«Alexandrou Chora Project». Μια επένδυση 50 εκατ. ευρώ, που φιλοδοξεί να φέρει χιλιάδες τουρίστες στο «Costa Ofrynio», κοντά στην Αμφίπολη

«Alexandrou Chora Project». Μια επένδυση 50 εκατ. ευρώ, που φιλοδοξεί να φέρει χιλιάδες τουρίστες στο «Costa Ofrynio», κοντά στην Αμφίπολη

Σε μια έκταση 175 στρεμμάτων, δίπλα στην παραλία Οφρυνίου Καβάλας, γνωστή και ως «Τούζλα», η πανδημία δεν έχει σταματήσει τη …μεταμόρφωση. Παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω lockdown, που αρχικά προκάλεσαν σημαντικές καθυστερήσεις και αλλαγές, το «νερό» μπήκε ξανά στο αυλάκι και συνεχίζονται οι πρώτες εργασίες για την υλοποίηση μιας τουριστικής επένδυσης προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί ώς το 2026-2028. Στόχος της; Να επανατοποθετήσει την περιοχή στην παγκόσμια αγορά τουρισμού ως «Costa Ofrynio», μέσω της δημιουργίας του τουριστικού συγκροτήματος «Alexandrou Chora Project» από τον επιχειρηματικό όμιλο Kourtidis Group.

Το συγκρότημα θα περιλαμβάνει δύο ξενοδοχεία, συνολικής δυναμικότητας 300 κλινών, ένα τουριστικό χωριό σε έκταση 85 στρεμμάτων και ένα μεγάλο ιστορικό πάρκο με θέμα τον Μέγα Αλέξανδρο. Οι νέες τουριστικές υποδομές, σε συνδυασμό με την εκστρατεία τουριστικής προβολής της περιοχής, που από 1ης Φεβρουαρίου ο όμιλος πραγματοποιεί στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, εκτιμάται ότι θα προσελκύσουν στο Οφρύνιο πολλές χιλιάδες τουρίστες.

Μάλιστα, το θεματικό πάρκο για τον Μέγα Αλέξανδρο, που θα δημιουργηθεί εντός του συγκροτήματος κι εκτιμάται ότι θα προσελκύει 100.000 επισκέπτες ετησίως (μαθητές, οικογένειες και τουρίστες), στόχος είναι να συνδέεται απόλυτα με τον κοντινό αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης κι ήδη ετοιμάζονται σχετικές προτάσεις προς τα υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού.

Πάνω από 2000 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή

Η επένδυση εκτιμάται ότι θα «ανοίξει» 400 θέσεις εργασίας, όταν το συγκρότημα αρχίσει να λειτουργεί. Παράλληλα, πάνω από 2000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι θα εργαστούν στην κατασκευαστική φάση, κατά τη διάρκεια της οποίας θα δημιουργηθεί αντικείμενο για δεκάδες επιχειρήσεις.

Πέρα από το αμιγώς επιχειρηματικό κομμάτι, το όραμα του προέδρου του Kourtidis Group, επιχειρηματία Νίκου Κουρτίδη είναι ο τόπος του, «η αγαπημένη Τούζλα» κι η ευρύτερη περιοχή με τα «κρυμμένα απίστευτα και ξεχωριστά μυστικά» όπως την περιγράφει, να γνωρίσει -χάρη και στην «Alexandrou Chora»- εντυπωσιακή ανάπτυξη, «με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και τη φυσιογνωμία της περιοχής».

«Επενδύουμε σε αυτόν τον τόπο όχι γιατί έτυχε, ούτε γιατί ήταν η μόνη επιλογή που είχαμε. Επενδύουμε γιατί τον αγαπάμε, τον πιστεύουμε και τον πονάμε. Λατρεύουμε τη φύση της περιοχής και πιστεύουμε ότι είναι μοναδική. Αυτά τα “πιστεύω” μας θα αποτυπωθούν και στην επένδυση», λέει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσθέτει ότι καμία παρέμβαση, από την αρχιτεκτονική και το ύψος των κτισμάτων μέχρι το τελευταίο φυτό, δεν θα είναι τυχαία.

Ο κ. Κουρτίδης εκφράζει τη βεβαιότητα ότι, χάρη στο πρότζεκτ, η ανάπτυξη της περιοχής συνολικά θα είναι εντυπωσιακή και θα γίνεται αισθητή με τη σταδιακή εξέλιξη των φάσεων του συνολικού έργου. «Υπάρχουν πολλά παραδείγματα στην Ελλάδα που αντίστοιχα ή ανάλογα έργα ουσιαστικά μεταμόρφωσαν τις περιοχές όπου υλοποιήθηκαν», επισημαίνει.

Γνωστοποιεί ότι ήδη άρχισε «τεράστια τουριστική καμπάνια για την περιοχή, που σχεδιάστηκε και θα υλοποιηθεί εξολοκλήρου από τον όμιλο». Ήδη από τον Ιανουάριο η καμπάνια «τρέχει» στα Βαλκάνια, ενώ από 1ης Φεβρουαρίου βρίσκεται σε εξέλιξη και στις βασικές αγορές- στόχους της Ευρώπης.

Οι επτά πρώτες αγορές- «στόχοι»

Η κεντρική και βόρεια Ευρώπη είναι, κατά τον κ. Κουρτίδη, η βασική αγορά του νέου μεγάλου project. «Οι χώρες Βέλγιο, Ελβετία, Ολλανδία, Γερμανία, Σουηδία, Νορβηγία και Δανία είναι οι επτά πρώτες στις οποίες θα επικεντρωθούμε επικοινωνιακά», εξηγεί.

Ωστόσο, εξίσου δελεαστική εκτιμάται πως είναι η περιοχή για τον εσωτερικό τουρισμό. «Απέχουμε μόνο 47 λεπτά από τη Θεσσαλονίκη και μάλιστα αυτός είναι ένας χρόνος που -λόγω Εγνατίας Οδού- δεν επηρεάζεται με καθυστερήσεις από την κίνηση του καλοκαιριού. Σε συνδυασμό με τις τουριστικές υποδομές της επένδυσης, θα δημιουργηθεί ένας νέος σπουδαίος προορισμός και για τον εσωτερικό τουρισμό», εκτιμά.

Το χρονοδιάγραμμα του έργου

Την ώρα της συζήτησης με τον κ. Κουρτίδη, στο ηλιόλουστο εν μέσω Φεβρουαρίου Οφρύνιο, οι εργασίες για τη δημιουργία του συγκροτήματος -χωματουργικές και έργων υποδομής- βρίσκονται σε εξέλιξη. Παράλληλα, έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες των οδικών κόμβων, «τρέχουν» και ολοκληρώνονται όλες οι διαδικασίες των σχετικών αδειοδοτήσεων κι έχουν μπει στην τελική φάση όλα τα τεχνικά/ αρχιτεκτονικά σχέδια.

Εντός του 2021 αναμένεται να αρχίσει η πρώτη φάση υλοποίησης του έργου, με το πρώτο ξενοδοχείο, το «Alexandrou Chora Resort». Κατά τον κ. Κουρτίδη, αν η σχετική άδεια εκδοθεί -όπως αναμένεται- έως τον Μάιο, το πρώτο ξενοδοχείο θα λειτουργεί το 2022.

Οι εργασίες για το δεύτερο ξενοδοχείο, το οποίο θα παρέχει υπηρεσίες ευεξίας και spa, αλλά και για το τουριστικό χωριό, αναμένεται να εκκινήσουν το 2022. «Για το σύνολο της επένδυσης βέβαια υπολογίζουμε ότι θα χρειαστούν πέντε με επτά χρόνια», διευκρινίζει.

Παράλληλα, η περιβαλλοντική μελέτη έχει κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες και αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα η έγκριση της πρώτης φάσης, ενώ σύντομα ο όμιλος θα ανακοινώσει δυο σημαντικές δράσεις σχετικές με το περιβάλλον για την άνοιξη.

Ανοιχτοί σε επενδυτικές συνεργασίες

Η επενδυτική πρόταση για τη δημιουργία του συγκροτήματος θα υλοποιηθεί με ίδια κεφάλαια, επιχορήγηση στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου 4399/2016 και δανεισμό από την Τράπεζα Πειραιώς. «Παράλληλα, το project έχει ήδη προσελκύσει κρούσεις από επενδυτές σημαντικών ή μικρότερων budget από Ελλάδα και Κύπρο και είμαστε ανοιχτοί για να πληροφορήσουμε όποιον ενδιαφέρεται», διευκρινίζει ο κ. Κουρτίδης.

Τρισδιάστατα και κινούμενα εκθέματα στο θεματικό πάρκο

Περισσότερους από 100.000 επισκέπτες ετησίως εκτιμάται ότι θα προσελκύει το θεματικό πάρκο για τον Μέγα Αλέξανδρο. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γρηγόρης Αβανίδης, εκ μέρους της ομάδας των Dream Workers, που το σχεδιάζει, το πάρκο θα αναπτυχθεί σε έκταση 40 στρεμμάτων, ενώ ο στεγασμένος χώρος του θα είναι συνολικά 1.800 τετραγωνικά, χωρισμένος σε τρία αυτόνομα κτήρια. Σημαντικό τμήμα της διαδρομής των επισκεπτών θα αναπτυχθεί στον εξωτερικό χώρο, όπου θα κυριαρχούν τρισδιάστατα και κινούμενα εκθέματα. Γενικά το πάρκο θα περιλαμβάνει πρωτότυπες ιδέες βασισμένες κυρίως στην τεχνολογία.

«Η “εμπειρία της επίσκεψης” είναι η φράση κλειδί, που περικλείει ολόκληρη την ουσία του σχεδιασμού για το πάρκο», σημειώνει και προσθέτει ότι για τη δημιουργία του πάρκου εργάζεται επιστημονική ομάδα, «που απαρτίζεται ίσως από τους πιο σπουδαίους Έλληνες καθηγητές και ιστορικούς»._

Αλεξάνδρα Γούτα

*Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο όμιλος Κουρτίδη

 

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play