Α. Σκέρτσος: Στοχεύουμε στην Επαναφορά της Ανάπτυξης και στη Μείωση των Ανισοτήτων στην Ελλάδα

Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει στον εθνικό στόχο τη σύγκλιση των εισοδημάτων της χώρας με αυτά της Ευρώπης, καθώς και την εσωτερική σύγκλιση των περιφερειών με τα εισοδήματα της Αττικής. Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, δήλωσε σήμερα από το βήμα ειδικής εκδήλωσης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε την ψηφιακή πλατφόρμα erga.gov.gr και τα 12+1 περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης.

«Αφού έχουμε επιλύσει ως χώρα τα υπαρξιακά μας ζητήματα σχετικά με την θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη – και αυτό είναι τετελεσμένο – θα πρέπει να αναρωτηθούμε τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα για να ενισχύσουμε τους παράγοντες που οδηγούν την Ελλάδα προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις», ανέφερε ο Σκέρτσος, προσθέτοντας ότι στην ψηφιακή πλατφόρμα περιλαμβάνονται περισσότερα από 6.000 έργα σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας. Η χώρα διαθέτει συνολικά 102 δισ. ευρώ μέσω κοινοτικών προγραμμάτων μέχρι το 2027, για την υλοποίηση διαφόρων έργων. «Πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο δημοσίων επενδύσεων από τη μεταπολιτευτική περίοδο και μετά», σημείωσε.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του ως Θεσσαλονικιός για την παρουσία του στην εκδήλωση, ο Σκέρτσος υπογράμμισε ότι η αποστολή της ελληνικής κυβέρνησης είναι «να προχωρήσει η Ελλάδα, να καλύψει το χαμένο έδαφος και να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο και τις χαμένες αναπτυξιακές ευκαιρίες». «Εργαζόμαστε ώστε κάθε περιφέρεια, και ειδικά η Κεντρική Μακεδονία, που έχει χάνει πολλές ευκαιρίες στο παρελθόν, να προχωρήσει μπροστά», δήλωσε.

«Έχω βιώσει τις χαμένες ευκαιρίες», είπε, αναφέροντας ότι «οι περιφέρειες για πολλά χρόνια ήταν τα αποπαίδια της κεντρικής πολιτικής σκηνής» και ότι «το αναπτυξιακό μοντέλο στην Ελλάδα ήταν Αθηνοκεντρικό». Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε ότι «κατά τον σχεδιασμό των εθνικών εργαλείων ανάπτυξης, πάντα προτεραιότητα έχει ότι αυτά να συνοδεύονται από διαρκή μέριμνα για τις επενδύσεις σε κάθε περιφέρεια, με στόχο να δώσουν τη διακριτή αναπτυξιακή ταυτότητα».

Αναφερόμενος στις χαμένες ευκαιρίες της Ελλάδας ως μέλος της ΕΕ, ο Σκέρτσος υπενθύμισε ότι τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες η χώρα έχει λάβει και δαπανήσει συνολικά 180 δισ. ευρώ για περιφερειακή σύγκλιση και συνοχή, ωστόσο οι περιφερειακές ανισότητες παραμένουν, καθώς τα κεφάλαια που επενδύθηκαν δεν άφησαν το απαιτούμενο αναπτυξιακό αποτύπωμα.

Σχολιάζοντας την πρόοδο άλλων χωρών όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, που εντάχθηκαν στην ευρωπαϊκή κοινότητα μετά την Ελλάδα, παρατήρησε ότι «οι δύο χώρες κατέγραψαν έντονη ανάπτυξη και η χώρα μας βρίσκεται σε χαμηλότερη θέση, πλήττεται επίσης από την οικονομική κρίση».

Ωστόσο, όπως τόνισε, η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και «η οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται στο πλαίσιο της σύγκλισης με τις χώρες της ΕΕ φέρνει αποτελέσματα, καλύπτοντας το χαμένο έδαφος της προηγούμενης δεκαετίας». «Η Ελλάδα αναπτύσσεται με διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης τα τελευταία πέντε χρόνια και πρέπει να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο προκειμένου να κλείσουμε την ψαλίδα», υπογράμμισε.

Αναφορικά με τις προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν, ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε ότι είναι συγκεκριμένες και κυρίως συνδέονται με την διαχρονική διοίκηση του ελληνικού κράτους. «Όταν μιλάμε για επιτελικό κράτος, αυτό που πολλοί δεν έχουν κατανοήσει είναι ότι αφορά σε ένα συνεργατικό κράτος, το οποίο κατεβαίνει κοντά σε κάθε πολίτη και συνεργάζεται με όλους τους αρμόδιους», διευκρίνισε.

©

Loading