Μπορεί το έδαφος της Ελλάδας να παράγει «χρυσό» σε ό,τι αφορά τα αγροτικά προϊόντα και τα τρόφιμα, αλλά οι νεοφυείς επιχειρήσεις αγροδιατροφής που είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο του «Elevate Greece», αποτελούν μονοψήφιο ποσοστό επί του συνόλου των ελληνικών startups και συγκεκριμένα μόλις το 7,5%-8% των 936 εγγεγραμμένων. Η εικόνα αυτή πιθανώς οφείλεται σε δύο παράγοντες: πρώτον, στο γεγονός ότι οι startupers συνήθως αναζητούν ταχύ scale up της επιχείρησής τους, κάτι που δεν είναι πάντα εύκολο με τον μικρό και κατακερματισμένο αγροτικό κλήρο της Ελλάδας. Δεύτερον, ο θεωρούμενος ως παραδοσιακός κλάδος της αγροδιατροφής ενίοτε δεν θεωρείται ιδιαίτερα ελκυστικός και συμβατός με τη νοοτροπία όσων ασχολούνται με τις startups. Οι οποίες ελκύονται περισσότερο από άλλες εφαρμογές τεχνολογιών αιχμής, παρότι τεχνολογίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορούν να κάνουν «θαύματα» σε τομείς όπως η γεωργία ακριβείας, η μεταποίηση τροφίμων, ακόμα και η αντιμετώπιση του food waste.
«Επειδή είδαμε λοιπόν ότι στον κλάδο, παρά τη μεγάλη αξία του για την Ελλάδα, δεν υπάρχουν πολλές startups, αποφασίσαμε μεταξύ άλλων να πάμε εμείς εκεί που γεννιέται η έρευνα για την αγροδιατροφή, μέσα στα πανεπιστήμια, και να προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε την επιχειρηματική κουλτούρα», εξήγησε εκπρόσωπος του οργανισμού «Νέα Γεωργία- Νέα Γενιά», ο οποίος προ ημερών εγκαινίασε από τη Θεσσαλονίκη τον κύκλο διοργανώσεων «TrophyΤροφή Meet-Up» για το 2025. Το «TrophyΤροφή» αποτελεί πρωτοβουλία της «Νέας Γεωργίας- Νέας Γενιάς» και υλοποιείται από το 2019, μέσω της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Πρόκειται για εγχείρημα που επενδύει στην ανάπτυξη και ενίσχυση του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας στον κλάδο της αγροδιατροφής, αναδεικνύοντας και επιβραβεύοντας καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες και νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αγροτεχνολογίας, της τεχνολογίας τροφίμων και των agrologistics με προϊόντα και υπηρεσίες που χρησιμοποιούν καινοτόμες τεχνολογίες, ακόμα και σε αρχικά στάδια ανάπτυξης (preseed).
Κάθε χρόνο διοργανώνονται οκτώ-δέκα meetups σε όλη την Ελλάδα και μέχρι σήμερα, όπως γνωστοποιεί ο εκπρόσωπος, έχουν υποστηριχθεί περισσότερες από 150 νεοφυείς επιχειρήσεις και επιχειρηματικές ιδέες σε αρχικά στάδια ανάπτυξης. Όσοι συμμετέχοντες διακρίθηκαν έχουν μοιραστεί συνολικά χρηματικά έπαθλα ύψους 100.000 ευρώ για την αγορά εξοπλισμού και την προμήθεια υπηρεσιών. Παράλληλα, έχουν λάβει συμβουλευτική υποστήριξη και την απαραίτητη δικτύωση για την ανάπτυξη εμπορικών και επιχειρηματικών λύσεων, που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων στον αγροδιατροφικό τομέα.
Πέρα από την «Κοιλάδα του Θανάτου»
Αλήθεια, επιβιώνουν οι startups στον κλάδο της αγροδιατροφής ή όπως οι περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις αφήνουν κι αυτές τα …κοκκαλάκια τους στη λεγόμενη «Κοιλάδα του Θανάτου»; «Οι startups όλων των κλάδων, στην πλειονότητά τους, δεν ξεπερνούν τα πέντε-έξι χρόνια ζωής. Επειδή όμως κρατάμε επαφή με startupers που συμμετείχαν σε διοργανώσεις προηγούμενων ετών, χαιρόμαστε να βλέπουμε πως αυτοί παραμένουν στην αγορά, μεγαλώνουν και δυναμώνουν. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Coffeeco Upcycle, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε συνεργασία με τον Όμιλο Attica για την εφαρμογή πρακτικών κυκλικής οικονομίας στα πλοία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος.
Η Κεντρική Μακεδονία βρίσκεται σταθερά μεταξύ των πιο δυναμικών ελληνικών περιφερειών στις εξαγωγές τροφίμων και προϊόντων αγροδιατροφής. Πώς τα πηγαίνουν λοιπόν οι βορειοελλαδικές startups αγροδιατροφής; «Η Βόρεια Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην αγροδιατροφή και υπάρχουν πολλές startups από την περιοχή που συμμετέχουν στις διοργανώσεις μας», σημειώνει ο εκπρόσωπος. Στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας τα επόμενα meetups θα γίνουν στην Κατερίνη (στις 27/3) και στο Perrotis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη, τον Μάιο.
Το πρώτο meetup του 2025, με θέμα «Κυκλική Οικονομία στην Αγροδιατροφή: Αξιοποίηση Υποπροϊόντων και Επαναχρησιμοποίηση Πόρων», πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α.) του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκειά του, ομιλίες πραγματοποίησαν και χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χαράλαμπος Φειδάς, ο αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας του Α.Π.Θ., Κυριάκος Υάκινθος, και άλλοι τοπικοί παράγοντες.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις και πάνελ συζητήσεων με τη συμμετοχή καθηγητών, ενώ η επιχειρηματική ομάδα Loop Lab από το Πειραματικό Λύκειο του ΠΑ.ΜΑΚ παρουσίασε την πρωτοποριακή εικονική επιχείρησή της. Στο τελευταίο μέρος του προγράμματος, οι συμμετέχοντες του Meet-Up έλαβαν μέρος σε εργαστήριο παραγωγής ιδεών, όπου είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν και να παρουσιάσουν καινοτόμες προτάσεις σχετικές με την κυκλική οικονομία στην αγροδιατροφή. Το πρώτο TrophyΤροφή Meet-Up πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, υποστηρίχθηκε από το Γραφείο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ