Από την κρίση στην ευκαιρία: Η νέα εποχή της Ευρώπης

Από την κρίση στην ευκαιρία: Η νέα εποχή της Ευρώπης

Στην ανάπτυξη της έρευνας και των δεξιοτήτων, καθώς και του συνολικού ρόλου της εκπαίδευσης ως συστατικά στοιχεία, ώστε να μπορέσει η Ευρώπη να γίνει πιο πράσινη, πιο ψηφιακή και πιο συμπεριληπτική, αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στην εκδήλωση «Ημέρα Επιστήμης και Έρευνας» που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στο αμφιθέατρο των νέων εγκαταστάσεων στην ΖΕΠ Κοζάνης.

Στην ομιλία του με θέμα «Ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής και από την Ευρώπη των κρίσεων στην Ευρώπη των ευκαιριών και των ανοιχτών οριζόντων», ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στις συμπράξεις των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων που χρηματοδοτούνται από το Erasmus και στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από 560 ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ολόκληρη την ΕΕ. Η προοπτική που ανοίγεται είναι να γίνουν αυτές οι συμπράξεις ακόμα πιο ανταγωνιστικές προσφέροντας την δυνατότητα ενός Ευρωπαϊκού πτυχίου.

Όπως εξήγησε, «το πτυχίο αυτό θα δώσει στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης την ευκαιρία να συγκεντρώσουν πόρους και να αναπτύξουν εκπαιδευτικά προγράμματα» που δεν θα μπορούσαν να προσφέρουν από μόνα τους και θα δώσει την ευκαιρία στους φοιτητές να αποκτήσουν πτυχίο συνδυάζοντας σπουδές σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Διαμορφώνουμε έτσι αυτό που ο Enrico Letta στην έκθεσή του για το μέλλον της ενιαίας αγοράς αποκαλεί την «πέμπτη ελευθερία» – την ελευθερία μάθησης, μελέτης, διδασκαλίας και έρευνας χωρίς σύνορα.

Ο κ. Σχοινάς έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της ανάπτυξης των δεξιοτήτων, αναφέροντας ότι «η ευρωπαϊκή βιομηχανία και επιχειρήσεις στερούνται του ανθρώπινου δυναμικού που να έχει δεξιότητες». Τόνισε ότι η πρόσβαση στις δεξιότητες «δεν πρέπει να αφορά το ανθρώπινο δυναμικό των αστικών κέντρων» αλλά τους νέους των νησιών, καθώς και αυτούς που είναι απομονωμένοι στην ορεινή ύπαιθρο, αναφέροντας ότι «σε αυτούς πρέπει να επιμείνουμε στο θέμα της ανάπτυξης των δεξιοτήτων».

Μιλώντας για τα προτερήματα της Ευρώπης, ανέφερε ότι «διαθέτουμε την καλύτερα οργανωμένη εσωτερική αγορά όπου παράγει το 20% του παγκόσμιου πλούτου αλλά και το δεύτερο δυνατότερο νόμισμα στον κόσμο». Παραδέχθηκε ότι η Ευρώπη υστερεί στα ζητήματα της διπλωματίας και αναφέρθηκε σε περιοχές όπου «η Ευρώπη δεν μπόρεσε να παρέμβει γιατί τα μέλη της είχαν διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα».

Κατέληξε λέγοντας ότι «το τρίπτυχο που αναδεικνύεται – αυτονομία, προάσπιση των Ευρωπαϊκών αξιών και συνεργασία με ομοϊδεάτες εταίρους – είναι απαραίτητο για να ανακτήσει η Ευρώπη το ρόλο που της αρμόζει στο διεθνές στερέωμα.

Κλείνοντας, ο κ. Σχοινάς έκανε ειδική αναφορά στον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής», τονίζοντας ότι «συνδυάζει πολιτικές για την υγεία, την ασφάλεια και την μετανάστευση, αλλά και πολιτικές για την Ευρώπη των ευκαιριών σε τομείς όπως η εκπαίδευση, οι δεξιότητες και η κινητικότητα». Ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής δεν αφορά το παρελθόν ή το παρόν, αλλά το μέλλον και λειτουργεί ως πρότυπο και έμπνευση εκτός των συνόρων της Ευρώπης.

Ο Πρύτανης του ΠΔΜ Θεόδωρος Θεοδουλίδης επεσήμανε ότι «το ΠΔΜ αναδιοργανώθηκε το 2019 και έκτοτε διανύει μια φάση ταχείας ανάπτυξης». Αναφέρθηκε στην συμμετοχή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Ζώνη Καινοτομίας που θα χωροθετηθεί εντός του πανεπιστημίου, φιλοξενώντας θερμοκοιτίδες νέας τεχνολογίας, συνδέοντας την ακαδημαϊκή και φοιτητική κοινότητα με τις επιχειρήσεις.

Νωρίτερα, ο κ. Σχοινάς, συνοδευόμενος από τον Πρύτανη, περιηγήθηκε στα open labs που είχαν στηθεί στο προαύλιο του ιδρύματος, όπου οι επιστημονικές φοιτητικές ομάδες παρουσίασαν τα επιτεύγματά τους. Στο χώρο της Πρυτανείας οι ερευνητικές ομάδες των Τεχνοβλαστών παρουσίασαν το ερευνητικό τους έργο που χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Loading