Ένα ηλεκτρονικό σύστημα με αισθητήρες κίνησης καταγράφει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, μετράει τον πληθυσμό τους και στέλνει τα δεδομένα, μαζί με μετρήσεις υγρασίας και θερμοκρασίας, σε έναν σέρβερ ώστε με τη βοήθεια αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης και μοντέλων μηχανικής μάθησης να λαμβάνονται οι αποφάσεις για τη διενέργεια των ψεκασμών, ανά περιοχή και εποχή, από τους φορείς που ασχολούνται με το έργο της καταπολέμησης των κουνουπιών.
Με τη βοήθεια του συστήματος, που απέσπασε πρόσφατα το πρώτο βραβείο καλύτερης ανακοίνωσης σε διεθνές συνέδριο στη Σαγκάη, οι πληθυσμοί των κουνουπιών καταγράφονται κάθε 15 λεπτά, ενώ έως τώρα οι υπάλληλοι του φορέα καταπολέμησης τους μετρούσαν από τις αντίστοιχες παγίδες μία φορά το δεκαπενθήμερο. Παράλληλα, ένα απλό φωτοβολταϊκό προσφέρει στη συσκευή ενεργειακή αυτονομία, ένα GPS επισημαίνει το γεωγραφικό της στίγμα και μια προπληρωμένη κάρτα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπει την άμεση μεταφορά δεδομένων στον απομακρυσμένο σέρβερ, αυτόματα και σε πραγματικό χρόνο.
Το σύστημα αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας της εταιρείας Οικοανάπτυξη ΑΕ με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), συγκεκριμένα με το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης και το Εργαστήριο Ρομποτικής και Συστημάτων Αυτοματοποίησης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Οικοανάπτυξης, Δρ Βιολογίας Σπύρο Μουρελάτο, την περασμένη χρονιά τέθηκε σε πιλοτική εφαρμογή, με εξαιρετικά αποτελέσματα ως προς την ακρίβεια των μετρήσεων, το πλήθος τους αλλά και το κόστος της διαδικασίας, ενώ φέτος αναμένεται να τοποθετηθούν πενήντα μετρητές έως το καλοκαίρι σε τέσσερις περιφέρειες της χώρας. Ο ίδιος, μάλιστα, επισημαίνει ότι τέτοιου είδους ηλεκτρονικά συστήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την καταγραφή και τον εντοπισμό άλλων επιβλαβών εντόμων για τις καλλιέργειες και την αγροτική παραγωγή.
Σύμφωνα με τον Απόστολο Τσαγκάρη, πρόεδρο του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του ΔΙΠΑΕ, η δημιουργία των αυτόματων ηλεκτρονικών μετρητών βασίζεται στην τεχνολογία του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things – IoT), η οποία τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται με ταχύ ρυθμό. Η κατασκευή περιλαμβάνει ηλεκτρομηχανολογικά στοιχεία και ένα προηγμένο ηλεκτρονικό σύστημα, που με αισθητήρες καταγράφει την κίνηση των κουνουπιών.
Όσον αφορά τη χρησιμότητα του συστήματος στα έργα καταπολέμησης κουνουπιών, οι πιλοτικές δοκιμές έδειξαν πολύ μικρή απόκλιση από τον πραγματικό πληθυσμό των κουνουπιών (της τάξης του 3 ως 5%).
Στο μεταξύ, το έργο της καταπολέμησης των κουνουπιών με προνυμφοκτονίες και καταγραφές δεδομένων στην Κεντρική Μακεδονία βρίσκεται σε εξέλιξη. Το έργο ξεκίνησε την 1η Απριλίου με τα 16 μεγάλα υγροτοπικά συστήματα της περιοχής, με προβλέψεις για παρεμβάσεις και στις περιαστικές ζώνες. Την ίδια στιγμή, η Οικοανάπτυξη προετοιμάζεται για την παρακολούθηση της κυκλοφορίας του ιού του Δυτικού Νείλου στα κουνούπια του είδους Culex pipiens, που ενέχεται στη μετάδοση του ιού.
Η εταιρεία έχει προχωρήσει στην προμήθεια νεοσσών σαράντα ημερών σε συνεργάτες του δικτύου της – ιδιοκτήτες ορνιθώνων σε τριάντα οικισμούς πέντε περιφερειακών ενοτήτων της Κεντρικής Μακεδονίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ