«Η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα εποχή» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης, σε ομιλία του στο «Hellenic Diaspora Medical Forum» στη Θεσσαλονίκη, κάνοντας λόγο για αλλαγή νοοτροπίας στη χώρα και για την ανάγκη να συνδυαστούν δημιουργικές δυνάμεις για να πάει μπροστά ο τόπος.
«Έτσι θα έρθει το καλό του τόπου. Αν συνδυάσουμε τις διάσπαρτες ως σήμερα δυνάμεις μας, που έχουμε δεξιά και αριστερά – γιατί έχουμε δυνάμεις- και θα τις συντονίσουμε χωρίς τα ιδεολογήματα του παρελθόντος που μας κράταγαν δέσμιους σε μια εποχή παρακμής με στρεβλή νοοτροπία» είπε ο υπουργός και συνέχισε:
«Τώρα αποφασίζουμε όλοι μαζί να κερδίσουμε το μέλλον, να παράξουμε γνώση, να παράξουμε έρευνα, να παράξουμε θέσεις εργασίας».
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στη σημασία του συνεδρίου για τη νέα περίοδο, την οποία διανύει η χώρα.
«Το συνέδριο προσπαθεί να συνδυάσει ορισμένα πράγματα, τα οποία κάποτε στην Ελλάδα, αν θέλαμε να τα συνδυάσουμε και μόνο στην ιδέα, στη σκέψη να τα συνδυάσουμε, θα βρισκόμασταν στο πυρ το εξώτερο», είπε ο κ. Γεωργιάδης και συνέχισε :
«Προσπαθεί, αυτό το συνέδριο, να συνδυάσει την ιατρική έρευνα, που είναι το ζητούμενο για την υγεία όλων μας, την ομογένεια. Την ελληνική διασπορά – η οποία και με το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων που ψηφίζεται καλώς εχόντων των πραγμάτων στη Βουλή των Ελλήνων την Τετάρτη αποκτά για πρώτη φορά έναν δεσμό με την Ελλάδα που δεν είχε εδώ και πάρα πολλά χρόνια, εδώ και δεκαετίες. Τα πανεπιστήμια. Και την αγορά, δηλαδή, την εφαρμοσμένη έρευνα την εφαρμογή της έρευνας στην επιχειρηματική δραστηριότητα.. Όλα αυτά μαζί να καταφέρουμε να τα συνδυάσουμε για το καλό του τόπου μας, από μόνο του, είναι ένα τεράστιο γεγονός».
Ο κ. Γεωργιάδης μετέφερε την ευαρέσκεια της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΝΕΠ και της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη για την πρωτοβουλία, επισημαίνοντας γενικότερα στην αλλαγή νοοτροπίας στη χώρα. Έφερε, ως παράδειγμα, τη θετική στάση του προέδρου του σωματείου των εργαζομένων στο ναυπηγείο της Σύρου, στα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας, επενδυτών και του πρέσβη των ΗΠΑ και συνέχισε:
«Ένας πρόεδρος σωματείου εργαζομένων, αντί να μιλάει για απεργίες, καταλήψεις, φασαρίες ευχαριστούσε τον εργοδότη, τους εφοπλιστές πελάτες και τον πρέσβη των ΗΠΑ. Όταν το συνειδητοποίησα, λέω αυτή είναι η νέα Ελλάδα. Η δεύτερη σκηνή είναι η σημερινή. Ότι αποφασίζει η Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ να εμπλακεί σε μια δημόσια συζήτηση που προσπαθεί να συνδυάζει όλα όσα είπα προηγουμένως, για το καλό του τόπου».
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων επεσήμανε τη θέληση της κυβέρνησης να σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια και σε κάθε εγχείρημα για την προώθηση της γνώσης, της έρευνας και της ιατρικής τεχνολογίας.
«Να αξιοποιήσετε τη δική μας διάθεση για να λύσουμε προβλήματα» είπε ο υπουργός.
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις ενέργειες του υπουργείου Υγείας και σε κοινές ενέργειες με το υπουργείο Ανάπτυξης, σε πρωτοβουλίες όπως το επενδυτικό claw back, δηλαδή, επιστροφή μέρους του κεφαλαίου με αντάλλαγμα τις επενδύσεις, μέρος των οποίων θα είναι, όπως είπε και επενδύσεις σε κλινικές μελέτες και σε έρευνα στην ιατρική τεχνολογία.
«Έρχεται η πολιτεία βάζει πενήντα εκατομμύρια για το δεύτερο εξάμηνο του 2019, εκατό εκατομμύρια σε ετήσια βάση, δεν είναι και λίγα χρήματα, είναι αρκετά χρήματα, αν κάποιος θέλει να τα αξιοποιήσει» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε:
«Είμαστε πολύ πρόθυμοι αυτό το εργαλείο να σας το δώσουμε. Εάν τα εκατό εκατομμύρια φανούν λίγα, γιατί οι επενδύσεις τελικά που θα γίνουν είναι πολύ περισσότερες, εδώ είμαστε να το αυξήσουμε. Γιατί οι επενδύσεις σε αυτούς τους τομείς έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία και έτσι τελικά το κράτος θα πάρει πίσω πολλά περισσότερα από εκατό εκατομμύρια. ‘Αρα, ιδού πεδίο δόξης λαμπρό. Να συνδυάσουμε όλοι την οραματική μας δράση, την όρεξη μας για δημιουργία, τις γνώσεις την εμπειρία τις δυνατότητες τις δεξιότητες που πάρα πολλοί επιστήμονες έχουν και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η συμβολή καταξιωμένων Ελλήνων επιστημόνων που εργάζονται σε ξένα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια και η συνεργασία τους με άλλους άξιους επιστήμονες στη χώρα μας, μπορούν να βοηθήσουν να μπολιαστεί η χώρα μας με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές στους συγκεκριμένους τομείς.
«Ευκαιρία τώρα να τους φέρουμε στην Ελλάδα, να βοηθήσουν, για να κάνουμε κι εμείς το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός. Η πολιτεία θα είναι αρωγός δίπλα σε αυτή την προσπάθεια για να το δούμε αυτό να συμβαίνει» είπε ο κ. Γεωργιάδης και συνέχισε: «Αν συντονιστούμε, το πιστέψουμε και το κάνουμε θα πετύχουμε πράγματα που προηγουμένως φάνταζαν απίθανα».
Ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη και στις προοπτικές της, λέγοντας ότι δεν είναι τυχαία η απόφαση εταιρειών όπως η Pfizer και η Cisco να επιλέξουν την πόλη για να δημιουργήσουν τμήματα έρευνας. Σημείωσε, ότι όλα αυτά οφείλονται στο συντονισμό ενεργειών πολιτείας, πανεπιστημίων και του εξαιρετικού επιστημονικού δυναμικού της πόλης.
«Η Θεσσαλονίκη δείχνει τη μεγάλη της όρεξη να πρωταγωνιστήσει σε αυτούς τους τομείς» είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε:
«Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, όχι με λόγια, αλλά με έργα, να είμαστε πρακτικοί, να βρούμε λύσεις στα διάφορα προβλήματα». Εδώ είμαστε για να προσπερνάμε αυτές τις δυσκολίες, να βρούμε λύσεις στα προβλήματα και να κάνουμε το μεγάλο άλμα προς τα μπρος. Τώρα πρέπει να το κάνουμε και εσείς δίνετε αυτό το καλό παράδειγμα. Τώρα είναι η ώρα, τώρα πρέπει να το κάνουμε και θα το κάνουμε».
Στο συνέδριο προβλήθηκαν βιντεοσκοπημένα μηνύματα του αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά και του αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, ενώ παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου και η διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου.
«Ένα πάρα πολύ σημαντικό συνέδριο, ένα συνέδριο που ενώνει δυνάμεις του ελληνισμού ανά την υφήλιο» δήλωσε για τη διοργάνωση ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Καράογλου και πρόσθεσε:
«Χαιρετίζουμε τη διοργάνωση, συγχαίρουμε το τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ και ευχόμαστε τέτοιου είδους προσπάθειες να βρουν και άλλους μιμητές, γιατί – το τονίζω – αξίζει πραγματικά να έχουμε κοντά τους συμπατριώτες μας τους συνέλληνες, όπου και αν βρίσκονται στον κόσμο. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για διαπρεπείς επιστήμονες που διακονούν την επιστήμη της εποχής στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου».
Φάνης Γρηγοριάδης