ΑΠΘ: Σχεδιάζει συσκευή που θα καθαρίζει τον αέρα από τον κορονοϊό
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

ΑΠΘ: Σχεδιάζει συσκευή που θα καθαρίζει τον αέρα από τον κορονοϊό

Συσκευή που θα καθαρίζει τον αέρα από τον κορονοϊό είναι έτοιμο να παρουσιάσει εντός του επόμενου μήνα το εργαστήριο περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον διευθυντή του εργαστηρίου, καθ. περιβαλλοντικής μηχανικής, κ. Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

Μέσα από την αποτίμηση της αποδοτικότητας τεχνολογιών που βοηθούν στον καθαρισμό του αέρα από το ιικό φορτίο σε εσωτερικούς χώρους (ιατρεία, υγειονομικές δομές, καταστήματα εστίασης, επαγγελματικούς χώρους, νοσοκομεία, ασανσέρ κ.α.) και με τις κατάλληλες μετρήσεις, ο κ. Σαρηγιάννης και η εξειδικευμένη ομάδα του αποσκοπούν στη δημιουργία της συσκευής εκείνης που θα ενισχύσει την προστασία των πολιτών εντός εσωτερικών χώρων, μπροστά σε ένα πιθανό δεύτερο κύμα κορονοϊού αλλά και στην έκθεση απέναντι σε άλλους ρυπογόνους παράγοντες.

Όπως εξηγεί ο ίδιος: «Δοκιμάσαμε σε πραγματικό πεδίο, δλδ σε ιατρεία, δομές και επαγγελματικούς χώρους που εμπεριέχουν τον κίνδυνο δημιουργίας λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων (αεροζόλ) και ταυτόχρονα δοκιμάσαμε και στο εργαστήριο με τεχνολογίες που είναι άμεσα και ευρέως διαθέσιμες στο εμπόριο ή ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν το προσεχές διάστημα».

Τόνισε μάλιστα πως «μια τεχνολογία που φαίνεται να έχει ενδιαφέροντα αποτελέσματα, βασίζεται σε νανοτεχνολογικές λύσεις όπου η υπεριώδης ακτινοβολία μέσα από μια σειρά διεργασιών και διασπώντας μόρια νερού που υπάρχουν στον αέρα κατορθώνει τελικά να οξειδώσει το πρωτεϊνικό περίβλημα του κορονοϊού»

Η αποτελεσματικότητα, ο όγκος και η τιμή της νέας συσκευής

Οι μετρήσεις που γίνονται σήμερα στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ αφορούν στο να είναι πρακτικές αυτές οι συσκευές και γι αυτό επεξεργάζονται στοιχεία σχετικά με τους χώρους που θα χρησιμοποιηθούν σε συνάρτηση με τα πιθανά ιικά φορτία των χώρων αυτών προκειμένου να υπολογιστούν οι ανάγκες για απολυμαντική ικανότητα των συσκευών.

Πάντως, οι τιμές σύμφωνα με εκτιμήσεις θα κυμαίνονται μεταξύ των 300-1900 ευρώ (ανάλογα με τις ανάγκες των χώρων), ενώ ο όγκος τους δε θα αποτελεί πρόβλημα καθώς μπορεί να είναι και φορητές. Όσον αφορά στην αποτελεσματικότητά τους, σίγουρα δε μπορούν να διασφαλίσουν την απόλυτη προφύλαξη από τον κορονοϊό αλλά θα είναι ένα σημαντικό μέτρο προστασίας. Άλλωστε, τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης, «ένα μέτρο μόνο δε φτάνει. Αυτό που χρειάζεται είναι υιοθέτηση πολλαπλών γραμμών άμυνας».

Δείτε ακόμη: Θεσσαλονίκη: 14 συλλήψεις της ΕΛΑΣ το τελευταίο 24ωρο

Loading