«Τι ομάδα είσαι ρε;». Πώς είναι δυνατόν μια απλή ερώτηση, η οποία διερευνά το γούστο και την προτίμηση κάποιου, να είναι …λάθος; Πώς γίνεται η απάντηση κάποιες φορές να είναι ικανή να προκαλέσει βία, ψυχολογική ή σωματική, ακόμα και τον θάνατο;
Η Εταιρεία Θεάτρου Αντίρρηση ερεύνησε το θέμα και παρουσιάζει στη σκηνή μια ασυνήθιστη θεατρική εμπειρία, η οποία σίγουρα θα προβληματίσει και επιπλέον επιδιώκει να αλλάξει την οπτική μας για το ποδόσφαιρο και να μας κάνει να βγούμε ξανά στις αλάνες για να παίξουμε μπάλα.
«Αρχικά ξεκίνησε ένας μαραθώνιος έρευνας και συνεντεύξεων με γονείς θυτών και θυμάτων, νομικούς που έχουν υπερασπιστεί και τις δύο πλευρές, ανθρωπολόγους, κοινωνιολόγους, προέδρους ομάδων, αθλητικούς παράγοντες και όλους όσοι με κάποιο τρόπο εμπλέκονται και μπορούν, στα ερωτήματα που θέτουμε εμείς, να μας προβληματίσουν λίγο παραπάνω ή ακόμα και να μας δώσουν κάποιες απαντήσεις», δηλώνει η υπεύθυνη παραγωγής της παράστασης «Τι ομάδα είσαι ρε;», Δόμνα Χουρναζίδου.
Έτσι, οι άνθρωποι με τις παραπάνω ιδιότητες θα «παρελάσουν» στη σκηνή και θα παρουσιάσουν μία παράσταση που θα επιχειρήσει να απαντήσει στα εξής ερωτήματα: Υπάρχει σωστή και λάθος απάντηση στην ερώτηση «Τι ομάδα είσαι, ρε»; Με ποια κριτήρια επιλέγει κάποιος ομάδα; Γιατί γίνεται κάποιος οπαδός; Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που παίρνουν τόσο σοβαρά την αγαπημένη τους ποδοσφαιρική ομάδα; Ποιος ο ρόλος των ταυτοτήτων; Πώς στρατολογούνται οι οπαδοί; Ποιος ο ρόλος της οικογένειας; Ποιος ο ρόλος της πολιτείας; Γιατί τόση βία στις ομάδες των ανηλίκων; Μήπως οι θύτες είναι ταυτόχρονα και θύματα;
«Περνάνε μπροστά από τα μάτια μας όλοι όσοι ασχολούνται είτε εμπλέκονται με το ποδόσφαιρο. Ένας πρόεδρος ομάδας, μία μάνα θύματος, ένας πατέρας θύτη, ένας podcaster, οπαδικοί δημοσιογράφοι… Όλοι αυτοί οι χαρακτήρες, με τους οποίους εμείς συνδιαλλαχθήκαμε πάνω στο θέμα της οπαδικής βίας, καταθέτοντας ο καθένας την άποψή του. Όχι την άποψη της παράστασης, τη δική τους άποψη, αυτή που μας εξέφρασαν στις συνεντεύξεις τους. Και μέσα από την παρουσίαση του κάθε χαρακτήρα, φαίνονται και κάποια πράγματα όσον αφορά τις αδυναμίες τους, φαίνεται η συμμετοχή τους, αλλά και ο τρόπος που αντιμετωπίζουν την οπαδική βία», εξηγεί η κ. Χουρναζίδου.
Η ίδια, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, αποφάσισαν να «κατασκευάσουν» αυτή την παράσταση, πρώτον γιατί αγαπούν πολύ τον αθλητισμό και δεύτερον επειδή θεωρούν ασύλληπτο να υπάρχουν το τελευταίο διάστημα τόσα πολλά περιστατικά βίας χωρίς λόγο. «Τα τελευταία περιστατικά, που είτε είχαν θύματα που κατέληξαν να είναι νεκροί, είτε θύματα που κακοποιήθηκαν σωματικά ή ψυχολογικά, για την επιλογή της αθλητικής τους ομάδας, ήταν κάτι που το θεωρούσαμε αδιανόητο», λέει χαρακτηριστικά.
Αναφέρεται, δε, σε μία πάρα πολύ επιδραστική παράσταση, η οποία μιλά στη γλώσσα των παιδιών και των νέων. «Δεν μπορείς να μιλήσεις για οπαδική βία, λειαίνοντας τις γωνιές. Θα πρέπει να υπάρχουν και κάποια πράγματα που είναι σκληρά. Οπότε περιλαμβάνονται βίντεο – ντοκουμέντα, δηλαδή όχι βίντεο που τα έχουμε επινοήσει εμείς, αλλά υλικό που έχει δοθεί στην τηλεόραση, παίζεται στο διαδίκτυο και το βλέπουν συνέχεια. Υπάρχουν εμπρηστικές δηλώσεις προέδρων, εμπρηστικές δηλώσεις δημοσιογράφων, τις οποίες δεν επινοήσαμε εμείς, είναι αυτές που προβάλλονται από τα μέσα», σημειώνει.
Η παράσταση «Τι ομάδα είσαι ρε;» από το περασμένο καλοκαίρι που ανέβηκε για πρώτη φορά στη Λάρισα, στο πλαίσιο του προγράμματος 2024 του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», συνέχισε την πορεία της σε γυμνάσια και λύκεια της Θεσσαλονίκης, όπου μετά από κάθε παρουσίασή της, ακολουθεί συζήτηση με τους μαθητές. «Από εκεί συλλέγουμε, επίσης, πάρα πολύ υλικό, ώστε να μετασχηματιστεί και να βάλουμε μέσα και τις δικές τους ανησυχίες και φόβους. Οπότε είναι μια παράσταση που δουλεύεται συνεχώς.
Για παράδειγμα, ένα παιδί μας είπε ότι αυτό που φταίει για τη βία, είναι ο αλγόριθμος, που εμφανίζει στα κοινωνικά δίκτυα συνεχώς βίντεο που εμπεριέχουν τη βία και είναι πολύ εξοικειωμένα με αυτό. Αυτό ήταν κάτι που σε καμία περίπτωση εμείς, κατασκευάζοντας την παράσταση, δεν το είχαμε σκεφτεί», αναφέρει.
Η παράσταση για την οπαδική βία στα πλαίσια του 4ου U_th Festival παρουσιάζεται απόψε, στις 21:30, στο θέατρο Αυλαία.
*Την αφίσα της παράστασης παραχώρησαν οι διοργανωτές
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ