Ανησυχίες για τις ανεμογεννήτριες στο Βέρμιο εκφράζουν κάτοικοι της περιοχής

Ανησυχίες για τις ανεμογεννήτριες στο Βέρμιο εκφράζουν κάτοικοι της περιοχής

Ανησυχίες για τις ανεμογεννήτριες στο Βέρμιο και τις επιπτώσεις της λειτουργίας τους στο περιβάλλον εκφράζουν κάτοικοι της περιοχής. Αντιπροσωπεία τους βρέθηκε σήμερα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας για τη λογοδοσία της περιφερειακής αρχής ενώ η εκπρόσωπος της κίνησης πολιτών SOS Bέρμιο, Δάνα Πετρά ζήτησε την βοήθεια της Περιφέρειας για την προστασία του περιβάλλοντος. 
    Το θέμα έθεσε με ερώτησή του προς τη διοίκηση της Περιφέρειας ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Αλλαγή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», Φώτης Χατζόγλου. Όπως είπε ο ίδιος, «τεράστιοι δρόμοι διανοίγονται με ανατινάξεις και σταδιακά εμφανίζονται τεράστια ορύγματα όπου θα τοποθετηθούν οι βάσεις των ανεμογεννητριών». Παράλληλα «μηχανήματα ισοπεδώνουν δάση και αλπικά λιβάδια» ενώ «προβλέπεται μέχρι και 77 χιλιόμετρα νέα οδοποιία στο βουνό» και «τοπικοί φορείς θεωρούν ότι αν πραγματοποιηθούν όλοι οι σχεδιασμοί για τα νέα αιολικά πάρκα, το Βέρμιο θα περικυκλωθεί από ανεμογεννήτριες». 
    Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας δεν εμπλέκεται στη διαδικασία έκδοσης των απαιτούμενων αδειών και πρόσθεσε ότι η αρμοδιότητά της εξαντλείται με τη γνωμοδότησή της κατά τη διαβούλευση και την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. Για τις επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα της περιοχής τόνισε ότι το θέμα αντιμετωπίζεται με την εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και υπογράμμισε την ανάγκη τακτικού και έκτακτου ελέγχου της τήρησης των όρων αυτών. Τάχθηκε κατά της αναβολής ή της αναστολής των διαδικασιών για τα αιολικά πάρκα αλλά σημείωσε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί ο έλεγχος, να διαμορφωθεί τοπικός χωροταξικός σχεδιασμός και να γίνονται δημόσιες συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς. Για την περιοχή του Βερμίου γνωστοποίησε ότι η Περιφέρεια προτίθεται να προχωρήσει στη διεξαγωγή ανεξάρτητων μελετών για την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τη συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος για την ενίσχυση του προστατευτικού καθεστώτος στις ευαίσθητες περιοχές του Βερμίου και την υλοποίηση προγραμμάτων για την ανάδειξη και την προστασία της τοπικής βιοποικιλότητας. 

Συζήτηση και για την λίμνη Κορώνεια

    Στη σημερινή συνεδρίαση τέθηκε και το ζήτημα της υποβάθμισης της λίμνης Κορώνειας μετά από ερώτηση του επικεφαλής της παράταξης «Αλλαγή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», Γιάννη Μυλόπουλου. Απαντώντας, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Στάθης Αβραμίδης επισήμανε ότι τον Ιούνιο του 2021 και μάλιστα δια νόμου μεταφέρθηκαν όλες οι αρμοδιότητες ολοκλήρωσης του master plan και συντήρησης των έργων στο υπουργείο Περιβάλλοντος και πλέον η Περιφέρεια δεν έχει καμία αρμοδιότητα σχετικά με το έργο της αποκατάστασης της λίμνης. «Ό,τι είχε να προτείνει η περιφέρεια για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων αγροπεριβαλλοντικών μέτρων του master plan περιλαμβάνεται στις αναφορές που υποβλήθηκαν από την Περιφέρεια ως τον Ιούνιο του 2021» πρόσθεσε. 

Π.Γ.

φωτό αρχείου
 

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play