85η ΔΕΘ: 900 εκθέτες, συναυλίες, ρομποτική τεχνολογία και όπλα της Επάναστασης – Όλα όσα θα δούμε φέτος

Mε περισσότερους από 900 άμεσους και έμμεσους εκθέτες από 15 χώρες, με εκτίμηση για εξαψήφιο αριθμό επισκεπτών, αλλά και με covid-free συναυλίες στο «Παλέ ντε Σπορ», θα πραγματοποιηθεί φέτος με φυσική παρουσία – παρά τις αντιξοότητες λόγω πανδημίας  – η 85η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). 

Μπορεί η φετινή ΔΕΘ να έχει αυτονόητα μικρότερα μεγέθη σε σχέση με την προπανδημική του 2019, αλλά στόχος είναι να μείνει στην ιστορία ως η πρώτη Covid-free μεγάλη Έκθεση στην Ευρώπη.

propoli

Αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, η φετινή διοργάνωση έχει ως «αφιερωματική» Περιφέρεια αυτή της Πελοποννήσου, στο περίπτερο της οποίας θα εκτίθενται πρωτότυπα εκθέματα – όπλα και φορεσιές – του Αγώνα, ενώ στο περίπτερο 13 θα παρουσιαστούν η ιστορική συνέχεια και οι προοπτικές ανάπτυξης και των 13 ελληνικών περιφερειών.

Πέρα όμως από το παρελθόν, έμφαση δίδεται και στο παρόν και το μέλλον, καθώς και στην επιχειρηματικότητα και την τεχνολογία, μεταξύ άλλων μέσω του θεματικού αφιερώματος «Ελλάδα και επιχειρηματικότητα», στο οποίο η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων θα συμμετάσχει με 42 επιμελητήρια από όλη τη χώρα και 215 επιχειρήσεις-μέλη τους, καθώς και των αφιερωμάτων στην ψηφιακή Ελλάδα, στα ελληνικά πανεπιστήμια (στο αφιέρωμα «Akademia» οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν τεχνολογικά έργα νέας γενιάς όπως drones και ρομποτικά συστήματα) και στην ενέργεια και την αυτοκίνηση-ηλεκτροκίνηση (για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν στο αφιέρωμα «Auto-Motion» ταχυφορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, οι οποιοι μάλιστα θα παραμείνουν στον χώρο για τη μελλοντική εξυπηρέτηση οχημάτων).

Οι 15 ξένες χώρες που θα είναι φέτος παρούσες στη ΔΕΘ, άμεσα ή έμμεσα είναι οι εξής: Κύπρος, Βιετνάμ, Αρμενία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Πορτογαλία, Μπαγκλαντές, Ινδονησία, Ρουμανία, Ιταλία, Ρωσία, Σερβία, Μάλτα, Βουλγαρία και Γερμανία.

«Στην ιστορία» για τρεις λόγους. Και με Covid-free συναυλίες

«Η 85η ΔΕΘ είναι μια έκθεση που θα μνημονεύεται στην ιστορία του εθνικού εκθεσιακού φορέα για πολλούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι διεξάγεται υπό συνθήκες Covid-Free, όσον αφορά τους επισκέπτες της. Ο δεύτερος είναι ότι η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, που αποτέλεσε καμπή για την ίδια την ύπαρξη του κράτους μας. Κι ο τρίτος είναι ότι στην 85η ΔΕΘ θα παρουσιαστεί το μέλλον της ΔΕΘ» σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Κυριάκος Ποζρικίδης, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, γνωστοποιώντας πως την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί η νικήτρια πρόταση του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση του διεθνούς εκθεσιακού της κέντρου.

O διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Κυριάκος Ποζρικίδης / Πηγή: Facebook, Kyriakos Pozrikidis

Και στη φετινή διοργάνωση, περισσότεροι από 110 ομιλητές θα μιλήσουν στο 2ο Thessaloniki Helexpo Forum (https://www.helexpo.gr/el/2021-Thessaloniki-Hlexpo-Forum), καλούμενοι να δώσουν απαντήσεις για την επόμενη ημέρα της πανδημίας και το πώς αυτή θα σχεδιαστεί, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ, Τάσος Τζήκας, ο οποίος πρόσθεσε πως «μένοντας πιστή στον χαρακτήρα γιορτής της ΔΕΘ, όσο αυτό είναι εφικτό, η εταιρεία αποφάσισε να διοργανώσει και Covid-free συναυλίες, από Δευτέρα ώς Παρασκευή, στις 13-17 Σεπτεμβρίου, οι οποίες όμως θα πραγματοποιηθούν στο «Αλεξάνδρειο Μέλαθρο» (αντί για τις υπαίθριες, στην πύλη του τόξου της ΔΕΘ, που γίνονται κάθε χρόνο)».

Αποκορύφωμα των μουσικών εκδηλώσεων θα είναι το αφιέρωμα στον αείμνηστο Μίκη Θεοδωράκη (το πρόγραμμα περιλαμβάνει Monie Monie Conniente- Διογένης Διδασκάλου, Γ.Ζουγανέλης και Αλ.Κωνσταντόπουλος, Βασίλης Λέκκας και Δημήτρης Μπάσης στο αφιέρωμα για τον Θεοδωράκη και Πασχάλης και Swingin’ Cats).

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ, Τάσος Τζήκας / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μεγάλο όπλο του εμβολίου και η ευκαιρία της ανάπλασης

Αναφερόμενος στην ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ, ο κ.Τζήκας υπογράμμισε:

«Η ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου αποτελεί μεγάλη ευκαιρία, όχι μόνο για την εκθεσιακή μας δραστηριότητα, αλλά και για την τοπική οικονομία, αφού θα συμβάλλει στη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε επιχειρηματικό hub για τη νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και σε ελκυστικό τουριστικό προορισμό. Η ανάπλαση είναι μια win-win-win (ωφέλιμη για όλους) κατάσταση για τη Θεσσαλονίκη, τους πολίτες και την εκθεσιακή της δραστηριότητα. Το εμβληματικό αυτό πρότζεκτ έρχεται να δώσει απάντηση στην αγωνία της Θεσσαλονίκης για οικονομική ανάπτυξη και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, προσφέροντας ένα πάρκο πρασίνου. Στόχος μας είναι το 2026 να γιορτάσουμε την επέτειο των 100 χρόνων ιστορίας της ΔΕΘ στο νέο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο της Θεσσαλονίκης».

Κατά τον χαιρετισμό του, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, επισήμανε ότι, σε αντίθεση με πέρυσι, όταν η πανδημία κατέστησε αναγκαία την αναβολή της ΔΕΘ, «φέτος έχουμε ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα μας: το εμβόλιο. Η Πολιτεία έχει δώσει -και δίνει- τη δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες να εμβολιαστούν, με όποιο εμβόλιο θέλουν, όποτε θέλουν, ακόμη και αυθημερόν. Έτσι ώστε να θωρακιστούν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, όπως φαίνεται και από το γεγονός ότι 9 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι».

Πρόσθεσε πως «κοινός στόχος είναι να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη εκθεσιακό και συνεδριακό κόμβο της ευρύτερης περιοχής. Γι΄ αυτό και προχωρούμε, με γοργούς ρυθμούς, στην ανάπλαση του χώρου που τη φιλοξενεί. Ήδη ολοκληρώθηκε ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και προχωρούν όλες οι διαδικασίες για να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη ένα εκθεσιακό κέντρο σύγχρονο, που να φιλοξενεί και την κεντρική διοργάνωση, αλλά και κλαδικές εκθέσεις με μεγάλο κύκλο εργασιών. Σε ένα εκθεσιακό κέντρο σύγχρονο, που να ικανοποιεί εκθέτες και επισκέπτες. Με χώρους πρασίνου, που θα δίνουν στους συμπολίτες μας ένα από τα βασικά ζητούμενά τους».

Την εκτίμηση ότι στο τέλος της δεκαετίας η Θεσσαλονίκη θα είναι μια πολύ καλύτερη πόλη διατύπωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, που αφού αναφέρθηκε στην ανάπλαση της ΔΕΘ και τα άλλα μεγάλα έργα υποδομών και αναπλάσεων εν εξελίξει, πρόσθεσε: «Όλοι είμαστε μέλη μιας συμμαχίας του καλού και της δημιουργίας». Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στις ευνοϊκές συνθήκες που διαμορφώνει στην πόλη το «ουσιαστικό ενδιαφέρον πολυεθνικών να επενδύσουν σε αυτή, όχι μόνο για τα χαρίσματά της, αλλά και για τη δουλειά που γίνεται».

Στο μεγάλο έργο για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, στο πρόγραμμα «Διέξοδος», μέσω του οποίου χρηματοδοτήθηκαν χιλιάδες επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και στη νέα πλατφόρμα για την ενίσχυση ανέργων, στο πλαίσιο της οποίας κάθε δικαιούχος θα λάβει περί τα 15.000 ευρώ, στο πλάαίσιο προγράμματος ενίσχυσης συνολικού ύψους 3 εκατ. ευρώ, αναφέρθηκε η αντιπεριφερεάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο θα παρουσιαστεί το χθες, το σήμερα και το αύριο της Περιφέρειας.

Από τη μία πλευρά, στο ένα περίπτερό της θα προβάλλονται μάχες, γεγονότα και προσωπικότητες της Ελληνικής Επανάστασης, καθώς, όπως είπε, «στην Πελοπόννησο άναψε η φλόγα του μεγάλου αγώνα». Θα εκτίθενται πρωτότυπα αντικείμενα (όπως όπλα και φορεσιές του Αγώνα) και θα γίνονται αναφορές στην Πελοποννησιακή Γερουσία και τις εθνοσυνελεύσεις που έωσαν τα ελεύθερα και δημοκρατικά Συντάγματα της χώρας.

Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί η θεατρική παράσταση «Υλικό Καποδίστριας» (ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, στις 17 Σεπτεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο). Απο την άλλη, σε δεύτερο περίπτερο, θα παρουσιάζεται -μέσω των πέντε επιμελητηρίων της περιοχής- η Πελοπόννησος της παραγωγής και της δημιουργίας με τα εξαιρετικά μεσογειακά προίόντα της, όπως το ελαιόλαδο και τα κρασιά της.

Χρήσιμες πληροφορίες για την 85η ΔΕΘ

-Τα Σαββατοκύριακα η έκθεση θα λειτουργεί από τις 10 το πρωί ως τις 10 το βράδυ και τις καθημερινές από τις 16.00 ως τις 22.00. Το εισιτήριο θα στοιχίζει 7 ευρώ

-Η είσοδος για τα παιδιά κάτω των 12 ετών θα γίνεται ελεύθερα, για τους ανηλίκους 12-18 με αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) και για τους ενήλικες με green pass (πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης).

-Στην έκθεση θα φιλοξενηθεί αφιέρωμα με τον τίτλο «ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ…ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ», που θα παρουσιάζει την επανάσταση του 1821 στη Μακεδονία και την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς και τον Μακεδονικό αγώνα και τους Βαλκανικούς πολέμους 1912-1913. Περιλαμβάνει επίσης κείμενα και φωτογραφίες, αντικείμενα τέχνης, λιθογραφίες, ζωγραφικά έργα, προσωπικά αντικείμενα και επιστολές πρωταγωνιστών του Αγώνα.

-Στο αφιέρωμα «Energia» έμφαση δίνεται στην κυκλική οικονομία και στην ανακύκλωση.

-Στο αφιέρωμα για το E-Gaming, στον όροφο του περιπτέρου 2, θα παρουσιαστεί μεταξύ άλλων το πρώτο παγκοσμίως τεχνο-άθλημα HADO, με χρήση της επαυξημένης πραγματικότητας.

-Θα πραγματοποιηθεί και φέτος η Cheapart στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο από τις 13-17 Σεπτεμβρίου.

-To πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων της 85ης ΔΕΘ: https://www.thessalonikifair.gr/el/programma-ekdiloseon

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading