Την ανάγκη να αλλάξει η νοοτροπία των αγροτών, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διοίκηση, την καινοτομία και την οικονομία κλίμακας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Syngenta Hellas, Γιώργος Ποντίκας, κατά τη διάρκεια ομάδας συζήτησης στην ημερίδα «Αναδιατάξεις στην Αγροτική Παραγωγή και πετυχημένα μοντέλα αναφοράς για τον Πρωτογενή Τομέα», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της απονομής των βραβείων Αγρότης της Χρονιάς 2025. «Καλούμαστε να ανταποκριθούμε στους καιρούς και οι καιροί απαιτούν μετασχηματισμό. Θα πρέπει να αλλάξουμε όλοι μας, και εμείς και ο τρόπος που δουλεύουμε, για να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις σε παγκόσμια κλίμακα αλλά κυρίως στην Ευρώπη όπου πάμε για μείωση του διοξειδίου του άνθρακα και για βελτίωση του περιβάλλοντος» τόνισε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Agrotech, Χριστόδουλος Μποζατζίδης, ανέφερε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει τους πάντες, τόσο στη φυτοπροστασία όσο και στην έρευνα για τη δημιουργία νέων σκευασμάτων και βιοδιεγερτών. Ο ίδιος έκανε λόγο για μια τεράστια επανάσταση στα μηχανήματα, που θα αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας και θα προσφέρει δυνατότητες πλήρως αυτοματοποιημένων καλλιεργειών, συνιστώντας μια μεγάλη πρόκληση για όλους». «Νομίζω ότι στην Ελλάδα είμαστε ανέτοιμοι για αυτό που έρχεται. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε όλοι μαζί να προετοιμάσουμε τον κόσμο για τις αλλαγές που έρχονται και είναι τεράστιες» πρόσθεσε.
Την πεποίθηση ότι αυτό που έχει ανάγκη σήμερα η αγορά είναι οι λύσεις σε προβλήματα των παραγωγών εξέφρασε ο Γενικός Διευθυντής της TractorGPS, Άρης Ζαμίδης. «Εμείς δίνουμε μια συμβουλευτική λύση που θα προσφέρει μια καλή επιστροφή χρημάτων ώστε να είναι βιώσιμος ο παραγωγός» τόνισε.
Στις πρώτες ύλες των λιπασμάτων και την έκβαση των τελικών τιμών των προϊόντων αναφέρθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Teofert, Κίμων Θεοφανόπουλος. Όπως επισήμανε, οι τιμές των λιπασμάτων κινούνται παράλληλα με την τιμή του σιταριού και αν αυτή είναι υψηλή, αυξάνονται και εκείνες. «Πάρα πολλά εξαρτώνται από τον κ. Τραμπ» είπε, ενώ εκτίμησε ότι η τιμή του φωσφόρου θα πέσει σιγά σιγά. Προέβλεψε άλλωστε ότι το 2025 θα κινηθεί στα επίπεδα του 2024.
Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eurochem Agro Hellas, Γιάννης Βεβελάκης, εκτίμησε ότι η Ελλάδα είναι μια πολύ μικρή χώρα και δεν μπορεί να επηρεάσει τις διακυμάνσεις των τιμών. Παράλληλα, σχολίασε ότι το νομικό πλαίσιο αποτελεί ένα πρόβλημα, καθώς ενώ η ΕΕ παρουσίασε την αλλαγή πολιτικής σε μια πιο φιλοπεριβαλλοντική λογική και όλα έχουν προσαρμοστεί στη νέα ΚΑΠ της Ελλάδας, ακόμη ετοιμάζεται το νομοθετικό πλαίσιο.
Σχετικά με τους σπόρους, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Redestos – Efthymiadis Agrotechnology, Νίκος Ευθυμιάδης, υπογράμμισε ότι το 50% της τεχνολογίας στην αγροτική παραγωγή θα περάσει μέσω των σπόρων, άρα αυξάνεται η σημασία του γενετικού υλικού. Στο ίδιο μήκος κύματος, σημείωσε την ανάγκη χρήσης πιστοποιημένων σπόρων στην Ελλάδα και είπε ότι έχει γίνει πρόοδος σε κάποιους τομείς όπως στο σιτάρι, αλλά όχι σε άλλους, όπως το ρύζι. Πρόσθεσε, επίσης, ότι «δεν πρέπει να είμαστε φοβικοί ως Ευρώπη στις νέες τεχνολογίες για να ενσωματωθούν καινοτόμες λύσεις μέσω του σπόρου και να υπάρξουν καινοτόμες τεχνολογίες γενετικής».
«Η καινοτομία είναι ο δρόμος» τόνισε, άλλωστε, ο Εμπορικός Διευθυντής της TimacAgro, Δημήτρης Ρέππας, λέγοντας ότι η εταιρεία έκανε άλματα στην τοποθέτηση προϊόντων στην ελληνική αγορά στο κομμάτι των βιοδιεγερτών.
Την εμπειρία του από την οικογενειακή επιχείρηση στην οποία εργάζεται, στο Μικρό Δουκάτο της Ροδόπης, παρουσίασε ο αγρότης Αχμέτ Χουσεϊν. «Οι αγρότες πρέπει να εξελισσόμαστε σε μηχανήματα. Πιστεύω ότι με γεωργία ακριβείας μπορούμε να φτάσουμε εκεί που πρέπει τα επόμενα χρόνια. Ο αγροτικός τομέας έχει μέλλον. Πρέπει να μπουν οι νέοι στο παιχνίδι και έτσι θα πάμε τη χώρα μας πολύ ψηλά» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τα βραβεία Αγρότης της Χρονιάς αποτελούν μια πρωτοβουλία της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας Agrenda, η οποία, σε συνεργασία με την Tsomokos Communication, συνθέτουν τον καμβά της φετινής εκδήλωσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ