Στα συμπεράσματα που μπορεί να βγάλει από τη δικτατορία και το Πολυτεχνείο «η γενιά που χωρίς δικαιώματα παλεύει να γίνει γενιά της ανατροπής» αναφέρθηκε το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε εκδήλωση για την 48η επέτειο της εξέγερσης στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.
H κυρία Παπαρήγα υπογράμμισε ότι για το ΚΚΕ «η κάθε ιστορική επέτειος δεν εξαντλείται με την υποχρέωση να θυμόμαστε και να μαθαίνουμε τι έγινε». Κυρίως, πρόσθεσε, «αποτελεί ευκαιρία να διευρύνουμε τη γνώση και την πείρα, ιδιαίτερα σήμερα που πραγματοποιούμε μια πιο πλατιά ιδεολογικοπολιτική αυτοτελή και αγωνιστική στις γραμμές του κινήματος, αντεπίθεση με το κάλεσμα της ΚΕ με σύνθημα “Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό“, με συμπόρευση με το ΚΚΕ στο δρόμο της ανατροπής, στον αγώνα για το σοσιαλισμό».
Σημείωσε ότι οι αιτίες της δικτατορίας «βρίσκονταν πρωταρχικά στους κόλπους του μετεμφυλιακού αστικού πολιτικού συστήματος που διαμορφώθηκε από το 1946 στην Ελλάδα και ίσχυε ως το 1967».
Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «οι συνταγματάρχες χρησιμοποίησαν το παράθυρο που είχε το Σύνταγμα του 1952 που νομιμοποιούσε την επιβολή της δικτατορίας» και ότι «το στρατιωτικό πραξικόπημα στηρίχθηκε από ισχυρά τμήματα της αστικής τάξης, από την πρώτη στιγμή το εφοπλιστικό κεφάλαιο και αμέσως μετά και το βιομηχανικό».
Η κυρία Παπαρήγα υπογράμμισε ότι σήμερα «οι διαφορές και αντιθέσεις ανάμεσα στα κόμματα της αστικής διαχείρισης είναι ακόμα πιο ελαχιστοποιημένες στη γενική στρατηγική» και «οι αντιθέσεις τους εμφανίζονται κυρίως σε ζητήματα τακτικής και στον μεταξύ τους ανταγωνισμό ποιο κόμμα θα έχει το πρώτο λόγο στην διακυβέρνηση είτε αυτοδύναμη, είτε συνεργασίας».
Για τη ΝΔ, επισήμανε ότι «έχει ξεκινήσει τη νέου τύπου τρομοπροπαγάνδα για τις διπλές εκλογές που θα έλθουν, όποτε έλθουν» και «απειλεί ότι αν δεν βγει αυτοδύναμη από τις πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική μπορεί ακόμα και μετά τη δεύτερη αναμέτρηση να σημειωθεί αστάθεια και να απειληθεί η συνέχιση της χρηματοδότησης από το ταμεία ανάκαμψης». Από την άλλη πλευρά «ο ΣΥΡΙΖΑ απειλεί από τώρα ότι θα έχουν ευθύνη τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης αν δεν τον συντρέξουν για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, με βάση τον τεχνητό διαχωρισμό ανάμεσα στην φιλελεύθερη και προοδευτική διαχείριση».
Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ πρέπει να αναπτύξει «πλατιά συστηματική, σωστά σχεδιασμένη και κλιμακωμένη ιδεολογικοπολιτική αντεπίθεση», ώστε ένα μεγαλύτερο μέρος του λαού, της νεολαίας, να κατανοήσου ότι «όταν το αστικό πολιτικό σύστημα έχει δυσκολίες το εργατικό λαϊκό κίνημα πρέπει να τις αξιοποιεί ως εφαλτήριο για νέα επίθεση και κλιμάκωση και όχι να τις μπαλώνει, αντίθετα να τις διευρύνει και να τις βαθαίνει».
Αναφορικά με την άνοδο δράσης ακροδεξιών, έως και ναζιστικών κομμάτων και οργανώσεων, είπε ότι «τα κόμματα υπερασπιστές της αστικής δημοκρατίας και του αστικού κοινοβουλευτισμού όχι μόνο δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα», αντίθετα τα χρησιμοποιούν κατά του εργατικού, λαϊκού κινήματος. Αποκορύφωμα, όπως ανέφερε, «αποτελεί η αναγωγή σε κρατική ιδεολογία η θεωρία της εξίσωσης του φασισμού και του κομουνισμού».
Τόνισε ότι το κάλεσμα για να στηθούν αντιδεξιά και αντιφασιστικά πολιτικά μέτωπα συνεργασίας, όπως αυτά που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι επίσης σανίδα σωτηρίας για το κεφάλαιο, την αστική διαχείριση, καθώς διαβρώνουν και υποσκάπτουν τη γραμμή της αντικαπιταλιστικής εργατικής πάλης και της κοινωνικής συμμαχίας».
Μιλώντας για τον ρόλο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, επισήμανε την ανάγκη το ΚΚΕ, «μπροστά στα πιεστικά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που τα όξυνε η πανδημία» να μη παραλείψει «μια πολύμορφη συνεχή διαφώτιση τι κρύβεται πίσω από το σύνθημα που όλα τα κόμματα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ ΜΕΡΑ, κ.λπ. προβάλλουν για τη λεγόμενη γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας που σημαίνει πολιτική, οικονομική και στρατιωτική, πολεμική εμπλοκή στις ενδοιμπεριαλιστικές αντιθέσεις στο πλευρό της μιας ή της άλλης πλευράς».
«Το ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μια τεράστια αμερικανική και νατοϊκή βάση, το ότι παράλληλα συμμορφώνεται στη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης μπορεί να προβληματίζει αρκετούς, απέχουμε όμως από το να γίνει αναπόσπαστο στοιχείο του καθημερινού αγώνα, κριτήριο για τη σημασία της αντικαπιταλιστικής αντιμονοπωλιακής αντεπίθεσης, της ανατροπής», ανέφερε
«Ακόμα και ο προηγούμενος υπουργός Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στρατιωτικοί αναλυτές της ΝΔ αρκετές φορές έχουν αναγνωρίσει ότι στα δύσκολα με την Τουρκία δεν θα έχουμε συμμάχους, θα είμαστε μόνοι μας λένε, ακόμα και υπουργοί. Οι λεγόμενοι σύμμαχοι πρώτοι απ΄ όλους θα ζητήσουν συμβιβασμό και εκχωρήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων», συμπλήρωσε.
H κυρία Παπαρήγα υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ «μέσα από ένα ανηφορικό, σκληροτράχηλο και επίπονο δρόμο, σε πρωτόγνωρες συνθήκες μετά την νίκη της αντεπανάστασης, κατάφερε στην αρχή αργά στην πορεία με επιτάχυνση να αποκαταστήσει τον επαναστατικό του χαρακτήρα του».
Πρόσθεσε, ότι χρειάζεται επιτελικό σχέδιο μακράς πνοής «έτσι που να μη παραμερίζονται ή να αναβάλλονται πάγια καθήκοντα στο όνομα της αναμφισβήτητης υποχρέωσής μας να οργανώνουμε τους καθημερινούς αγώνες, να μας βλέπουν όσοι υποφέρουν σε κάθε στιγμή ετοιμοπόλεμους και πρωτοπόρους».
Πριν από την ομιλία, το συγκρότημα της ΚΝΕ παρουσίασε μουσικό αφιέρωμα στα “Τραγούδια του αγώνα” του Μίκη Θεοδωράκη.
Το “παρών” στην εκδήλωση, έδωσαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Ιωάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, καθώς και το μέλος του Πολιτικού Γραφείου, Θεανώ Καπέτη.
*φωτογραφία αρχείου
- Επίθεση Μπλίνκεν στη Χαμάς για την απόρριψη της ανακωχής
- Η Ελλάδα το 2100: μειωμένος πληθυσμός σε σχέση με το 1950
- Κώστας Καραμανλής: Δριμύς επικριτής του Μητσοτάκη μέσω Καραμανλισμού
- Εκλογές ΗΠΑ: Η δυναμική των τρίτων υποψηφίων
- Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Η πρώτη υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ το 2016
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr