Ο χάρτης των λιμένων του Μούδρου και του Κοντιά στη Λήμνο εκδόθηκε αρχικά το 1835 και, στη συνέχεια, το 1890 από το Βρετανικό Ναυαρχείο, βασισμένος σε μετρήσεις του Βρετανού υδρογράφου Richard Copeland. Ο χάρτης απεικονίζει το ανάγλυφο της ορεινής χερσονήσου Φακός του νησιού με πολλές λεπτομέρειες και γεωγραφικές μετρήσεις, χωρίς όμως να περιλαμβάνει τοπωνύμια. Λίγο μετά την έκδοση του χάρτη, ένα υδρογραφικό πλοίο με καπετάνιο τον Corry ανέλαβε συμπληρωματικές μετρήσεις στην περιοχή. Ο καπετάνιος, αφού έστειλε τον υδρογράφο Λόκλιρ να κάνει μετρήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, εξοργίστηκε όταν διαπίστωσε ότι στον χάρτη που σχεδίασε ο Λόκλιρ αναγράφονταν τοπωνύμια που δεν υπήρχαν. Ο χάρτης τυπώθηκε και χρησιμοποιήθηκε, και μετά από 20 χρόνια, κάποιος παρατήρησε ότι τα τοπωνύμια αυτά, διαβάζοντας τα ανάποδα, σχημάτιζαν τη φράση «May Corry Be Damned» δηλαδή «Μακάρι ο Κόρι να είναι Καταραμένος».
Στην έκθεση του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ), οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να «περιπλανηθούν» στους αρχικούς και συμπληρωματικούς χάρτες. Η έκθεση αναδεικνύει τις προσπάθειες και περιπέτειες των Βρετανών υδρογράφων που εξερεύνησαν και χαρτογράφησαν περιοχές του Αιγαίου στα μέσα του 19ου αιώνα.
Με περισσότερους από 30 χάρτες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι έργα Βρετανών υδρογράφων, η έκθεση εστιάζει σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλονίκης, των ακτών της Μικράς Ασίας και άλλων νησιών. Επίσης, εκτίθεται ο πρώτος χάρτης της Κύπρου, που συντάχθηκε στα ελληνικά το 1809, και άλλοι σημαντικοί χάρτες που συνδέονται με την ιστορία του Αιγαίου.
Οι εγκαταστάσεις της έκθεσης περιλαμβάνουν θεματικές ενότητες που εξετάζουν τους Βρετανούς υδρογράφους, τους υδρογραφικούς χάρτες και τη σχέση τους με την αρχαιολογία και την ελληνική ιστορία. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024, στην Αίθουσα Αλέξανδρος Χαΐτογλου στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.
Διάρκεια Έκθεσης: 22 Νοεμβρίου 2024 – 31 Μαρτίου 2025.