Αντιπρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Ιπποκράτειου στην POLITIC: «Έχουμε εντολή να μειωθεί ο προϋπολογισμός του 2023 στο 70%»

«Δε γίνονται όσες προκηρύξεις πρέπει για να καλυφθούν τα κενά στους αναισθησιολόγους» τόνισε ο αντιπρόεδρος του Σωματείου κ. Χρήστος Τσελέπης.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κετικίδης

propoli

Ο αντιπρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης κ. Χρήστος Τσελέπης μίλησε στην politic για τις ελλείψεις που υπάρχουν σε πολλές θέσεις του νοσοκομείου, ενώ αναφέρθηκε και στον ετήσιο προϋπολογισμό τονίζοντας ότι υπάρχει εντολή να μειωθεί στο 70% του προϋπολογισμού του περασμένου έτους.

Αρχικά για τα κενά που υπάρχουν ο κ. Τσελέπης είπε:

«Τα περισσότερα κενά υπάρχουν και στο νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και σε όλες τις άλλες ειδικότητες όπως στο διοικητικό και το παραϊατρικό προσωπικό. Στο διοικητικό κομμάτι οι ελλείψεις μπορεί να φτάνουν και το 35 – 40%.

Η αναισθησιολογική καλύπτεται είτε με γιατρούς που έρχονται από ιδιωτικά ιατρεία είτε από γιατρούς του νοσοκομείου “Γ. Γεννηματάς” και από άλλα νοσοκομεία που κάνουν εφημερίες εδώ. Με άλλα λόγια, λόγω των ελλείψεων είμαστε αναγκασμένοι να δανειστούμε γιατρούς».

«Γίνονται λιγότερες προκηρύξεις απ’ όσες πρέπει»

«Η έλλειψη στους αναισθησιολόγους είναι πάνω από το 50%. Μπορεί να γίνονται προκηρύξεις για να καλυφθούν κάποιες θέσεις, ωστόσο σε καμία περίπτωση δε γίνονται όσες πρέπει αλλά λιγότερες. Από το υπουργείο βέβαια αυτό που λένε είναι ότι γίνονται προκηρύξεις και δεν έρχονται γιατροί» συνέχισε ο κ. Τσελέπης.

Σχετικά με το που εντοπίζονται οι περισσότερες ελλείψεις σχολίασε:

«Οι μεγάλες ελλείψεις βέβαια είναι στο υπόλοιπο προσωπικό. Αν δεν έχουμε νοσηλευτικό προσωπικό, αν δεν έχουμε διοικητικό το οποίο κάνει τις παραγγελίες των υλικών, παραϊατρικό προσωπικό και τραυματιοφορείς, τότε δε μπορεί να γίνει η δουλειά του γιατρού».

«Το νοσοκομείο δουλεύει με το 40% του περσινού προϋπολογισμού»

Σχολιάζοντας τα οικονομικά του νοσοκομείου, ο αντιπρόεδρος του Σωματείου είπε μεταξύ άλλων ότι δεν έχει περάσει από έγκριση ο προϋπολογισμός του τρέχοντος έτους.

«Μέχρι τώρα δεν έχει εγκριθεί ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων. Το νοσοκομείο δουλεύει με το 40% του περσινού προϋπολογισμού, και υπάρχει εντολή απ’ το υπουργείο να γίνουν οι προϋπολογισμοί με το 70% του κόστους προϋπολογισμού του 2022. Οι ελλείψεις αλλά και το γεγονός ότι δε μπορεί να γίνει ο προγραμματισμός για όλο το έτος, δυσκολεύει πάρα πολύ τη λειτουργία του νοσοκομείου».

Ένα άλλο πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι είναι αυτό των μεγάλων καθυστερήσεων στις εφημερίες, με τον κ. Τσελέπη να εξηγεί πως «όταν το νοσοκομείο μας είναι το μοναδικό που εφημερεύει, δεχόμαστε πάνω από 1.000 ασθενείς σε ένα 24ωρο. Γι’ αυτόν το λόγο έχουμε καθυστερήσεις οι οποίες μπορεί να φτάσουν και τις 6 – 7 ώρες. Μπορεί να έχουμε και 150 – 160 εισαγωγές σε όλο το νοσοκομείο».

Ο κ. Τσελέπης μίλησε και για το τι συμβαίνει σε περίπτωση που γεμίσουν τα κρεβάτια μιας κλινικής, αναφέροντας ότι οι ασθενείς μεταφέρονται σε άλλες κλινικές, γεγονός το οποίο δημιουργεί προβλήματα.

«Εδώ στη Θεσσαλονίκη έχουμε το φαινόμενο της φιλοξενίας. Αν γεμίσουν τα κρεβάτια που έχει μια παθολογική κλινική για παράδειγμα, τότε οι ασθενείς πηγαίνουν σε άλλες κλινικές. Γίνεται δηλαδή μια διασπορά. Ένα παθολογικό περιστατικό δηλαδή, δεν αποκλείεται να βρεθεί και στην οφθαλμολογική κλινική. Έτσι δημιουργούνται προβλήματα παντού, επειδή αν δεν εφημερεύουν τα υπόλοιπα τμήματα, ο αριθμός προσωπικού που υπάρχει είναι μόνο για τους ήδη υπάρχοντες ασθενείς. Υπάρχει δηλαδή θέμα στο ότι γίνονται τόσες εισαγωγές στα νοσοκομεία».

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: «Έσβησε» κοριτσάκι στο Ιπποκράτειο

Loading