Αναδυόμενη τέχνη: Ακριβή αντίγραφα αρχαίων έργων στο ντοκιμαντέρ του ΟΔΑΠ

Αναδυόμενη τέχνη: Ακριβή αντίγραφα αρχαίων έργων στο ντοκιμαντέρ του ΟΔΑΠ

Η διαδικασία μέσα από την οποία δημιουργούνται ακριβή αντίγραφα αρχαίων έργων τέχνης, αποκαλύπτεται και παρουσιάζεται στο κοινό. Ένα δεκαπεντάλεπτο ντοκιμαντέρ πρόκειται να ρίξει φως σε μία αθέατη πλευρά ενός πολύ σημαντικού τομέα του ελληνικού πολιτισμού.

Πρόκειται για το «Back to the origins», ένα φιλμ παραγωγής του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) που αναδεικνύει τη σημαντικότητα των ακριβών αντιγράφων αρχαίων έργων τέχνης στον πολιτιστικό τουρισμό, το οποίο παρουσιάζεται στο πλαίσιο της Philoxenia 2024.

«Το ντοκιμαντέρ είναι η αποτύπωση μιας αλήθειας. Δεν είναι μυθοπλασία, δεν περιλαμβάνει πράγματα τα οποία έχουμε επινοήσει. Η δικιά μας αλήθεια είναι ότι είδαμε με τα μάτια μας ότι υπάρχουν άνθρωποι με μεγάλο όραμα για τον ελληνικό πολιτισμό, που τον σέβονται, θέλουν να αναδείξουν και κάνουν πράγματα γύρω από αυτόν», δήλωσε ο παραγωγός Λουκάς Βαλεντής από την εταιρία White Room, που ανέλαβε την εκτέλεση παραγωγής του ντοκιμαντέρ.

Εξήγησε επίσης ότι μέσα από αυτό, αναδεικνύεται η καλλιτεχνική αξία των αντιγράφων, ενώ ταυτόχρονα προβάλλονται οι άνθρωποι που τα σχεδιάζουν και τα φιλοτεχνούν και όσοι αποτελούν την αλυσίδα αυτής της διαδικασίας. «Ουσιαστικά εμείς θέλαμε να αναδείξουμε το πόσο ιδιαίτερη είναι η καλλιτεχνική προσέγγιση αυτών των αντιγράφων. Επίσης, όπως μπορεί να δει κάποιος στο ντοκιμαντέρ, είναι ελάχιστοι οι άνθρωποι που μπορούν να δημιουργήσουν πιστά αντίγραφα -στην Ελλάδα σίγουρα και μπορεί και παγκοσμίως. Είναι μία πολύ συγκεκριμένη τεχνική, πολύ δύσκολη, που απαιτεί πολλά χρόνια εκπαίδευσης και ασχολίας για να μπορεί κανείς να φτάσει στο σημείο να κάνει πραγματικά πιστά αντίγραφα», σημειώνει ο κ. Βαλεντής.

Υπογραμμίζει ακόμα ότι το ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο το οποίο προκύπτει μέσα από το ντοκιμαντέρ, είναι ότι τα πιστά αντίγραφα δεν είναι σύγχρονη υπόθεση. «Είναι κάτι που υπήρχε ανέκαθεν. Πολλά από τα αρχαία αγάλματα που θαυμάζουμε στα μουσεία ανά τον κόσμο, είναι πιστά αντίγραφα, που δημιουργήθηκαν όμως εκείνη την εποχή. Τα περισσότερα είναι φτιαγμένα από υλικά τα οποία καταστρέφονταν με το χρόνο και ευτυχώς υπήρχαν και μαρμάρινες εκδοχές κάποιων αγαλμάτων, για να μπορούμε να τα χαιρόμαστε και να τα απολαμβάνουμε σήμερα», εξήγησε.

Σήμερα, αναμνηστικά, ακριβή αντίγραφα αρχαίων έργων και ιδιαίτερα είδη τέχνης που αποτυπώνουν την πολιτιστική ταυτότητα της Ελλάδας, είναι διαθέσιμα σε πωλητήρια αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων της χώρας, δίνοντας τη δυνατότητα στον καθένα να αποκτήσει λίγη από τη μοναδικότητα του ελληνικού πολιτισμού και να κάνει μία ολόκληρη ιστορία κομμάτι της δικής του.

Η παρουσίαση του ντοκιμαντέρ θα γίνει σήμερα στις 16:15 στην Κεντρική Σκηνή Αρχαίου Θεάτρου του ΟΔΑΠ, στο Περίπτερο 15 / Stand B6 της Philoxenia, ενώ της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση.

Loading

Play