Αντικείμενα της σεφαραδίτικης παράδοσης της Θεσσαλονίκης σε θυρίδες του Ινστιτούτου Θερβάντες

Μια σειρά αντικειμένων που σχετίζονται με την Ισπανοεβραϊκή γλώσσα και τον πολιτισμό των Σεφαραδιτών της Θεσσαλονίκης τοποθετήθηκαν σε θυρίδα θησαυροφυλακίου (Caja de las Letras) στην έδρα του Ινστιτούτου Θερβάντες στη Μαδρίτη. Η εκδήλωση διοργανώθηκε με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των Σεφαραδιτών της Θεσσαλονίκης από τον πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ.

Το Ινστιτούτο Θερβάντες δίνει τη δυνατότητα σε σημαντικές προσωπικότητες των επιστημών, των τεχνών και των γραμμάτων να τοποθετούν αντικείμενα της επιλογής τους στις θυρίδες, δημιουργώντας θεματικές χρονοκάψουλες που αποτυπώνουν τον ισπανικό πολιτισμό.

Ο κ. Σαλτιέλ, στη θυρίδα με αριθμό 1447, τοποθέτησε CD με Ισπανοεβραϊκά τραγούδια από τη Θεσσαλονίκη, καθώς και εκδόσεις των πρακτικών τεσσάρων διεθνών συνεδρίων για την Ισπανοεβραϊκή γλώσσα. Μεταξύ των άλλων αντικειμένων περιλαμβάνονται το βιβλίο «Ενθύμιον από τη ζωή της εβραϊκής κοινότητας», μια μακέτα του υπό ανέγερση κτιρίου του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος και ένα σετ κλειδιών που αποτελεί συμβολική αναφορά στο ποίημα του Χόρχε Λουίς Μπόρχες «Ένα κλειδί στη Σαλονίκη».

«Γνωρίζω πως σε αυτές τις θυρίδες φυλάσσονται κείμενα μεγάλων προσωπικοτήτων και αντικείμενα με ιδιαίτερους συμβολισμούς», δήλωσε ο κ. Σαλτιέλ, τονίζοντας την επιθυμία του να καταθέσει ένα κείμενο από τους σπουδαίους ραββίνους της Σεφαραδίτικης Θεσσαλονίκης. Ανέφερε επίσης ότι αν και ο ιστορικός καταστροφικός αντίκτυπος της εποχής δεν του το επιτρέπει, μπορεί να καταθέσει την πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά που εκπροσωπούν οι Σεφαραδίτες.

Στην εκδήλωση ακολούθησε στρογγυλή τράπεζα για τον Σεφαραδίτικο Πολιτισμό, στην οποία συμμετείχαν εξέχουσες προσωπικότητες, όπως η γενική γραμματέας του Ινστιτούτου Θερβάντες Carmen Noguero και η συγγραφέας Esther Bendahan.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν επίσης ο επίτιμος πρόξενος της Ισπανίας στη Θεσσαλονίκη Σαμουήλ Ναχμίας και ο διευθυντής Διπλωματίας Λεόν Σαλτιέλ.

©

Loading