Αλεξανδρούπολη: Ιστορία, φύση και γαστρονομία σε έναν προορισμό με αυξανόμενη δημοτικότητα

Αλεξανδρούπολη: Ιστορία, φύση και γαστρονομία σε έναν προορισμό με αυξανόμενη δημοτικότητα

Ένας φάρος εκπέμπει αδιάκοπα το σινιάλο του, το οποίο είναι ορατό μέχρι και 24 ναυτικά μίλια μακριά, στο απέναντι νησί. Ο φάρος αυτός -που αποτελεί από το 1880 το σύμβολο της πόλης που τον φιλοξενεί- γίνεται ο «οικοδεσπότης» μιας μεγάλης εκδήλωσης, φέρνοντας τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στο παραλιακό μέτωπο της Αλεξανδρούπολης, το οποίο «φορά τα γιορτινά του» και υποδέχεται κατοίκους και επισκέπτες.

Με αφορμή το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου και την επίσημη έναρξη των δρώμενων για την υποδοχή του 2025, το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ταξίδεψε στην πρωτεύουσα του Έβρου και επισκέφτηκε σημεία του δήμου Αλεξανδρούπολης με μεγάλο ενδιαφέρον. Η περιοχή έχει αποτινάξει τα αρνητικά στοιχεία του χαρακτηρισμού «παραμεθόριος» και έχει εξελιχθεί σε ένα προορισμό για VIP επισκέπτες. Με καλή οδική σύνδεση, λιμάνι, αεροδρόμιο, σιδηροδρομικό δίκτυο και το τελωνείο των Κήπων στα όρια του δήμου, η Αλεξανδρούπολη αποτελεί μία εύκολα προσβάσιμη πόλη για επισκέπτες εσωτερικού και εξωτερικού.

Οι τουρίστες από τη γειτονική Τουρκία κρατούν τα σκήπτρα στην επισκεψιμότητα, επιλέγοντας συχνά την Αλεξανδρούπολη για διήμερες ή πολυήμερες αποδράσεις. Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Πέτρος Κυριακίδης, επισημαίνει ότι τα Σαββατοκύριακα η πληρότητα φτάνει το 100%, ενώ η μέση ετήσια πληρότητα αυξάνεται συνεχώς.

Δυνατό χαρτί της περιοχής είναι η υψηλή γαστρονομία, που βασίζεται στο φρέσκο ψάρι του Θρακικού πελάγους και την εξαιρετική εξυπηρέτηση. Τα τρία διεθνή συνεδριακά κέντρα που διαθέτει η Αλεξανδρούπολη τη θέση σε μία από τις ελάχιστες ελληνικές πόλεις με πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διοργάνωση συνεδρίων. Η πλούσια ιστορία της, από την αρχαία μέχρι τη σύγχρονη εποχή, προσελκύει επισκέπτες.

Η Αλεξανδρούπολη είναι χτισμένη πάνω από την αρχαία ελληνική πόλη Τέμπυρα, με τη νεότερη ιστορία της να ξεκινά το 1850, κατά την τουρκοκρατία. Σύμφωνα με τον ξεναγό Αντώνη Ιωαννίδη, οι σιδηροδρομικές γραμμές που κατασκευάστηκαν το 1870 συντέλεσαν στην ανάπτυξή της, φέρνοντας την πόλη κοντά σε σημαντικούς εμπορικούς δρόμους. Όταν απελευθερώθηκε το 1920, πήρε την ονομασία Αλεξανδρούπολη από τον βασιλιά Αλέξανδρο.

Η ιστορία της περιοχής εκτείνεται σε βάθος χρόνου, με την αρχαία Ζώνη να αποκαλύπτει πλούσια ευρήματα και πρακτικές που προκαλούν το επιστημονικό ενδιαφέρον. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν εντοπίσει ναούς και οχυρώσεις που μαρτυρούν την σημαντικότητα της περιοχής κατά την αρχαιότητα.

Σήμερα, η Αλεξανδρούπολη συνδυάζει τη φυσική ομορφιά με τη γαστρονομία και τον πολιτισμό, προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες της.

Μουσεία που κάνουν την επίσκεψη …εμπειρία

Ανάμεσα στα οκτώ μουσεία που λειτουργούν στον δήμο Αλεξανδρούπολης, το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης και το Λαογραφικό Μουσείο Καππαδοκικής Εστίας αναδεικνύουν την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής με βιωματικούς και πρωτότυπους τρόπους.

Το ελαιόλαδο Μάκρης, με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), προέρχεται από αιωνόβιους ελαιώνες και παράγεται με παραδοσιακές μεθόδους, προσφέροντας εξαιρετικά προϊόντα στους επισκέπτες.

Η σπηλιά του Κύκλωπα, κοντά στο ελαιοτριβείο, προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες, καθώς συνδυάζει την ιστορία του Οδυσσέα με την παράδοση της περιοχής.

Loading

Play