Το μήνυμα της εμπιστοσύνης στις μεγάλες δυνατότητες της Ελλάδας, αλλά και στις αξίες επισήμανε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, στα εγκαίνια του περιπτέρου της περιφέρειας Αττικής, στη ΔΕΘ.
Ο κ. Πατούλης αναφερόμενος στο νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα της Αττικής για την προγραμματική περίοδο 2021-2027 που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είπε πως «βάση του προγράμματος που καταθέσαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εγκρίθηκαν 1,16 δις και είμαστε από τις πρώτες περιφέρειες που εγκρίθηκαν τα προγράμματα τους» και επισήμανε πως «έχουμε τρία μεγάλα εμβληματικά έργα, το ‘’Λυσσιατρείο” όπου εκεί θέλουμε τα επαγγελματικά επιμελητήρια και τα επτά πανεπιστήμια να μπορούν να παράγουν, βάση των γνώσεων, για τις ευφυείς και τις καινοτόμες επιχειρήσεις. Δεκαοκτώ κτήρια θα είναι σαν ένα εκκολαπτήριο δράσεων και γνώσης για την αγορά μας. Επίσης ένα μεγάλο έργο είναι και ο ποδηλατοδρόμος 18χιλ. που θα ξεκινάει από το Γουδί και θα φτάνει και τα Βόρεια προάστια στην Κηφισιά, είναι ήδη έτοιμες οι μελέτες και θα γίνει σύντομα πράξη».
«Το πιο εμβληματικό όμως έργο είναι ο Φαληρικός όρμος, καθώς εγκρίθηκε η δεύτερη φάση και είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε ένα από τα μεγαλύτερα έργα της Ελλάδας με ένα παράλιο μέτωπο το οποίο θα αλλάξει όχι μόνο τον νότιο τομέα της Αττικής αλλά και ολόκληρη την Αττική», τόνισε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε πως, «το οικολογικό πάρκο είναι σε απόλυτη ωρίμανση και τους επόμενους μήνες, η προκήρυξη θα δώσει τη δυνατότητα πλήρους χρηματοδότησης της τάξεως των 200 εκατ. Το συγκεκριμένο έργο θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους κοινόχρηστους χώρους της Αττικής».
Ο προϊστάμενος Διαχειριστικής αρχής της Περιφέρεια Αττικής Δημήτρης Δρόσης από την πλευρά του υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως, «η απορρόφηση του τρέχοντος προγράμματος του ΕΣΠΑ της περιφέρειας Αττικής, είναι σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο 94%, περίπου ενάμιση χρόνο πριν από την ολοκλήρωση του και το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που εγκρίθηκε τον Αύγουστο, για την περίοδο 2021-2027, έχει αυξημένο προϋπολογισμό, 54% σε σχέση με την περίοδο 2014-2020. Έχουμε περισσότερο από 1,16 δις να δαπανήσουμε να ενισχύσουμε την περιφέρεια Αττικής στο προσεχές διάστημα μέχρι τα τέλη του 2029».
Η Περιφέρεια Αττικής όπως σημείωσε ο κ. Πατούλης, ενίσχυσε Κέντρα Κοινότητας, Δομές Αστέγων, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, Δομές Ψυχικής Υγείας, Εξαρτήσεων, Κοινωνικά Παντοπωλεία, Ξενώνες και Συμβουλευτικά Κέντρα για Υποστήριξη Γυναικών θυμάτων Βίας, με περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ. Ενισχύθηκε το δημόσιο σύστημα υγείας, με την πρόσληψη 1.481 γιατρών και νοσηλευτών, για τη διαχείριση της πανδημίας και με την αγορά σύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού για όλα τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής και τις πρωτοβάθμιες δομές υγείας.
Για το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων που αποτελεί μια «ανοιχτή πληγή» για την Αττική, αλλά και για τη χώρα γενικότερα, ο κ. Πατούλης διευκρίνισε πως, «η Αττική σε αυτόν τον τομέα είχε μείνει πίσω τα προηγούμενα χρόνια και δυστυχώς έθαβε το 90% των σκουπιδιών της. Εμείς άμεσα ξεκινήσαμε τις διαδικασίες και δημιουργήσαμε τη δυνατότητα της ανακύκλωσης, διαθέτοντας στους δήμους κάδους βιοαποβλήτων και υπερσύγχρονα απορριμματοφόρα όπως επίσης και 1000 γωνιές ανακύκλωσης. Θεωρώ ότι η ανακύκλωση τον επόμενο χρόνο θα είναι στα υψηλότερα επίπεδα ίσως για όλη τη χώρα. Έχουμε επίσης και τρία εργοστάσια κυκλικής οικονομίας τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της δημοπράτησης».