Αγγελούδης: Τα μεγάλα έργα δεν αρκεί να αρχίζουν, πρέπει κάποτε να τελειώνουν
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Αγγελούδης: Τα μεγάλα έργα δεν αρκεί να αρχίζουν, πρέπει κάποτε να τελειώνουν

Για τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης μίλησε ο νέος δήμαρχος της πόλης.

Μηνύματα κατά πάντων για την υλοποίηση των μεγάλων έργων έστειλε ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, μιλώντας στην ημερίδα της Voria.gr με θέμα «Μεγάλα Έργα και Ενεργειακές Υποδομές στη Βόρεια Ελλάδα», που πραγματοποιείται στο ΤΗΕ MET, στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αγγελούδης στην έναρξη της ομιλίας του, «τα μεγάλα έργα απαιτούν και μεγάλες κοινωνικές συναινέσεις συνέπεια και αποφασιστικότητα. Τα μεγάλα έργα δεν αρκεί να αρχίζουν, αλλά κάποτε πρέπει να τελειώνουν».

Ο κ. Αγγελούδης κατέστησε σαφές ότι «η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να περιμένει άλλο στην αίθουσα αναμονής». «Οι χρόνιες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση μεγάλων έργων υποδομής θέτουν διαρκή εμπόδια και στην αναπτυξιακή προοπτική της πόλης. Η Θεσσαλονίκη και ευρύτερα η Βόρεια Ελλάδα έχουν πληρώσει αρκετά από αυτές τις παλινωδίες», τόνισε ο νέος δήμαρχος, σημειώνοντας πως τώρα με αισιοδοξία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το μέλλον που έρχεται και να το σχεδιάσουμε με άλλη αντίληψη.

«Στα αφτιά της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπολιτών μας βαρύγδουποι τίτλοι για έργα που αλλάζουν τη Θεσσαλονίκη και την καθιστούν Μητρόπολη του 21ου αιώνα εκλαμβάνονται όχι ως μια πραγματικότητα. Οι πολίτες θέλουν να ακούσουν την αλήθεια και εμείς δεν πρέπει να συμμετέχουμε στην πολιτική διαχείριση αυτής της πραγματικότητας. Και για την απόλυτη δικαιολογημένη αγανάκτηση και δυσπιστία απέναντι σε κάθε είδους εξαγγελίες υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες, εμείς θα πρέπει με συνέπεια να δώσουμε την απάντηση με συγκεκριμένες πράξεις», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο μέτρο Θεσσαλονίκης και στην αναφορά του Νίκου Ταχιάου πως τον Νοέμβριο του 2024 θα κόψουμε το πρώτο εισιτήριο στο Μετρό, δηλαδή 18 χρόνια μετά τις πρώτες υπογραφές του έργου, σημείωσε ότι «δεν θα πανηγυρίσει γιατί ήρθε η ώρα όταν κόβουμε το πρώτο εισιτήριο, αμέσως μετά να μιλούμε για την ημερομηνία ολοκλήρωσης της δεύτερης γραμμής στην Καλαμαριά με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και την έναρξη της άλλης γραμμής που θα ενώσει τη Θεσσαλονίκη με το αεροδρόμιο».

Για το Flyover επανέλαβε ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη χρησιμότητα και την αξία του. Σημείωσε, ωστόσο, ότι θα έπρεπε να ξεκινήσει αμέσως μετά την έναρξη λειτουργίας του Μετρό και με μια πλήρη κυκλοφοριακή μελέτη, η οποία θα καθορίζει όλες τις λεπτομέρειες και την απόκτηση των λεωφορείων του ΟΑΣΘ που θα αποκαταστήσουν μια στοιχειώδη άρτια μετακίνηση με τα μέσα.

«Από την ώρα που αυτό, για διάφορους λόγους, δεν κατέστη δυνατό, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε ανάσες στην πόλη. Δεν μπορούμε να μπούμε σε έναν διάλογο που θα διαιρεί την πόλη, σε δεκαετίες πίσω και δεν θα μας επιτρέπει να δούμε την υλοποίηση τους. Να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να συμβάλουμε στην απομείωση των συνεπειών για τους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης», σημείωσε ο κ. Αγγελούδης.

Για την ανάπλαση της ΔΕΘ ο νέος δήμαρχος τόνισε ότι κινδυνεύει ένα θέμα που αφορά ένα μεγάλο έργο της πόλης να γίνει θέμα διαίρεσης της πόλης. «Η μισή πόλη να συζητά για τη μετακίνηση εκτός κέντρου της πόλης και η άλλη να επιμείνει ότι πρέπει να παραμείνει στο κέντρο. Κανένα κέντρο κάτω στην Αθήνα δεν υπάρχει που να θέλει να υπονομεύσει τη Θεσσαλονίκη. Εκεί η ευθύνη είναι δική μας», σημείωσε και ανέφερε ότι αυτή η διαίρεση πρέπει να διακοπή με μια ενωτική διαδικασία σύνθεσης. Ο κ. Αγγελούδης τόνισε πως η ανάπλαση θα πρέπει να συνδυαστεί με μια μεγάλη συμμετοχή του πράσινου, είτε στο υφιστάμενο σχέδιο είτε με τις εκτάσεις της Αγίας Φωτεινής και του Γ’ Σώματος Στρατού. «Μπορούμε να συνθέσουμε αυτά που μπορούν να μας διαιρούν και σύντομα να προχωρούμε στην υλοποίηση αυτών που χρειαζόμαστε», υπογράμμισε ο κ. Αγγελούδης και έστειλε μήνυμα συνεργασίας.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο νέος δήμαρχος πρόσθεσε ότι σε αυτά τα μεγάλα έργα χρειάζεται να γίνουν και κάποια που τα ζητάει η πόλη, όπως η μετατροπή της Πλατείας Ελευθερίας σε Πάρκο Μνήμης, η κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος, το ξύλινο ντεκ της παλιάς παραλίας.

«Είμαι ένθερμος θιασώτης του δημοκρατικού διαλόγου. Όμως κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουμε να συζητάμε, πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις και να αρχίσουμε να πράττουμε. Οι συμπολίτες μας θέλουν τα μεγάλα έργα, διεκδικούν τα μεγάλα έργα, αλλά αυτό απαιτεί μια κοινωνική ηρεμία, την αποκατάσταση μιας κανονικότητας στην καθημερινότητα. Άρα η οικονομική ενίσχυση την οποία έχει ανάγκη ο δήμος ώστε να αποκατασταθεί η καθημερινότητα, αποκατάσταση στην καθαριότητα, στον δημόσιο χώρο, αυτά όλα συνιστούν την ανάγκη να υπάρξει η κοινωνική ηρεμία μέσα από την οποία θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα», κατέληξε

Δείτε επίσης: Δράση ενημέρωσης για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία από την ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης

Loading

Play