Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου: «Δημιουργούμε το μεγαλύτερο βιομηχανικό πάρκο της Ελλάδας και των Βαλκανίων στη ΒΙΠΕ Σίνδου»

Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου: «Δημιουργούμε το μεγαλύτερο βιομηχανικό πάρκο της Ελλάδας και των Βαλκανίων στη ΒΙΠΕ Σίνδου»

Στην αναβάθμιση του επιχειρηματικού πάρκου της Θεσσαλονίκης, της ΒΙΠΕ Σίνδου, αναφέρθηκε η υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, χαιρετίζοντας την εκδήλωση του Υπερταμείου στα εγκαίνια του περιπτέρου του στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. «Το επιχειρηματικό πάρκο της Θεσσαλονίκης, τη ΒΙΠΕ Σίνδου, την έχουμε εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης και εκεί αναβαθμίζουμε όλο το πάρκο σε συνεργασία με την ΕΤΒΑ, δημιουργώντας το μεγαλύτερο βιομηχανικό πάρκο όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων, καθιστώντας έτσι τη Θεσσαλονίκη την πρωτεύουσα της Βιομηχανίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, Θάνος Ψαθάς, επισήμανε την αυξανόμενη ζήτηση από τους επενδυτές για χώρους στα πάρκα της Θεσσαλονίκης, καθώς το 3% του ΑΕΠ παράγεται στη ΒΙΠΕ της Θεσσαλονίκης.

«Σκοπεύουμε να επενδύσουμε σε πάρκα περίπου 85 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό αφορά τα μεγαλύτερα πάρκα της Ελλάδας, 17-18 πάρκα, κατασκευάζοντας και δύο καινούρια. Το ένα από αυτά θα είναι στην περιοχή του Λιτοχώρου, σε μια πλεονεκτική έκταση χιλίων στρεμμάτων, δίπλα στην ΠΑΘΕ και στον σιδηρόδρομο. Ο στόχος μας είναι να ολοκληρωθούν οι επενδύσεις μέχρι το τέλος του 2025» τόνισε ο κ. Ψαθάς.

Η υφυπουργός επισήμανε ότι τα επιχειρηματικά πάρκα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν προϋπολογισμό 65 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνουν την αναβάθμιση 20 βιομηχανικών πάρκων, καθώς και ανάπτυξη σύγχρονων υποδομών για τη διασύνδεση της βιομηχανίας με τους περιφερειακούς και εθνικούς κόμβους εφοδιαστικής αλυσίδας. «Η δέσμευση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να στηρίξει όλες τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να γίνουν μέρος αυτής της αλυσίδας αξίας, ενισχύοντας τη θέση της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία» πρόσθεσε.

Μιλώντας στην εκδήλωση του Υπερταμείου, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ – Συνδέσμου Εξαγωγέων, Συμεών Διαμαντίδης, δήλωσε: «Οι εξαγωγές της Ελλάδας το 2022 σημείωσαν ρεκόρ, τριπλασιάζοντας από το 2009 μέχρι το 2022, παρά τις κρίσεις. Το 2023 παρατηρούμε μια μικρή κάμψη στις εξαγωγές προϊόντων, ενώ οι υπηρεσίες αυξάνονται, όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία. Αναμένουμε ότι οι εξαγωγές θα είναι περισσότερες το 2024 σε σχέση με το 2023».

Ο κ. Διαμαντίδης ανέφερε επίσης την αύξηση των εξαγωγών τροφίμων και ποτών, επισημαίνοντας τα προϊόντα που ζητούν οι ξένες χώρες. Σχετικά με το ελαιόλαδο, τόνισε ότι η παραγωγή του 2024 είναι πολλά υποσχόμενη, προβλέποντας πτώση των τιμών του.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), Απόστολος Αποστολάκος, υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα διατίθενται όλα τα προϊόντα καθημερινά και ότι η ελληνική κοινωνία δεν έχει αντιμετωπίσει κρίσεις όπως άλλες πιο ανεπτυγμένες χώρες.

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος στις Ελληνικές Αλυκές, Αντώνης Δουμάνογλου, ανακοίνωσε ότι το Υπερταμείο έχει επιλέξει σύμβουλο για την καλύτερη αξιοποίηση των Αλυκών και ότι η Ελλάδα παραμένει ελλειμματική στο αλάτι, με ανάγκη κάλυψης της εγχώριας κατανάλωσης.

©

Loading