Ανάπτυξη εναλλακτικών καλλιεργειών για τους Έλληνες καπνοκαλλιεργητές μέσα από το πρόγραμμα «Νέα Γη»

Η παραγωγή στέβιας μπορεί να αποτελέσει μια βιώσιμη εναλλακτική για τους καπνοκαλλιεργητές στη Θράκη, όπως υποδεικνύει το τριετές πιλοτικό πρόγραμμα «Νέα Γη: Από τον καπνό στη στέβια».

«Στόχος μας με την υλοποίηση αυτού του προγράμματος, όχι μόνο να μην μείνει κανένας πίσω, αλλά και να δείξουμε το δρόμο για ένα μέλλον με καλύτερες προοπτικές», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Παπαστράτος.

Απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με την αειφόρο καλλιέργεια στέβιας και τις προοπτικές της στην περιοχή έδωσαν στελέχη της Παπαστράτος και της Stevia Hellas κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην 88η ΔΕΘ. Ο αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, Ιάκωβος Καργαρώτος, και ο διευθύνων σύμβουλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού της Stevia Hellas, Χρήστος Σταμάτης, παρουσίασαν τα αποτελέσματα του προγράμματος που ξεκίνησε το 2021, προσδιορίζοντας την αναγκαιότητα της μετάβασης από τις καπνοκαλλιέργειες στη στέβια λόγω της μειωμένης ζήτησης του καπνού.

«Η μετάβαση αυτή δεν είναι μόνο εύκολη λόγω της ομοιότητας στις καλλιεργητικές πρακτικές, αλλά επίσης προσφέρει καλύτερες στρεμματικές αποδόσεις και άμεσο εισόδημα από την πρώτη χρονιά», σημείωσε ο Καργαρώτος. Επιπλέον, η καλλιέργεια στέβιας παρέχει την ευκαιρία στους παραγωγούς να αποφύγουν την ανάγκη αγρανάπαυσης.

Ο Χρήστος Σταμάτης υπογράμμισε επίσης ότι η ζήτηση για στέβια είναι αυξανόμενη παγκοσμίως, με τις τιμές που προσφέρονται στους παραγωγούς της Θράκης να είναι 10% καλύτερες σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι καπνοκαλλιεργητές διαπιστώνουν την εύκολη μετάβαση στην παραγωγή στέβιας και πολλοί από αυτούς ανήκουν σε μουσουλμανικές κοινότητες.

Ο Σταμάτης δήλωσε ότι το προϊόν που παράγεται στην Θράκη είναι εξαιρετικής ποιότητας και οι παραγωγοί που συνεργάζονται με την Stevia Hellas έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από το 2021, με έναν νέο Συνεταιρισμό Παραγωγών Στέβια Θράκης να στηρίζεται από 60-70 οικογένειες.

Επιπλέον, ο Ηλίας Κάλφας, Project Leader του Innovation & Impact Hub, επεσήμανε ότι η αναγεννητική γεωργία είναι το μέλλον και η χρήση τεχνολογίας στην παραγωγή θα συμβάλλει στη βιωσιμότητα και την ευημερία των τοπικών παραγωγών.

Όπως διευκρίνισε, η στέβια δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να συμμετέχουν σε μια νέα εποχή γεωργίας, με σεβασμό στο περιβάλλον.

Αυτό το πρόγραμμα δεν ενισχύει μόνο την παραγωγικότητα, αλλά και την αναγέννηση του γεωργικού τοπίου στην περιοχή.

©

Loading