Ανήμερα του Αγίου Αθανασίου, στο Καλαμπάκι της ακριτικής Δράμας, αναβιώνει το φημισμένο κουρμπάνι, ένα από τα μακροβιότερα έθιμα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πλούσια παράδοση των κατοίκων, οι οποίοι προέρχονται από τη Μικρά Ασία.
Το κουρμπάνι, που κάθε χρόνο διοργανώνουν με πολλή φροντίδα τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού, είναι πλέον εγγεγραμμένο στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού. Οι προετοιμασίες για το μεγάλο αυτό παραδοσιακό πανηγύρι ξεκινούν αμέσως μετά τα Φώτα και κορυφώνονται σήμερα και αύριο, με το άναμμα των καζανιών και την προετοιμασία του φαγητού.
Το κουρμπάνι, στις 18 Ιανουαρίου, είναι από τα ελάχιστα γνήσια πανηγύρια που συνεχίζουν με τον ίδιο τρόπο εδώ και εκατό χρόνια, επισημαίνει η πρόεδρος του μορφωτικού πολιτιστικού συλλόγου, Αθανασία Θεοδωρίδου. «Με το πέρασμα των ετών, το κουρμπάνι έχει εξελιχθεί σε μια συλλογική έκφραση της κοινότητας, που διαμορφώνει την κοινή ταυτότητα πάνω σε μια μνήμη που δεν ήταν κοινή», προσθέτει.
Όλες οι διαδικασίες του κουρμπανιού πραγματοποιούνται αποκλειστικά από εθελοντές, οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά και συμβάλλουν στην προετοιμασία του εθίμου. Σαφείς αλλαγές έχουν γίνει για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η υγιεινή, χωρίς ωστόσο να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του.
Σύμφωνα με την παράδοση, ο Θεός έστελνε κάθε χρόνο στο προαύλιο του ναού ένα ελάφι, το οποίο θυσιαζόταν και μοιραζόταν στους κατοίκους. Ωστόσο, μετά από μια χρονιά που οι «κουρμπαντζήδες» θορυβημένοι από την καθυστέρηση του ελαφιού, αποφάσισαν να το θυσιάσουν νωρίτερα, το ελάφι δεν ξαναφάνηκε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ