη βλέποντες και ρομπότ – διασώστης

Ρομποτικό μπαστούνι θα παρουσιάσει αύριο η ομάδα Blind Folders, αποτελούμενη από μαθητές του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας. 

“Θέλαμε να δημιουργήσουμε μία ρομποτική κατασκευή που βοηθά τα μη βλέποντα παιδιά στις μετακινήσεις τους” δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η coach της ομάδας, Κατερίνα Αρχοντίδου, μαθήτρια της β’ Γυμνασίου. 

Οι μαθητές μετά από προετοιμασίες μηνών και δοκιμές στην τάξη, συμμετέχουν αύριο στο μέρος των επιδείξων και επιδιώκουν ένα καλό αποτέλεσμα.  

“Σκεφτήκαμε πως να βοηθήσουμε τα παιδιά με προβλήματα όρασης, ώστε να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με εμάς” ανέφερε η Μαρίνα Γιακουμόγλου μαθήτρια της α’ Γυμνασίου, από την ίδια ομάδα, η οποία τόνισε ότι προτάθηκαν πολλές ιδέες, αλλά επέλεξαν το ρομποτικό μπαστούνι.  

Με ένα ρομπότ – διασώστη συμμετέχει μία ακόμη ομάδα του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Το ρομπότ ακολουθεί την πορεία που έχουμε χαράξει, παραμερίζει εμπόδια με ένα πρόσθετο μηχάνημα και φθάνει σε εγκλωβισμένους για να τους δώσει είδη πρώτη ανάγκης που  είναι τοποθετημένα σε μία καρότσα που φέρει, εξήγησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Ιωάννης Τερψιάδης μαθητής β’ Γυμνασίου.  

“Η Ελλάδα είναι σεισμογενής χώρα και θεωρήσαμε ότι είναι αναγκαίο ένα ρομπότ που βοηθάει εγκλωβισμένους σε χαλάσματα μετά από σεισμό” τόνισε διευκρινίζοντας ότι η πενταμελής ομάδα θα κατασκευάσει αύριο το ρομπότ – διασώστη και θα το παρουσιάσει. 

Ο coach της πενταμελούς ομάδας, Γιώργος Πετρίδης, δήλωσε ότι ασχολείται από τα επτά του χρόνια με τη ρομποτική και ότι έχει πάρει άλλες δύο χρονιές μέρος στο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής, το μεγαλύτερο, όπως το χαρακτήρισε, σε σχολικό επίπεδο.

Στο μέρος των επιδείξεων συμμετέχουν 25 ομάδες και στο εκθεσιακό μέρος 24 ομάδες, περίπου 300 μαθητές από Γυμνάσια, Επαγγελματικά και Γενικά Λύκεια και από Ειδικό Σχολείο. 

Το 6ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής διοργανώνεται από το Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε συνεργασία με τον δήμο Νεάπολης-Συκεών, την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και τελεί υπό την έγκριση της Επιστημονικής Επιτροπής των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων του υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων και υπό την αιγίδα του υπουργείου Εσωτερικών. 

Τη διοργάνωση υποστηρίζουν 150 εθελοντές μαθητές και μαθήτριες, φοιτητές, εκπαιδευτικοί από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και συντονιστές εκπαιδευτικού έργου Κεντρικής Μακεδονίας. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.
 
Κ.Γιαννίκη

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play