Ένα συλλογικό έργο με τις πινελιές κατοίκων και επισκεπτών της Θεσσαλονίκης θα παρουσιαστεί στο Μετρό της πόλης. Η δημιουργία του ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι και θα διαρκέσει μέχρι το απόγευμα, στην Πλατεία Μακεδονομάχων έξω από τον Σταθμό «Αγία Σοφία», όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Kapani Project διοργάνωσαν, με αφορμή τα εγκαίνια του Μετρό Θεσσαλονίκης, μια υπαίθρια ανοιχτή γιορτή συμμετοχής και συνδημιουργίας με εικαστική δράση, performance και εργαστήρι χορού, DJ sets, παιχνίδια και ψυχαγωγία.
Οποιοσδήποτε έλθει σήμερα εδώ, μπορεί να βοηθήσει στο έργο. Φοιτητές από το 1ο και 3ο Εργαστήριο Ζωγραφικής και το Εργαστήριο Γλυπτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έκαναν το αρχικό σχέδιο πάνω στο οποίο όποιος επιθυμεί βάζει τη δική του πινελιά στο έργο. Ο Νίκος Σταυρακάκης εξήγησε ότι το Μετρό ως καθημερινός κόμβος μετακίνησης και αλληλεπίδρασης προσφέρει το ιδανικό περιβάλλον για τη σύνδεση της τέχνης με τη ζωή της πόλης.
Η υπαίθρια γιορτή πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και της εταιρείας «Ελληνικό Μετρό» και αποτελεί μέρος της καμπάνιας «Ζούμε την πόλη μας αλλιώς». Στο πλαίσιο της γιορτής, οι πολίτες ενημερώνονται για τα οφέλη που τους παρέχει η Ευρώπη ενώ αναμνηστικά δώρα προσφέρονται στους συμμετέχοντες σε παιχνίδι κουίζ. Για εκείνους που θέλουν να θυμούνται τις πρώτες τους διαδρομές με το Μετρό στην πόλη, μια κάμερα 360 μοιρών τους απαθανατίζει σφαιρικά.
Παράλληλα, η διακαλλιτεχνική πλατφόρμα Μοvement Research Project πραγματοποιεί τη δράση «Dance Crossroads», με στόχο να τονίσει την αξία της διαφορετικότητας και της αρμονικής κοινωνικής συμβίωσης. Τέλος, διεξάγεται εργαστήριο χορού με θέμα τις ανθρώπινες αφηγήσεις μετακίνησης στον δημόσιο χώρο, ανοικτό για όλες τις ηλικίες και όλα τα σώματα.
Η καμπάνια υλοποιείται μέχρι τις αρχές του 2025, με στόχο να ενημερώσει τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη θετική επίδραση έργων που υλοποιήθηκαν με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.