Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για τη στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας, η οποία θα δεχτεί ισχυρή οικονομική πίεση εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, διατυπώνει με σημερινή ανακοίνωσή της η Ένωση Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών (EEEΒΦΒ), με έδρα την Καρδίτσα.
Όπως επισημαίνει, η πίεση θα είναι μεγάλη λόγω της κάθετης πτώσης της κατανάλωσης, μετά το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης, αλλά και της «χαμένης» πασχαλινής περιόδου, δεδομένου ιδίως ότι οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να κλείσουν τις μονάδες τους ή να περιορίσουν τις δαπάνες τους.
«Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, δυστυχώς δεν περιέλαβαν τον πρωτογενή τομέα και τους ανθρώπους του. Ειδικά οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, αφορούν σε δραστηριότητες οι οποίες δεν κλείνουν, δεν περιορίζονται, δεν επιτρέπουν σε κανέναν να μείνει στο σπίτι και οι απαιτήσεις τους διαρκούν 365 μέρες τον χρόνο» σημειώνουν και ζητούν τη λήψη δέκα μέτρων άμεσα.
Αναλυτικότερα, προτείνουν την πληρωμή των «ζωικών» συνδεδεμένων ενισχύσεων, την εξόφληση των αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων του 2019, αλλά και των υποχρεώσεων του ΕΛΓΑ προς τους παραγωγούς, την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2019 και την εξόφληση παλαιών οφειλών προς τους κτηνοτρόφους (π.χ. εξισωτική 2013-2014, υπόλοιπα βασικής ενίσχυσης κλπ.).
Ζητούν επίσης να μη θεωρείται ληξιπρόθεσμη ώς το τέλος του έτους καμία οφειλή των αγροτών προς το κράτος (φόροι, ασφαλιστικές εισφορές κλπ), να μην εφαρμοστεί κανένα μέτρο αναγκαστικής είσπραξης για οφειλές προς τις τράπεζες και για κάθε είδους δανεισμό των «αρχηγών» αγροτικών εκμεταλλεύσεων, ώσπου να λήξει το 2020.
Προτείνουν ακόμα την αναθεώρηση του τρόπου εφαρμογής των ευρωπαϊκών κανονισμών προς το ελαστικότερο, όσον αφορά τις δεσμεύσεις και τις κυρώσεις των παραγωγών για την εφαρμογή των μέτρων του ΠΑΑ (σ.σ. Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης), αλλά και του πρώτου πυλώνα. Ζητούν την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που, τις τελευταίες μέρες, προκάλεσαν δυσλειτουργίες έως και διακοπή λειτουργίας σφαγείων σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Διεκδικούν, τέλος, την άμεση στήριξη του κτηνοτροφικού εισοδήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό, λόγω σημαντικής πτώσης του τζίρου ή περαιτέρω πτώσης των τιμών των κτηνοτροφικών προϊόντων (κρέας, γάλα).
Αλ.Γ