Αναπτυξιακή στρατηγική του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος για το μέλλον

Η ενίσχυση της εξωστρέφειας και διεθνοποίησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔιΠαΕ) προγραμματίζεται με στόχο την προσέλκυση περισσότερων αλλοδαπών φοιτητών καθώς και Ελλήνων που επιλέγουν αγγλόφωνα προγράμματα. Ο εκσυγχρονισμός υποδομών και η αναβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας αποτελούν τους κεντρικούς στόχους στον αναπτυξιακό σχεδιασμό του ιδρύματος έως το 2027. Αυτή τη στρατηγική παρουσίασε ο πρύτανης του ΔιΠαΕ, καθ. Σταμάτης Αγγελόπουλος, σε εκδήλωση απολογισμού των πεπραγμένων του πρώτου χρόνου της πρυτανικής διοίκησης, που πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Αγγελόπουλος υπογράμμισε ότι το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας θα πρέπει να καταξιωθεί ως ένα σύγχρονο και πρωτοπόρο Πανεπιστήμιο, αξιοποιώντας την εμπειρία της λειτουργίας των αγγλόφωνων Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων του. Σχολίασε επίσης ότι «το Διεθνές Πανεπιστήμιο καλείται να εντείνει και να ενισχύσει τις ακαδημαϊκές του δραστηριότητες, μέσα από μία ολιστική στρατηγική εξωστρέφειας και διεθνοποίησης, που θα πρέπει να είναι οριζόντια, τέμνοντας την Έρευνα, τη Διδασκαλία, την επιχειρηματικότητα και τη Διασύνδεση». Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την επιτακτική ανάγκη για την υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ιδρύματος και θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα που το απασχολούν.

Διευκρίνισε ότι «στον πρώτο χρόνο της πρυτανικής διοίκησης έχουμε βάλει τα θεμέλια για σχεδόν το 80% όσων περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό σχέδιο», συμπληρώνοντας ότι «έχουν μπει οι βάσεις ώστε το Διεθνές Πανεπιστήμιο να προχωρήσει μπροστά, να καταξιωθεί».

Σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διοίκηση, υπογράμμισε ζητήματα που προκύπτουν από τη χωρική διάσταση του πανεπιστημίου, το οποίο εκτείνεται σε πέντε πανεπιστημιουπόλεις. Η διοίκηση επιδιώκει μέσω της ψηφιοποίησης των διοικητικών υπηρεσιών και της ενοποίησης των διαδικασιών να τις καταστήσει πιο ευέλικτες και φιλικές προς το προσωπικό και τους φοιτητές.

Αναφορικά με την αναβάθμιση υποδομών, ο πρύτανης ανακοίνωσε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες για αλλαγή βασικών κτιριακών υποδομών στις εγκαταστάσεις στη Σίνδο, με επιδότηση 8 εκατομμυρίων από το Υπουργείο Παιδείας, όπως και την κατασκευή αμφιθεάτρων και εργαστηρίων. Επιπλέον, εξέφρασε τη φιλοδοξία για την αγορά ενός ξενοδοχείου κοντά στη Σίνδο, ώστε να διευκολυνθεί η διαμονή των φοιτητών και να αναπτυχθεί η δυτική Θεσσαλονίκη.

Σχετικά με τα προγράμματα σπουδών, επεσήμανε την «πολυτεχνειοποίηση» των τμημάτων της Σχολής Μηχανικών, η οποία έχει οδηγήσει σε εκρηκτική άνοδο των βάσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, η διοίκηση επιθυμεί να αυξήσει τις εγγραφές αλλοδαπών φοιτητών και Ελλήνων. Έχουν ήδη σχεδιαστεί δύο αγγλόφωνα προπτυχιακά προγράμματα, με σκοπό να προσφερθούν παράλληλα και για αλλοδαπούς φοιτητές.

Στην εκδήλωση απολογισμού συμμετείχαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, του στρατού και της εκκλησίας.

©

Loading