Η μέση θερμοκρασία στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά περίπου 1,5 °C τα τελευταία 30 χρόνια, με την μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, σε περιοχές απομακρυσμένες από τη θάλασσα.
Αυτά τα ευρήματα προέρχονται από μελέτη που διεξήχθη από επιστήμονες της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η οποία δημοσιεύθηκε στο διεθνές περιοδικό «Atmosphere». Η μελέτη εστιάζει στις τάσεις μεταβολής της θερμοκρασίας, της βροχόπτωσης και της θερμοκρασίας της θάλασσας, χρησιμοποιώντας δεδομένα από την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus.
Κατά μέσο όρο για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, η τάση αύξησης είναι περίπου 0,05 °C ανά έτος, με συνολική αύξηση 1,5 °C για την 30ετία. Ωστόσο, η αύξηση παρουσιάζει σημαντικές γεωγραφικές διαφοροποιήσεις. Σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας, η τάση αύξησης φτάνει περίπου το 0,07 °C ανά έτος, γεγονός που σημαίνει ότι η μέση θερμοκρασία σε αυτές τις περιοχές έχει αυξηθεί πάνω από 2 °C τα τελευταία 30 χρόνια. Αντίθετα, η αύξηση στη νότια Ελλάδα, και κυρίως στην Κρήτη, είναι αρκετά μικρότερη.
Ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Κώστας Λαγουβάρδος, χαρακτήρισε ως «μια μικρή έκπληξη» τα ευρήματα σχετικά με τον ρυθμό αύξησης της θερμοκρασίας στη βόρεια Ελλάδα. Σημειώνει ότι, αν και η βόρεια Ελλάδα δεν είναι πιο ζεστή από τη νότια, ο ρυθμός αύξησης είναι ταχύτερος στην 30ετία που εξέτασαν.
Κατά την ίδια χρονική περίοδο 1991-2020, η μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί παγκοσμίως κατά περίπου 0,6-0,8 °C και στην Ευρώπη κατά 1,2 °C. «Όλη η Ευρώπη θερμαίνεται, αλλά με διαφορετικό ρυθμό», παρατηρεί ο δρ. Λαγουβάρδος, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα μαζί με άλλες χώρες των Βαλκανίων είναι hotspots της κλιματικής αλλαγής.
Η έρευνα αναδεικνύει επίσης σημαντική μείωση των ημερών παγετού και αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας κατά 1,5 °C, ενώ παρατηρείται σταθεροποίηση των βροχοπτώσεων και αύξηση των ημερών με έντονη βροχόπτωση. Ωστόσο, εντοπίζονται περιορισμένες περιοχές με τάση μείωσης των βροχοπτώσεων, κυρίως στην κεντρική Θεσσαλία, την ανατολική Πελοπόννησο και την Κρήτη.
Παρά τη μελέτη που αφορά μέχρι το 2020, φαίνεται ότι οι υψηλές θερμοκρασίες στη βόρεια Ελλάδα συνεχίζονται. Ο δρ. Λαγουβάρδος επισημαίνει ότι «με μία πρώτη ανάγνωση των στοιχείων των τελευταίων τεσσάρων ετών, αυτό το μοτίβο συνεχίζεται», με τις περιοχές της βόρειας Ελλάδας να παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις από τις κανονικές τιμές.