Η έναρξη λειτουργίας του μετρό στη Θεσσαλονίκη έχει προκαλέσει σημαντικές διαφοροποιήσεις σε επιμέρους κατηγορίες ακινήτων, επηρεάζοντας τις αξίες τους. Σύμφωνα με έρευνα της Cerved Property Services (CPS), στον κλάδο των γραφείων παρατηρείται συγκριτικά μεγαλύτερη αύξηση στα μισθώματα των γραφειακών χώρων που βρίσκονται σε απόσταση έως 350 μέτρων από τους σταθμούς μετρό. Η ποσοστιαία μεταβολή για τις οδούς Βασιλέως Ηρακλείου, Ερμού, Ίωνος Δραγούμη και Εγνατίας κατά την περίοδο 2020-2024 κυμαίνεται μεταξύ 40% και 58%.
Αντίθετα, στα καταστήματα, όπως αναφέρεται στην έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του ΣΕΚΕ, η ζώνη επιρροής περιορίζεται στα 250 μέτρα από τους σταθμούς μετρό, με μικρότερες αυξήσεις στις ζητούμενες τιμές. Παρά τη σημαντική αύξηση έως 50% στις τιμές που ζήτησαν οι ιδιοκτήτες με την έναρξη λειτουργίας του μετρό, η αγορά δεν έχει ανταποκριθεί ακόμη. Ως αποτέλεσμα, καταγράφονται κενά καταστήματα εντός της ζώνης επιρροής γύρω από σταθμούς όπως οι Εγνατία, Φλέμινγκ, Ανάληψη και 25ης Μαρτίου.
Σχετικά με τα οικιστικά ακίνητα, ο δείκτης της CPS δείχνει ανοδικές τάσεις από το 2018 έως σήμερα στη Θεσσαλονίκη, με την αύξηση για την περίοδο 2020-2024 να ανέρχεται στο 50%. Ωστόσο, στις περιοχές γύρω από τους σταθμούς του μετρό, οι αξίες των ακινήτων κατασκευής δεκαετιών 1970 και 1980, παρουσιάζουν αύξηση που αγγίζει το 60%, ξεπερνώντας τον μέσο όρο του πολεοδομικού συγκροτήματος. Ο Δήμος Καλαμαριάς, που αναμένεται να εξυπηρετηθεί βραχυπρόθεσμα από το μετρό, έχει ήδη παρατηρήσει άνοδο τιμών έως και 35% τα τελευταία δύο χρόνια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ