της ανταποκρίτριάς μας Λ. Παπαδημητρίου
Ιδιαίτερα τιμητική χαρακτήρισε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης, την επιλογή της πρωτεύουσας του Έβρου για τη διεξαγωγή του συνεδρίου με θέμα «Κλιματική Ανθεκτικότητα και Τοπική Κοινωνία» -που διοργανώνει σήμερα και αύριο- το Ίδρυμα Ευγενίδου με πρωτοβουλία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 21 και με τη συμβολή της Π.Α.Μ.Θ, του Δήμου Αλεξανδρούπολης, του Δ.Π.Θ. και του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης.
Κατά τον χαιρετισμό του στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου ο κ. Ζαμπούκης έκανε λόγο για μία σπουδαία εκδήλωση η οποία δεδομένης και της καταστροφικής πυρκαγιάς που σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2023, τοποθετεί την Αλεξανδρούπολη στο επίκεντρο ως μία μοναδική μελέτη περίπτωσης (case study). Αναφερόμενος στα θέματα τα οποία χρήζουν απαντήσεων τα προσδιόρισε στη διαχείριση της φωτιάς, στην αποκατάσταση του τοπίου και τη λήψη άμεσων μέτρων που θα καταστήσουν την περιοχή ανθεκτική και έτοιμη να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον. «Η κλιματική κρίση είναι μια τρομερή πρόκληση, αλλά παρουσιάζει επίσης μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία για εμάς να αναδιαμορφώσουμε τις πόλεις μας προς το καλύτερο», σημείωσε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης.
Αναγνωρίζοντας πως τα πρώτα βήματα που έχουν γίνει μετά τη σφοδρότατη φυσική καταστροφή είναι προς την σωστή κατεύθυνση, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη μη υλοποίηση βασικών, όπως είπε, αιτημάτων της Δημοτικής Αρχής και τα οποία αφορούν:
-Την έγκριση πρότασης χρηματοδότησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της πολιτικής προστασίας, την απόκτηση ψηφιακών συστημάτων για την έγκαιρη ανίχνευση καπνού και την άμεση κατάσβεση της φωτιάς που θα επιτρέψει την αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας
-Το άνοιγμα του κόμβου των Δικέλλων
-Την αναβάθμιση του εθελοντικού κλιμακίου στις Φέρες σε πυροσβεστικό
-Την εγκατάσταση πυροσβεστικού κλιμακίου στην Κίρκη
-Την έγκριση της χρηματοδότησης για την αποκατάσταση του εδάφους στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, την υλοποίηση τεχνικών έργων απορροής υδάτων, την αποκατάσταση ρεμάτων, την αντιπλυμμηρική θωράκιση πρωτίστως των περιοχών που επλήγησαν.
Σκιαγραφώντας τον σχεδιασμό για τη δημιουργία ανθεκτικών πόλεων που προσαρμόζονται και ευδοκιμούν στους κραδασμούς που δέχονται σημείωσε την αναγκαιότητα επένδυσης στις υποδομές, στους χώρους πρασίνου, σε ισχυρές και προνοητικές πολιτικές, στις μεταφορές και στην εκπαίδευση και συμμετοχή των πολιτών σε πρωτοβουλίες δράσης για το κλίμα.
Τέλος ο κ. Ζαμπούκης αναφερόμενος στις κορυφαίες διακρίσεις που κατέκτησαν σε πανελλήνιους και παγκόσμιους διαγωνισμούς οι μαθητές σχολείων της Αλεξανδρούπολης εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο εξής η πόλη θα βρίσκεται στο προσκήνιο για τους σωστούς λόγους «ως φυτώριο νέων πολυτάλαντων και χαρισματικών παιδιών που μέσα από την καθοδήγηση άξιων εκπαιδευτικών και την υποστήριξη των γονιών τους καταφέρνουν να πετύχουν μικρά θαύματα. Αυτό θα έπρεπε να είναι το αντικείμενο των συνεδρίων που θα ρθουν: πως η Αλεξανδρούπολη καταφέρνει να δημιουργήσει τις συνθήκες και να παράσχει την ποιότητα ζωής που εννοούν στην καλλιέργεια και ανάπτυξη υγιών σκεπτόμενων, συνειδητοποιημένων νέων πολιτών που σκέφτονται, εμπνέονται και δημιουργούν…που ενδιαφέρονται πραγματικά για τον τόπο τους και καταφέρνουν να εξασφαλίσουν τις συνθήκες για μια βιώσιμη και ανθεκτική κοινωνία».
Χριστόδουλος Τοψίδης: Η ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας άρρηκτα συνδεδεμένη με την ορθή διαχείριση της κλιματικής αλλαγής
Συγχαίροντας τους εμπνευστές του συνεδρίου για την «Κλιματική Ανθεκτικότητα και Τοπική Κοινωνία» ο περιφερειάρχης Α.Μ.Θ. Χριστόδουλος Τοψίδης έκανε λόγο για μία διοργάνωση «που θέτει πραγματικά το δάχτυλο εις τον τύπον των ήλων καθώς η ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας συνδέεται άρρηκτα και συναρτάται με την ορθή διαχείριση της κλιματικής αλλαγής και των κρίσεων που αυτή επιφέρει».
Περιγράφοντας την πολιτική της περιφερειακής διοίκησης σημείωσε χαρακτηριστικά «Στοχοθετούμε την πολιτική μας στην κατεύθυνση βελτιστοποίησης των υφιστάμενων συνθηκών και δημιουργίας νέων οι οποίες θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων σχηματοποιώντας ένα σύγχρονο και πολυεπίπεδο παραγωγικό μοντέλο». Σε αυτό το πλαίσιο όπως είπε επιδιώκεται:
-Η άντληση πόρων για τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα και επιχειρείται η εγκατάσταση της «έξυπνης γεωργίας» σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών αλλά και τη δημιουργία νέων
-Ένα δίκτυο υποδομών που συνάδει με τις επιταγές της κλιματικής αλλαγής και ανθεκτικό στη διάρκεια των ετών
-Η οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας βάσει των επιστημονικών δεδομένων, προμηθεύοντας τις υπηρεσίες της Περιφέρειας με σύγχρονο εξοπλισμό
-Η προστασία του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής και η αρτιότερη δυνατή προβολή του ώστε να αποτελέσει τη βάση ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος της περιοχής
Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αναφέρθηκε στην περσινή πυρκαγιά που «κατέκαψε περίπου ένα εκ. στρέμματα γης (περίπου τη μισή έκτασή του», σημειώνοντας πως «εν τοις πράγμασι οι συνέπειές της αντανακλούν στην επικράτειά του», με ανυπολόγιστες ζημιές στον φυσικό πλούτο της περιοχής. Δήλωσε πως η λέξη «αποκατάσταση» δεν επαρκεί για να περιγραφούν όσα πρέπει να γίνουν προκειμένου το Δάσος της Δαδιάς να επανέλθει στην πρότερη κατάστασή του.
Σε ό,τι αφορά στη μεθοδολογία επίτευξης των στόχων επισήμανε ότι εδράζεται στη συνεργασία μεταξύ των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το Δ.Π.Θ. και την κυβέρνηση. «Το κλειδί βρίσκεται στον σπονδυλωτό και συμμετοχικό σχεδιασμό, στον οποίο εμπλέκονται όσοι φορείς ή υπηρεσίες είναι απαραίτητες, ώστε οι λύσεις να είναι ολιστικές και ολοκληρωμένες», είπε χαρακτηριστικά.
«Η κλιματική κρίση δεν είναι πια μία απειλή ή κάτι που θα έρθει στο μέλλον. Είναι μια πραγματικότητα και ως τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίζουμε. Ως μία πραγματικότητα που επηρεάζει το παρόν μας και άρα διαμορφώνει το μέλλον μας σε όλα τα επίπεδα, γι’ αυτό οι στρατηγικές που χαράσσουμε θα πρέπει να μην είναι απλά διαχειριστικές, αλλά να έχουν και προληπτικό χαρακτήρα ενισχύοντας την ανθεκτικότητα της Περιφέρειάς μας και της χώρας μας συνολικά», κατέληξε ο κ. Τοψίδης .