Απόσυρση 4.600 βιβλίων από τις βιβλιοθήκες του κεντρικού δήμου

Απόσυρση 4.600 βιβλίων από τις βιβλιοθήκες του κεντρικού δήμου

Η φθορά από τους συνεχείς και επί σειρά ετών δανεισμούς αλλά και η κακή μεταχείριση από μικρούς και μεγάλους αναγνώστες που τα λερώνουν, τα μουτζουρώνουν, τα υπογραμμίζουν οδηγούν στην απόσυρση περίπου 4600 βιβλία, τα οποία έως τώρα βρίσκονταν στα ράφια της Κεντρικής και των Περιφερειακών Βιβλιοθηκών του δήμου Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για βιβλία που παρά τις προσπάθειες των βιβλιοθηκονόμων για τη συντήρηση τους, καθίστανται μη ελκυστικά για τους αναγνώστες καθώς αρκετά απ’ αυτά έχουν φθορές από την πολυχρησία, την κακή βιβλιοδεσία και την ποιότητα του χαρτιού, με αποτέλεσμα να ξεκολλούν τα εξώφυλλα ή ολόκληρες σελίδες, ενώ άλλα είναι λερωμένα, υπογραμμισμένα και με σχόλια από μελάνι στα περιθώρια του κειμένου.
Η εισήγηση για την απόσυρση και ανακύκλωση των 4590 βιβλίων από τις βιβλιοθήκες αναμένεται να εγκριθεί στην προσεχή συνεδρίαση του δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ όσα από τα παραπάνω αποσυρθέντα βιβλία είναι σε σχετικά καλύτερη κατάσταση θα δωριστούν σε συλλόγους, φορείς και σωματεία ή θα διατεθούν σε παζάρι βιβλίων.
«Υπάρχουν αρκετά βιβλία, λογοτεχνικά και παιδικά, τα οποία λόγω πολυχρησίας έχουν φθαρεί. Άλλα είναι λερωμένα ή μουτζουρωμένα. Κάποιοι αναγνώστες γράφουν στα περιθώρια, τα κοκκινίζουν με μαρκαδόρο, με αποτέλεσμα να μην είναι επιθυμητά για δανεισμό», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Βιβλιοθηκών και Μουσείων του δήμου Θεσσαλονίκης, Ευαγγελία Αβτζή.
Σύμφωνα με την κ. Αβτζή, εάν κατά την παραλαβή του βιβλίου ο βιβλιοθηκονόμος εντοπίσει πως είναι κατεστραμμένο ή μουτζουρωμένο, τότε με βάση τον κανονισμό επιβάλλεται στον δανειζόμενο το διοικητικό πρόστιμο να το αγοράσει και να το επιστρέψει καινούργιο στη βιβλιοθήκη.  
Η απόφαση για την απόσυρση των παραπάνω κατεστραμμένων και μουτζουρωμένων βιβλίων ελήφθη λόγω του περιορισμένου χώρου που υπάρχει στις βιβλιοθήκες, η ανάγκη να τοποθετούνται στα ράφια νέες εκδόσεις που αναζητά το αναγνωστικό κοινό, καθώς επίσης ο τομέας της αισθητικής αλλά και της υγιεινής για τους αναγνώστες.
Το θέμα της υγιεινής, ιδιαίτερα την περίοδο του κορονοϊού, έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη πτώση τους δανεισμούς των βιβλίων, γεγονός που αποτυπώνεται από στα στοιχεία που κρατούν οι βιβλιοθήκες. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, επί της οδού Εθνικής Αμύνης, οι δανεισμοί μειώθηκαν περίπου 40%. Ενώ τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2019 οι δανεισμοί των βιβλίων ανήλθαν σε 15.119, το αντίστοιχο δίμηνο του 2020 και λόγω πανδημίας έφτασαν μόλις τους 9.861.
Α. Καρ.

 

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play