Κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, εκπρόσωποι παραγωγικών και επιστημονικών φορέων παρουσίασαν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τα ζητήματα που τους απασχολούν.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, ανέφερε το θέμα της αισχροκέρδειας και πρότεινε την ενεργή συμμετοχή των πολιτών μέσω μποϊκοτάζ σε προϊόντα. Επίσης, τόνισε την ανάγκη κατάργησης του τεκμαρτού εισοδήματος, επισημαίνοντας ότι αυτό το μέτρο δεν υφίσταται σε άλλες χώρες, καθώς το εμπόριο υπόκειται σε κέρδη και ζημιές. Αυτές οι τοποθετήσεις αναμένονται κατά την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ, στις 7 Σεπτεμβρίου.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος, ζήτησε βελτίωση της κατάστασης στις πύλες εισόδου της Βόρειας Ελλάδας και ολοκλήρωση της σύνδεσης του σταθμού Μίκρας του Μετρό με το αεροδρόμιο Μακεδονία.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης, εξέφρασε τη λύπη του για τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στη Χαλκιδική, όπως ο θάνατος ενός 19χρονου σε λούνα παρκ και ο πνιγμός μιας 8χρονης σε κατασκήνωση. Υπογράμμισε ότι οι ελλείψεις σε υπηρεσίες είναι εν μέρει υπεύθυνες, καθώς οι υπάλληλοι προτιμούν να εργαστούν σε μεγαλύτερες πόλεις λόγω της εγγύτητας με τη Θεσσαλονίκη.
Επιπλέον, επεσήμανε το πρόβλημα του νερού στη Χαλκιδική, το οποίο έχει επιδεινωθεί από την κλιματική κρίση, επηρεάζοντας τόσο τον τουρισμό όσο και τις τοπικές επιχειρήσεις, όπως αυτές που ασχολούνται με τη μεταποίηση της ελιάς.
Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης, επισήμανε την ανάγκη για φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον με σταθερό φορολογικό καθεστώς και την ενίσχυση της εξωστρέφειας, καθώς και τη σημασία της κυκλικής οικονομίας και της δημιουργίας ειδικών κινήτρων για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις.
Ο κ. Καπνοπώλης τόνισε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση, αντιμετωπίζοντας πληθώρα προκλήσεων, όπως η αύξηση του κόστους και η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων νομού Θεσσαλονίκης, Γιώργος Μουτσογιάννης, αναφέρθηκε σε ζητήματα που έπληξαν την επιχειρηματικότητα τα τελευταία 14 χρόνια και παρουσίασε μια σειρά αιτημάτων, περιλαμβάνοντας την κατάργηση του άδικου μέτρου της τεκμαρτής φορολόγησης, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, τη μείωση της προκαταβολής φόρου, και την αύξηση των δόσεων του φόρου εισοδήματος.
Ζήτησε επίσης κρατική επιδότηση για τις ανατιμήσεις του ρεύματος και τη νομοθετική παρέμβαση για την απαγόρευση διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά και επαγγελματίες λόγω οφειλών.
Ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χαράλαμπος Φείδας, κατέθεσε υπόμνημα, τονίζοντας τις τρεις τομείς στους οποίους το ΑΠΘ επενδύει αυτή τη στιγμή: την έρευνα και καινοτομία, την διεθνοποίηση των σπουδών και την ψηφιακή μεταρρύθμιση.
Διατύπωσε αιτήματα για οικονομική ενίσχυση των ΑΕΙ, ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού, καθώς και βελτίωση των κτιριακών υποδομών. Επίσης, σημείωσε την ανάγκη ανάπτυξης ιδιόκτητων εκτάσεων για την αντιμετώπιση των περιορισμών της τρέχουσας πανεπιστημιούπολης.
Το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου κατέθεσε υπόμνημα με αιτήματα για εθνική ή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση γεωτεχνικής έρευνας που να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση, καθώς και για την προστασία από πλημμύρες και την ανασύσταση των γεωργικών εφαρμογών και δασικών υπηρεσιών.