ΑΠΘ: Τι λένε οι φοιτητές για τις καταγγελίες «εκφοβισμού» υγειονομικών ελεγκτών (vid)

Ότι δεν υπήρξε καμία ενέργεια εκφοβισμού και απειλής της σωματικής ακεραιότητας προς τα άτομα που ήλεγχαν για πιστοποιητικά στην είσοδο των κτηρίων της Σχολής Θετικών Επιστημών (ΣΘΕ) του ΑΠΘ τονίζουν στο politic.gr φοιτητές της σχολής, οι οποίοι βρέθηκαν σήμερα το πρωί στην Κοσμητεία.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΤΙΕΓΚΟ ΣΑΕΣ

Ομάδα φοιτητών βρέθηκε σήμερα έξω από τα γραφεία της Κοσμήτορα του ΣΘΕ Χαράς Χαραλάμπους και συζήτησαν (χωρίς να υπάρξουν εντάσεις ή επεισόδια) για ορισμένα λεπτά μαζί της.

Να υπενθυμίσουμε πως σήμερα τα μαθήματα στο κεντρικό κτήριο του ΣΘΕ δεν πραγματοποιήθηκαν, καθώς όπως ανακοίνωσε χθες η Σχολή «παρεμπoδίζεται ο έλεγχος των πιστοποιητικών και βεβαιώσεων στην είσοδο του κεντρικού κτιρίου της ΣΘΕ με φραστική βία αλλά και με απειλές σωματικής βίας προς τους υγειονομικούς ελεγκτές από συγκεκριμένες ομάδες ατόμων που αυτοπροσδιορίζονται ως σχήματα φοιτητών».

Οι φοιτητές που μίλησαν με την κ. Χαραλάμπους ισχυρίστηκαν πως τέτοιο περιστατικό δεν συνέβη και εξέφρασαν το αίτημα τους να μην γίνεται ο έλεγχος των πιστοποιητικών από εταιρείες security, όπως σημειώνουν ότι γίνεται τώρα, αλλά από υγειονομικούς.

Ανέφεραν στην Κοσμήτορα, μάλιστα, πως αυτοί που δέχθηκαν απειλή δεν ήταν οι ελεγκτές από τους φοιτητές, αλλά το αντίστροφο.

Όπως αναφέρει ο κ. Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος, μέλος του φοιτητικού συλλόγου Πληροφορικής (τμήμα που υπάγεται στο ΣΘΕ), στο politic.gr «καμιά απειλή σωματικής ακεραιότητας δεν δέχθηκαν οι ελεγκτές. Ίσα ίσα αν κάποιος έχει προκαλέσει αυτοί είναι οι ελεγκτές, όταν τους ακούγαμε να μας λένε φράσεις όπως “έχω δουλέψει νύχτα, έχω δουλέψει πόρτα, σε βλέπω εσένα εκεί κάτω”».

O κ. Σιδηρόπουλος αναφέρει πως αίτημα των φοιτητών είναι οι έλεγχοι να γίνονται από υγειονομικό προσωπικό όπως σημειώνει ότι γίνεται στο Πάντειο της Αθήνας.

«Ο πρύτανης του ΑΠΘ σε συνεργασία με την Κοσμητείες φαίνεται πως έχει πάρει μια απόφαση να χρησιμοποιήσει σαν πρόσχημα την πανδημία και τον υγειονομικό έλεγχο για να εφαρμόσει πτυχές του νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη που μιλάνε για face control, κάρτες εισόδου και ελεγχόμενη είσοδο», αναφέρει ο κ. Σιδηρόπουλος.

Καταγγελίες για κανένα μέτρο προστασίας στα αμφιθέατρα

Ωστόσο, κυρίαρχο ζήτημα στη συζήτηση των φοιτητών με την κ. Χαραλάμπους ήταν και το ζήτημα του συνωστισμού, της έλλειψης υγειονομικών μέτρων και γενικότερης οργάνωσης τόσο στα φουαγιέ όσο και στα αμφιθέατρα των κτηρίων της σχολής, όπως ανέφεραν.

Επίσης ανέφεραν πως οι έλεγχοι είναι καλό να μην γίνονται στις εισόδους των κτηρίων της σχολής αλλά ξεχωριστά στην είσοδο κάθε αμφιθεάτρου, ώστε να αποφεύγονται οι μεγάλες ουρές που δημιουργούνται με αποτέλεσμα να περιμένουν για μεγάλη ώρα να μπουν στο κτήριο, ακόμα και μέσα στη βροχή.

Οι έλεγχοι «πολλές φορές οδηγούν εν τέλει σε τεράστιες ουρές εκατοντάδων συνωστισμένων φοιτητών, που αναγκάζονται να περιμένουν 45 λεπτά και μια ώρα για να μπουν μέσα και πολλές φορές μέσα στη βροχή. Κι όλα αυτά για μπούμε εν τέλει μέσα σε αίθουσες στις οποίες δεν χωράμε και είμαστε στοιβαγμένοι σαν σαρδέλες», αναφέρει ο κ. Σιδηρόπουλος.

«Θα γίνει προσπάθεια να ανοίξει αύριο το κεντρικό κτήριο της ΣΘΕ»

H κ. Χαραλάμπους είπε στους φοιτητές, αίτημα των οποίων ήταν να μην κλείσει ξανά η σχολή, πως αύριο θα γίνει προσπάθεια να λειτουργήσει το κεντρικό κτήριο της ΣΘΕ.

Τόνισε επίσης και αύριο θα γίνονται έλεγχοι για τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Αναφορικά με τα μέτρα που ληφθήκαν εντός των κτηρίων, υπογράμμισε πως έχει γίνει προμήθεια συσκευών απολύμανσης του αέρα, έχει γίνει απολύμανση των χωρών και προμήθεια αντισηπτικών.

Εν μέσω όλων αυτών πρέπει να αναφερθεί πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν σε  φοιτητές της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, σύμφωνα με τα όσα είπε προς τους φοιτητές η Κοσμήτορας της ΣΘΕ. Πρόκειται για δύο φοιτητές από το Μαθηματικό και έναν από το Βιολογικό.

Δείτε επίσης: Δηλώσεις Καλαφάτη – Ζέρβα στο δείπνο τέλεσης για τα βραβεία «Αυτοκράτειρα Θεανώ»

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr