88η ΔΕΘ: Η Siemens Εισάγει τη Νέα Ψηφιακή και Πράσινη Εποχή

88η ΔΕΘ: Η Siemens Εισάγει τη Νέα Ψηφιακή και Πράσινη Εποχή

Με τον απαραίτητο εξοπλισμό, φορώντας γυαλιά εικονικής πραγματικότητας και με απλές κινήσεις, ο επικεφαλής του Siemens Industrial Metaverse Lab στο Μόναχο εισέρχεται στον βιομηχανικό κινητήρα, εντοπίζει τη βλάβη και μπορεί άμεσα να δώσει οδηγίες για την αποκατάστασή της, ακόμη και αν βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, σε άλλη χώρα ή ήπειρο. Αυτή η καινοτόμα τεχνολογία της Siemens, ένας ψηφιακός κόσμος που αναπαριστά και προσομοιώνει πραγματικές μηχανές, εργοστάσια, κτίρια, πόλεις, δίκτυα και συστήματα μεταφορών, παρουσιάστηκε στο περίπτερο 13, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.

«Πρόκειται για ένα πρότυπο που μας δείχνει πώς θα είναι στο μέλλον μια εφαρμογή, όπου κάποιος σε απομακρυσμένο σημείο θα μπορεί να παρακολουθεί σε ένα εργοστάσιο τα διαφορετικά εξαρτήματα και να λαμβάνει αποφάσεις εξ αποστάσεως, χωρίς να διατρέχει κίνδυνο ατυχήματος ή να χρειάζεται να κλείσει το εργοστάσιό του. Όλα αυτά προλαμβάνονται, άρα αυξάνεται η παραγωγικότητά του και μειώνονται οι ανάγκες σε συντήρηση», εξηγεί ο επικεφαλής του εργαστηρίου. Επιπλέον, διευκρινίζει ότι «χρησιμοποιούμε τους αισθητήρες ως είσοδο, οι οποίοι παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες, όπως π.χ. πότε θα χαλάσει ένα εξάρτημα, τη θερμοκρασία του και άλλες σημαντικές παραμέτρους, με τις οποίες μπορούμε να παίρνουμε αποφάσεις».

Η νέα τεχνολογία και συγκεκριμένα το πρότυπο αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2030. «Είμαστε ακόμα στην αρχή, είναι ένα ταξίδι ψηφιοποίησης. Οι εταιρείες πρέπει να κάνουν διαφορετικά βήματα, όπως να εγκαταστήσουν εξοπλισμό που να συγκεντρώνει δεδομένα από τις συσκευές τους και να μάθουν τη σημασία της εξομοίωσης. Σήμερα, η έννοια του ψηφιακού δίδυμου είναι άγνωστη σε πολλές εταιρείες, οι οποίες δεν χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη και πρέπει να μάθουν να συνδυάζουν όλες αυτές τις τεχνολογίες», προσθέτει.

Στον τομέα των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και διανομής αναφέρθηκε ο διευθυντής του τμήματος Smart Infrastructure της Siemens Α.Ε. «Στόχος της Siemens είναι να δείξει ποιο είναι το μέλλον σε αυτά τα δίκτυα, καθώς αντιμετωπίζουμε δύο σημαντικές προκλήσεις: την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή, καθώς και τη βιωσιμότητα».

«Θα παρουσιάσουμε και θα διαθέσουμε άμεσα στην ελληνική αγορά έναν νέο εξοπλισμό στον τομέα της διανομής μέσης τάσης, ο οποίος πληροί ειδικά κριτήρια σε αυτούς τους τομείς. Ο εξοπλισμός σέβεται τις νέες οδηγίες σχετικά με τα αέρια που μολύνουν το περιβάλλον, χρησιμοποιώντας μόνο καθαρό αέρα για τη μόνωση και είναι πλήρως ανακυκλώσιμο. Επιπλέον, είναι ψηφιακός και υποστηρίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό που απαιτείται στα δίκτυα», επισημαίνει ο ίδιος. Επίσης, ανακοίνωσε ότι από 1/01/2026 όλοι οι κατασκευαστές θα πρέπει να συμμορφωθούν με την οδηγία που απαγορεύει τη χρήση τοξικών αερίων για μόνωση.

«Επικεντρωνόμαστε σε δύο βασικούς τομείς, στη βιομηχανία και στις υποδομές», ανέφερε ο Χάρης Τολούμης, head Digital Solutions στη Siemens. «Στον τομέα της βιομηχανίας, ασχολούμαστε με ψηφιακές λύσεις, τεχνητή νοημοσύνη και ανάλυση δεδομένων. Με την πλατφόρμα Mendix, μπορούμε να δημιουργούμε εφαρμογές γρηγορότερα από τον παραδοσιακό τρόπο προγραμματισμού», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στις υποδομές, ο κ. Τολούμης δήλωσε: «Έχουμε την ηλεκτροκίνηση και τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης στόλου ηλεκτρικών οχημάτων. Χρειαζόμαστε λογισμικό που μπορεί να επιλύσει τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε στην επόμενη δεκαετία, όπως στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και τις αναγκαίες βελτιώσεις στην αποδοτικότητα».

©

Loading