Αναφερόμενος στην Ουκρανία, μίλησε για «απρόκλητη» εισβολή της Ρωσίας, καθώς και για «κατάφορη παραβίαση» το Διεθνούς Δικαίου και της ανεξαρτησίας της.
«Δεν θέλουμε να γυρίσουμε πίσω, θέλουμε να διατηρήσουμε το σεβασμό, το ένα κράτος απέναντι στο άλλο, η μία εκκλησία απέναντι στην άλλη, ο ένας άνθρωπος απέναντι στον άλλον, ανεξάρτητα από την εθνικότητα του, τη θρησκεία του, τη γλώσσα του και την ταυτότητα του» τόνισε, με αφορμή τα γεγονότα στην Ουκρανία, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρος, κατά την επίσκεψη του στο Διοικητήριο και μετά τη συνάντηση του με τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Σταύρο Καλαφάτη.
«Να σεβόμαστε ο ένας λαός τον άλλον και να μη φτάνουμε να έχουμε μνήμες Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ή και πιο πρόσφατες μνήμες, όπως είχαμε στην Κύπρο, την εισβολή στην Κύπρο» τόνισε ο κ. Ελπιδοφόρος.
Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Ουκρανία και μίλησε για «απρόκλητη» εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και για «κατάφορη παραβίαση» το Διεθνούς Δικαίου και της ανεξαρτησίας της, λέγοντας: «Στην Ουκρανία έχουμε εισβολή, απρόκλητη, μιας χώρας η οποία είναι ισχυρή στρατιωτικά και πολιτικά και οικονομικά έναντι μιας χώρας ανεξάρτητης και κυρίαρχης που δεν έχει δυστυχώς ούτε τον στρατό που απαιτείται για να αντισταθεί και γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Είναι, καθαρά, η εκμετάλλευση ενός δυνατού, ο οποίος παραβιάζει τα δικαιώματα της εθνικής κυριαρχίας, της ελευθερίας ενός ανεξάρτητου κράτους… Επομένως, δεν πρόκειται για έναν πόλεμο, αλλά για μια κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, μια εισβολή μιας χώρας σε μια άλλη χώρα».
Ο κ.κ. Ελπιδοφόρος αναφέρθηκε και στο ρόλο της ρωσικής εκκλησίας κατά το προηγούμενο διάστημα, με το εκκλησιαστικό πρόβλημα της Ουκρανίας, λέγοντας ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο «είχε αντιληφθεί που πήγαιναν τα πράγματα» και προσπάθησε «να ενισχύσει εκκλησιαστικά» τον ουκρανικό λαό, δίνοντας του, το «αυτονόητο, βασικό, θρησκευτικό δικαίωμα, να έχει δική του εκκλησία, εθνική ουκρανική εκκλησία, το πιο αυτονόητο δικαίωμα, που πρέπει να έχει κάθε λαός αφού αποκτήσει την εθνική του ανεξαρτησία» και πρόσθεσε:
«Η αντίδραση της εκκλησίας της Ρωσίας και τότε που δόθηκε το αυτοκέφαλο στην εκκλησία της Ουκρανίας και πριν από αυτό, η κωλυσιεργία, η απροθυμία να λυθεί το εκκλησιαστικό πρόβλημα της Ουκρανίας, δυστυχώς, μας απογοητεύει, διότι δεν είναι η συμπεριφορά μιας εκκλησίας, αλλά είναι η στάση και η επιλογή μιας εκκλησίας, η οποία δεν έχει απαγκιστρωθεί από το πιεστικό βάρος και την αγκύλωση να είναι όργανο του κράτους. Σε όλες τις χώρες, και στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, οι εκκλησίες έχουν ανεξάρτητες διοικήσεις με κριτήρια χριστιανικά παραδοσιακά, Ορθόδοξα. Προσευχόμαστε, να γίνει αυτό και στη Ρωσία, ώστε να μπορέσει αυτός ο ρωσικός λαός, ο οποίος αδικείται από την ηγεσία και την πολιτική και την εκκλησιαστική, να αποκτήσει πολιτική και εκκλησιαστική και πολιτική ηγεσία που να ανταποκρίνεται στον πολιτισμό και στο ήθος του ρωσικού λαού, χωρίς να χρειάζεται να εισβάλει σε ξένες χώρες και να προβαίνει σε πράξεις που αντίκεινται στον ανθρώπινο πολιτισμό και στην πρόοδο» .
«Και η Εκκλησία είναι στο πλευρό, και ΗΠΑ είναι στο πλευρό όλων των λαών που προσπαθούν να ασκήσουν την εθνική τους ανεξαρτησία και η κυβέρνηση της Ουκρανίας είναι μια κυβέρνηση δημοκρατικά εκλεγμένη, επομένως οποιαδήποτε πρόφαση για να εισβάλει στην Ουκρανία και να αλλάξει την ηγεσία, νομίζω ότι είναι εκ του πονηρού και δε δηλώνει δημοκρατικό ήθος και δε συνάδει με τον πολιτισμό του 21ου αι. στον οποίο έχουμε φτάσει μετά από μεγάλη αιματοχυσία έχοντας πίσω μας μια ιστορία δύο παγκοσμίων πολέμων, οι οποίοι μας έχουν συνταράξει σαν ανθρωπότητα» κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης υπογράμμισε ότι η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής αποτελεί «τιμή, χαρά και ευλογία» και ευχήθηκε η περιοδεία του στην ευρύτερη περιοχή και στο ‘Αγιο Όρος «να είναι ευχάριστη και καρποφόρα τόσο για τον ίδιο όσο και για ολόκληρο τον ελληνισμό της Μακεδονίας και της Θράκης». Εξήρε την προσωπικότητα του αρχιεπισκόπου και τη στάση του σε σημαντικά ζητήματα, όπως της πανδημίας, του σεβασμού του ανθρώπινου προσώπου, αλλά και της τήρησης της Ορθόδοξης παράδοσης. «Ιδιαιτέρως αναγκαίες» χαρακτήρισε ο κ. Καλαφάτης τις ευχές του Αρχιεπισκόπου Αμερικής για «τις κρίσιμες στιγμές», που βιώνει ο ουκρανικός λαός, μετά από την «εισβολή» της Ρωσίας στην Ουκρανία και πρόσθεσε: «Οι Έλληνες καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση αυτή, καθώς παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, εκφράζει απαράδεκτο αναθεωρητισμό, πλήττει την κυριαρχία ανεξάρτητου κράτους, προκαλεί απώλειες ανθρώπινων ζωών. Ζητούμε τον άμεσο τερματισμό της εισβολής και στεκόμαστε δίπλα στο δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό και βεβαίως δίπλα στην εκεί περήφανη ελληνική ομογένεια». Ο υφυπουργός σημείωσε, επίσης, ότι, σήμερα, οι σχέσεις των «φίλων και συμμάχων χωρών» της Ελλάδας και την ΗΠΑ βρίσκονται «στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ».
«Ασφαλώς, η πρώτη επίσκεψη μου στην Ελλάδα μετά την ενθρόνιση μου δεν μπορούσε παρά να είναι στην Μακεδονία και τη Θράκη μας», συνέχισε ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ.κ.Ελπιδοφόρος, εξηγώντας πώς οι πρόγονοι του πριν εκατό χρόνια ερχόμενοι από την Ανατολική Θράκη εγκαταστάθηκαν «στα φιλόξενα, ελεύθερα, δημοκρατικά και ελληνικά εδάφη της Μακεδονίας, έξω από τα Γιαννιτσά και έκαναν το χωριό Νέα Πέλλα». Αναφέρθηκε επίσης και στον σκοπό της επίσκεψης του ίδιου και της συνοδείας του, με τελικό προορισμό την Κωνσταντινούπολη και στον συμβολισμό της, με αφορμή τη συμπλήρωση των εκατό χρόνων από την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. «Είναι η καρδιά της Ρωμιοσύνης, είναι η καρδιά της Ορθοδοξίας, η Κωνσταντινούπολη» είπε ο κ. Ελπιδοφόρος, σημειώνοντας ότι φέτος την επισκέπτεται ως επικεφαλής συνοδείας Ελληνοαμερικανικών και συνέχισε : «Πηγαίνουμε, για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας προς την Μητέρα Εκκλησία, που μέσα στον πόνο, στους ξεριζωμούς του ελληνισμού της Μικράς Ασίας, του Πόντου, το Πατριαρχείο είχε τη διαύγεια, την ψυχραιμία την πρόνοια να ιδρύσει την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, μεταξύ άλλων μητροπόλεων και αρχιεπισκοπών, που ίδρυσε εκείνο το έτος». «Εμείς στην Αμερική φέτος δεν θυμόμαστε μόνο τη θλιβερή επέτειο της μικρασιατικής καταστροφής, αλλά θυμόμαστε και την ίδρυση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής ακριβώς πριν από εκατό χρόνια» είπε ο αρχιεπίσκοπος.
Ο κ. Ελπιδοφόρος αναφέρθηκε και στους δεσμούς που τον συνδέουν, εθνικούς, εκκλησιαστικούς, κοινωνικούς, με τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη, λέγοντας: «Η Θεσσαλονίκη είναι ένας σταθμός, μια διασταύρωση, είναι ένας κόμβος και εκκλησιαστικός και εθνικός και διεθνής, τον οποίο κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει, πόσο μάλλον εμείς οι Έλληνες που την αγαπούμε τόσο πολύ και αναπαυόμαστε κάθε φορά που ερχόμαστε εδώ».
Αμέσως μετά, ο αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα στο δημαρχείο της πόλης. Ο δήμαρχος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, υπογράμμισε ότι υποδέχεται τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής και ως ένα «σημαντικό δάσκαλο» και ως «φίλο της πόλης της Θεσσαλονίκης». «Ως Αρχιεπίσκοπος Αμερικής έχει επιτελέσει ένα τόσο σημαντικό έργο, τόσο στη συσπείρωση του ορθόδοξου κλήρου αλλά και των ομογενών κάτι εξαιρετικά σημαντικό για το μέλλον της ομογένειας στην Αμερική» ανέφερε για τον κ.κ. Ελπιδοφόρο ο κ. Ζέρβας και πρόσθεσε: «Να ευλογεί το ποίμνιο και να προσφέρει πάντα στο μέλλον αυτές τις τόσο πολύτιμες υπηρεσίες του».
Από την πλευρά του, ο κ. Ελπιδοφόρος ανέφερε ότι η Θεσσαλονίκη εκπροσωπείται από έναν δήμαρχο «μοντέρνο, με ανοιχτούς ορίζοντες», αλλά ταυτόχρονα «και βαθιά παραδοσιακό, προσηλωμένο στην ευρύτερη παράδοση αυτής της πόλης».
Ο αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος αναχώρησε από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης για να επισκεφθεί το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, την Αγιορειτική Εστία και το μεσημέρι την Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Το απόγευμα θα επισκεφθεί την Ιερά Μονή Βλατάδων.
Δείτε επίσης: Ζελένσκι: «Το Κίεβο ελέγχεται από εμάς – Σπάσαμε το σχέδιο των κατακτητών»
- Airbnb: Ρεκόρ ζήτησης στις βραχυχρόνιες μισθώσεις το 2024
- Η Μύκονος αναδεικνύεται πρωταθλήτρια χειμώνα στην Elite League
- Ολυμπιακός: Άνοιξε το σκορ με γκολ του Ζέλσον (1-0, vid)
- Γάζα: Η άρνηση του Νετανιάχου να τερματίσει τον πόλεμο υπονομεύει τις συνομιλίες, δηλώνει μητέρα ομήρου
- Σημαντική νίκη για τον Πανιώνιο στο «Δ. Τόφαλος»