«Αναγέννηση της περιοχής: Προχωρούν οι εργασίες για την ανάπλαση των πρώην στάβλων Παπάφη»

«Αναγέννηση της περιοχής: Προχωρούν οι εργασίες για την ανάπλαση των πρώην στάβλων Παπάφη»

Τα παλιά κτίρια των πρώην στάβλων Παπάφη, που θύμιζαν τη μεταοθωμανική περίοδο της Θεσσαλονίκης, έχουν ήδη κατεδαφιστεί και οι εργασίες στην περιοχή της Τούμπας ανεβάζουν ρυθμούς, με στόχο τη συνολική ανάπλαση του χώρου. Το ιστορικό κτιριακό συγκρότημα, που κατά το παρελθόν χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τη στάθμευση των κάρων και τη μεταφορά των σκουπιδιών της παλιάς Θεσσαλονίκης, ετοιμάζεται να μετατραπεί σε έναν σύγχρονο πολυχώρο για κοινωφελείς χρήσεις.

Τα βαρέα οχήματα του αναδόχου που ανέλαβε το έργο έχουν γκρεμίσει τελείως όλα τα κτίρια, ενώ περιμετρικά γίνονται πασσαλοπήξεις για τη διαμόρφωση του υπόγειου πάρκινγκ. «Όλα τα νέα κτίσματα που θα κατασκευαστούν θα “πατάνε” πάνω στο πάρκινγκ» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του δήμου Θεσσαλονίκης, Πρόδρομος Νικηφορίδης, για την πορεία των εργασιών.

Ο χώρος των πρώην στάβλων της Παπάφη, συνολικής επιφάνειας 4.775 τ.μ., καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο επί των οδών Αλοννήσου – Μυκόνου – Ανδρου και Σιδηροκάστρου. Η μελέτη ξεκίνησε πριν από περίπου δέκα χρόνια, έγινε διαβούλευση, ακολούθησε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, το πρώτο βραβείο και βγήκε ο ανάδοχος με χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών και λοιπούς πόρους από τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Εκτός από το υπόγειο πάρκινγκ, θα περιλαμβάνει βρεφονηπιακό σταθμό, ξενώνα φιλοξενίας, κλειστό δημοτικό γυμναστήριο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και κοινωνικών εκδηλώσεων, ιατρείο, κέντρο ημερήσιας, δημοτική βιβλιοθήκη – αναγνωστήριο, καθώς και χώρο μνήμης/αρχείο της προσφυγικής Τούμπας, ενώ προβλέπονται επίσης η διαμόρφωση χώρου πρασίνου και παιδικής χαράς.

Ωστόσο, κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν τους προβληματισμούς τους αναφορικά με το αρχικό σχέδιο της ανάπλασης και ζητούν τροποποίηση του σχεδίου στην κατεύθυνση της μείωσης της προβλεπόμενης δόμησης, με σκοπό τη δημιουργία πάρκου υψηλού πρασίνου για ανθρώπους και ζώα.

«Έχουν δίκιο οι συμπολίτες μας σε πολλά θέματα, γιατί ζουν τα πράγματα από πολύ κοντά. Ως δημοτική αρχή θα συζητήσουμε τα αιτήματά τους, με τις υπηρεσίες του δήμου και τους μελετητές» προσθέτει ο κ. Νικηφορίδης, ο οποίος πρόσφατα συναντήθηκε με τα μέλη της Πρωτοβουλίας Κατοίκων για τους παλιούς στάβλους Παπάφη.

Πώς ξεκίνησε η ιστορία από τα άλογα και τη μεταφορά των σκουπιδιών

Στον συγκεκριμένο χώρο, που βρίσκεται κοντά στο Παπάφειο Ορφανοτροφείο, στάθμευαν και συντηρούνταν πριν από 80 και πλέον χρόνια τα ιππήλατα αμαξίδια (κάρα), τα οποία χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά των σκουπιδιών της παλιάς Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, με το πέρασμα των δεκαετιών και εξαιτίας του εκσυγχρονισμού των μέσων καθαριότητας, τα συγκεκριμένα κτίρια έχασαν την αρχική τους λειτουργία και τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνταν ως αποθήκες από διάφορες υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης, προκαλώντας φασαρία στην περιοχή και δημιουργώντας αναστάτωση στους κατοίκους. Το 2014 αποφασίστηκε να μεταφερθούν οι όποιες δημοτικές υπηρεσίες είχαν βρει «καταφύγιο» στους πρώην στάβλους σε καινούργιους χώρους. Λόγω του προσφυγικού, σε ένα από τα κτίρια του συγκροτήματος εγκαταστάθηκε το Φιλοξενείο Προσφύγων αιτούντων πολιτικό άσυλο, ενώ το 2019 επίσης ένα παλιό και ερειπωμένο κτίριο στους πρώην στάβλους «μεταμορφώθηκε» σε «Δωμάτιο Γειτονιάς».

*Συνημμένα φωτογραφίες από τις εργασίες ανάπλασης στους πρώην στάβλους Παπάφη

Loading

Play