Σε απολογισμό της έως τώρα αυτοδιοικητικής του πορείας προχώρησε σήμερα ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης, κατά την τελευταία συνάντησή του για το 2024 με δημοσιογράφους.
Ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι νοιώθει ικανοποιημένος για το έργο του, καθώς το ΠΕΠ της Περιφέρειας από την άποψη των συμβάσεων συγκαταλέγεται στην ομάδα των πρώτων 5 ΠΕΠ της χώρας, γιατί συμβάλλαμε στη λύση χρόνιων προβλημάτων που επηρέαζαν τη ζωή χιλιάδων συμπολιτών μας, όπως η διευθέτηση της ρύθμισης των χρεών των τηλεθερμάνσεων και της βιώσιμης λύσης για τα επόμενα χρόνια. Η επίλυση του προβλήματος του φράγματος Νεστορίου, που ταλάνιζε την περιοχή για πάνω από 12 χρόνια, αποτελεί σημαντική πρόοδο στην τοπική ανάπτυξη. Επιπλέον, η Περιφέρεια προχωρά στην εκπόνηση μελετών για τη διάνοιξη οδικών αξόνων που θα διευκολύνουν την κυκλοφορία κατά την επισκευή της γέφυρας Σερβίων.
Ο κ. Αμανατίδης ανακοίνωσε ότι για το Αρδευτικό της βόρειας ζώνης Πολυφύτου, με προϋπολογισμό 105 εκατ. ευρώ, η Περιφέρεια θα υποβάλει την πρότασή της ώστε το έργο να ενταχθεί στα επιχειρησιακά προγράμματα του πρωτογενούς τομέα. Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνεται και το έργο της αναμόρφωσης του Χιονοδρομικού Κέντρου Βιγλας Πισοδερίου, προϋπολογισμού 12,5 εκατ. ευρώ, το οποίο είναι έτοιμο προς δημοπράτηση.
Στο ίδιο θέμα της ανάπτυξης του τουρισμού περιλαμβάνονται δράσεις όπως η ολοκλήρωση των μελετών για τη δημιουργία τεσσάρων υδατοδρομίων σε λίμνες της δυτικής Μακεδονίας, καθώς και η βελτίωση των οδικών αξόνων που συνδέονται με τα χιονοδρομικά κέντρα της περιοχής.
Ερωτηθείς για το διεθνή διαγωνισμό, ύψους 2,2 εκατ. ευρώ, που αφορούσε τη μελέτη βελτίωσης της κατάστασης της Υψηλής Γέφυρας Σερβίων, ο κ. Αμανατίδης δήλωσε ότι τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες. Διευκρίνισε ότι η συνθετότητα του έργου υποχρέωσε τέσσερις ανταγωνίστριες εταιρείες να συμπράξουν ώστε να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.
Ο κ. Αμανατίδης μίλησε και για τις αλλαγές που προγραμματίζονται σχετικά με τη μετατροπή της Περιφέρειας σε ψηφιακό οργανισμό, καθώς και για την ενίσχυση του προσωπικού, αναφέροντας ρεκόρ εγκρίσεων νέων προσλήψεων που αγγίζουν τις 96 θέσεις εργασίας. Τέλος, ανακοίνωσε ότι τον Φεβρουάριο θα κατατεθεί μελέτη για τη δημιουργία μονάδας τεχνητής νοημοσύνης στο χώρο της ΖΕΠ, όπου το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας προγραμματίζει τη δημιουργία Data Center.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ