Τι είναι η αντιμικροβιακή αντοχή και ποιες οι οικονομικές επιπτώσεις της στη ζωική παραγωγή, αλλά και την παγκόσμια υγεία; Η αντιμικροβιακή αντοχή αποτελεί σοβαρή απειλή για τη βιωσιμότητα των συστημάτων τροφίμων, την επισιτιστική ασφάλεια και τη μελλοντική ανάπτυξη. Ποια η πρόκληση της στην παραγωγή κρέατος από την εκτροφή των ζώων έως το πιάτο του καταναλωτή;
Ο υποψήφιος διδάκτωρ στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, τμήμα κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Δημήτρης Παπαδόπουλος, και η καθηγήτρια και διευθύντρια στο Εργαστήριο Υγείας των ζώων, Υγιεινής και Ποιότητας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αθηνά Τζώρα, προσφέρουν εξηγήσεις σχετικά με όλα τα παραπάνω.
Απαιτούνται τολμηρές αποφάσεις για δράση σήμερα και σε παγκόσμιο επίπεδο
Η αντοχή αυτή, σύμφωνα με τον Παπαδόπουλο, υπονομεύει την αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών και επηρεάζει την υγεία ανθρώπων και ζώων. Μόνο η λήψη τολμηρών αποφάσεων σήμερα μπορεί να διασφαλίσει την υγεία και την ευημερία των επόμενων γενεών. Επιπλέον, η απειλή αυτή έχει σημαντικές επιπτώσεις στην επισιτιστική ασφάλεια και την παγκόσμια οικονομία.
Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (ΟΑΗ), οι ετήσιες απώλειες στην παραγωγή τροφίμων ζωικής προέλευσης από ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ελλείψεις τροφίμων που θα επηρεάσουν από 746 εκατομμύρια έως 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους.
Κατά τον ίδιο, στο στόχαστρο των επιπτώσεων αναμένονται να βρεθούν η παραγωγή βοοειδών και πτηνών, οι οποίες θα επηρεαστούν περισσότερο, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Επιπλέον, οι εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι ανησυχητικές, προειδοποιώντας ότι οι οικονομικές απώλειες από την αντιμικροβιακή αντοχή στον πρωτογενή τομέα θα μπορούσαν να φτάσουν το 7,5% της αξίας της παγκόσμιας ζωικής παραγωγής μέχρι το 2050.
Σοβαρό ζήτημα η αντιμικροβιακή αντοχή για ασφάλεια τροφίμων & δημόσια υγεία
Η Αθηνά Τζώρα επισημαίνει ότι η αντοχή των μικροοργανισμών στα αντιμικροβιακά είναι ένα σοβαρό ζήτημα για την ασφάλεια των τροφίμων και τη δημόσια υγεία και απαιτεί άμεση προσοχή.
Στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο το Κρέας και τα Προϊόντα του, που διεξάγεται στη ΔΕΘ στο πλαίσιο της 13ης Zootechnia, θα συζητηθούν οι σύγχρονες προκλήσεις στην πρωτογενή παραγωγή και την μεταποίηση κρέατος.
Το συνέδριο αυτό διοργανώνεται από το περιοδικό Meat News και υποστηρίζεται από διάφορους φορείς, περιλαμβανομένων υπουργείων και επαγγελματικών οργανώσεων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ