Αλ. Κόπτσης: «Δεν μπορεί να αγνοεί κανένας τις οδηγίες των ειδικών-οι γονείς να μην οδηγούν τα παιδιά σε παρατυπία»

Αλ. Κόπτσης: «Δεν μπορεί να αγνοεί κανένας τις οδηγίες των ειδικών-οι γονείς να μην οδηγούν τα παιδιά σε παρατυπία»

Την πεποίθησή του ότι με παιδαγωγικούς τρόπους θα καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις στο μέτρο της μάσκας στο σχολείο, εξέφρασε ο περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης, καλώντας του γονείς των μαθητών να ενημερωθούν για την αναγκαιότητα της απαρέγκλιτης τήρησης των οδηγιών του ΕΟΔΥ για την πρόληψη της διασποράς του κορονοϊού.

«Δεν μπορεί να αγνοεί κανένας τις οδηγίες των ειδικών, όταν μια επιτροπή λέει τηρείστε το μέτρο της μάσκας απαρέγκλιτα. Οι γονείς να μην οδηγούν τα παιδιά σε παρατυπία. Δεν πιστεύω να υπάρξει μαθητής να μη φορέσει τη μάσκα», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Κόπτσης εξηγώντας πως τις πιθανές κυρώσεις σε περιπτώσεις άρνησης χρήσης της μάσκας θα επιβάλει το υπουργείο Παιδείας, όμως αν κάποια συμπεριφορά θέτει σε κίνδυνο την υγεία των μαθητών «οφείλω να πάρω κάποια μέτρα, να υπάρξει συνέπεια για κάποιους που καταστρατηγούν αποφάσεις σε βάρος της δημόσιας υγείας», ωστόσο, «θεωρώ ότι με παιδαγωγικούς τρόπους θα επιλυθεί το θέμα, δεν μπορώ να φανταστώ μαθητή που θα πει “η μαμά μου είπε να μη φορέσω μάσκα και δε θα φορέσω”, θεωρώ ότι με επιχειρήματα, πειστικό λόγο , κατανόηση θα ακούσουν οι μαθητές».

Ο περιφερειακός διευθυντής διαβεβαίωσε πως όλες οι σχολικές μονάδες βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα να υποδεχθούν τους μαθητές στις 14 Σεπτεμβρίου, τόσο σε ό,τι αφορά το εκπαιδευτικό κομμάτι, όσο και το υγειονομικό.

«Πώς θα γίνεται η διαχείριση κρουσμάτων»

Σχετικά με τη διαχείριση κρουσμάτων κορονοϊού σε σχολικές μονάδες και τον τρόπο λειτουργίας τους στην περίπτωση αυτή, ο κ. Κόπτσης διευκρίνισε: «Όταν παρουσιαστεί κρούσμα φεύγει κατευθείαν το παιδί από το σχολείο, ακόμη και σε υπόνοια κρούσματος, με ύποπτα συμπτώματα όπως πυρετό. Απομονώνεται ο μαθητής και πηγαίνει σε κάποιον χώρο που έχει το σχολείο, ειδοποιούμε τον γονέα και έχει επικοινωνία με τον θεράποντα γιατρό του, ο οποίος κρίνει τα συμπτώματα […] είμαστε σε επικοινωνία και με τον ΕΟΔΥ και παίρνουμε οδηγίες. Δεν επανέρχεται ο μαθητής σε καμία περίπτωση αν δεν είναι 24 ώρες απύρετος […] Αν επιβεβαιωθεί πως πρόκειται για κρούσμα, το τμήμα αμέσως σταματά τα μαθήματα και οι μαθητές επιστρέφουν μετά από 14 μέρες, αφού γίνει ιχνηλάτηση. Ανάλογα αν θα υπάρξουν κρούσματα σε περισσότερα τμήματα είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα του σχολείου και της γεωγραφικής περιοχής […] και μπορεί ο ΕΟΔΥ εξετάζοντάς τα να προτείνει να ανασταλεί η λειτουργία του σχολείου». Διευκρίνισε δε πως σε κάθε περίπτωση αναστολής των μαθημάτων θα εφαρμόζεται αμέσως η τηλεκπαίδευση. Κατά την περίοδο αναστολής λειτουργίας των σχολείων την προηγούμενη σχολική χρονιά στην Κεντρική Μακεδονία λειτούργησαν 90.250 ψηφιακές τάξεις με 34.196 εκπαιδευτικούς και 275.108 μαθητές.

«Αφήστε τους μαθητές στο ολοήμερο, προστατεύστε τους παππούδες»

Για την προστασία των ευάλωτων ομάδων, όπως οι ηλικιωμένοι (παππούδες και γιαγιάδες), ο κ. Κόπτσης επισήμανε ότι το υπουργείο Παιδείας απευθύνει έκκληση στους γονείς να προτιμήσουν να αφήσουν τα παιδιά τους στο ολοήμερο σχολείο, προχωρώντας για τη στελέχωση των τμημάτων αυτών σε έκτακτες προσλήψεις αναπληρωτών. Αναπληρωτές θα καλύπτουν και τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδας και θα κάνουν χρήση ειδικής άδειας. Συνολικά για το σχολικό έτος 2020-2021, κατά την πρώτη φάση των τοποθετήσεων (Ιούλιος- Αύγουστος 2020) έγιναν 4.300 διορισμοί, αποσπάσεις και προσλήψεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, γενικής και ειδικής αγωγής.

«Πάνω από το 95% των αναγκών έχουν καλυφθεί, μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου προχωράει και η β’ φάση των αποσπάσεων, ώστε να καλυφθούν και τα κενά που έχουν προκύψει τώρα από άδειες ασθενειών και μητρότητας κ.λπ», ανέφερε ο περιφερειακός διευθυντής.

«Συνολική εφαρμογή της δίχρονης εκπαίδευσης στην Κ. Μακεδονία με εξαίρεση τον Δήμο Νεάπολης- Συκεών»

Σχετικά με τη συνολική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, ο κ. Κόπτσης ανέφερε ότι φέτος θα απορροφηθούν 4.000 προνήπια στις αίθουσες που δημιουργήθηκαν στους μεγάλους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

«Την άλλη Δευτέρα όλα τα παιδιά θα έχουν τη θέση τους. Έγινε σε περιπτώσεις γεωγραφική ανακατανομή, σε τρεις περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν αίθουσες πολλαπλών χρήσεων και στις υπόλοιπες αίθουσες δημοτικών σχολείων. Σύντομα θα τοποθετηθούν σε οικόπεδα δήμων και σε μεγάλες σχολικές αυλές και προκατασκευασμένες αίθουσες που πληρούν όλες τις προδιαγραφές», σημείωσε, ενώ γνωστοποίησε πως «ένας δήμος στην Κεντρική Μακεδονία ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας αναστολή εφαρμογής της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης» και «είναι δικό του θέμα να απαντήσει, καθώς από την πλευρά μας είχαμε δημιουργήσει την υποδομή».

Σε ό,τι αφορά τα σχολικά γεύματα, ο κ. Κόπτσης εξήγησε πως θα ξεκινήσει η διανομή τους άμεσα με βάση τις συμβάσεις από την περσινή χρονιά που δεν έχουν λήξει ακόμη, ενώ με τη νέα προκήρυξη τους επόμενους μήνες θα αυξηθούν οι δικαιούχοι. Σήμερα, στο πρόγραμμα στην Κεντρική Μακεδονία είναι ενταγμένα 249 σχολεία και γίνεται διανομή 42.000 σχολικών γευμάτων.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα εκπαίδευσης των παιδιών προσφύγων σημείωσε ότι στην Κεντρική Μακεδονία στεγάζονται περί τους 4.000 μαθητές, ενώ φέτος εγκρίθηκε η λειτουργία και 32 νέων ΔΥΕΠ (18 στην πρωτοβάθμια και 14 στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση). Πέρυσι λειτούργησαν 240 τάξεις υποδοχής στην πρωτοβάθμια και 100 στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Φέτος, στην πρώτη φάση ξεκινά η λειτουργία 170 τάξεων υποδοχής και εκτιμάται ότι κατά τη β’ φάση ο αριθμός τους θα ξεπεράσει τον περσινό.

©Πηγή: amna.gr

Loading