Άρθρο της Αγγελικής Ζιάκα για το διακύβευμα για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο

Άρθρο της Αγγελικής Ζιάκα για το διακύβευμα για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο

Στις 24 Μαΐου, 1603 μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού προσωπικού (ΔΕΠ) καλούνται να ψηφίσουν για το Συμβούλιο Διοίκησης του ΑΠΘ.

Αποκλεισμένα από την εκλογική διαδικασία  βρίσκονται όλα τα υπόλοιπα μέλη διδακτικού, ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού.

Η κοινή ευθύνη για το Πανεπιστήμιο από αύριο δεν θα ανήκει πλέον σε όλους τους λειτουργούς του, καθώς το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου περιέρχεται με το ν.4597/2019 στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Παιδείας και η διαχείρισή του στο ολιγομελές Συμβούλιο Διοίκησης (ΣΔ). Ο ρόλος της Συγκλήτου περιορίζεται αποκλειστικά σε θέματα ακαδημαϊκού και ερευνητικού χαρακτήρα. Οι οικονομικές, περιουσιακές και άλλες διοικητικές ευθύνες του Ιδρύματος υπάγονται στη δικαιοδοσία των μελών του ΣΔ και ενός οικονομικού διαχειριστή (manager).

Ωστόσο, η εκλογή των εσωτερικών μελών του ΣΔ γίνεται βάσει ενός εκλογικού συστήματος ταξινομικής ψήφου που στρεβλώνει τη δημοκρατική βούληση. Η ίδια αντιδημοκρατική πρακτική θα ορίσει Αντιπρυτάνεις και αργότερα Κοσμήτορες. Όλες αυτές οι παθογένειες οδηγούν σήμερα στην ανάγκη επιλογής μελών του ΣΔ που θα αγωνιστούν για τη διαφάνεια αλλά και για το δημόσιο, δωρεάν, δημοκρατικό και συμπεριληπτικό ΑΠΘ, θα αναδείξουν την προσφορά του στην ελληνική κοινωνία, και θα υπερασπιστούν το κοινό όφελος.

Η υποψηφιότητά μου στο ΣΔ του ΑΠΘ αποτελεί απόφαση ανάληψης ευθύνης μπροστά στην αρνητική συγκυρία την οποία διανύουμε και σκοπεύει στη στήριξή του Πανεπιστημίου με διαφάνεια και λογοδοσία απέναντι στο σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας. Κι αυτό, διότι το ΑΠΘ χρειάζεται άμεσα:

  • Επιστροφή σε δημοκρατικές διαδικασίες που διασφαλίζουν τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στις αποφάσεις.
  • Στρατηγική για τη μη συρρίκνωση, η οποία είναι ήδη ορατή με τις πολιτικές επιλογές μείωσης των αριθμών εισακτέων στα ΑΕΙ και την επιβολή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, αλλά και με την τρέχουσα διαχείριση των γνωστικών αντικειμένων.
  • Σχεδιασμό για περαιτέρω ανάπτυξη με καινοτομίες και ουσιαστική εξωστρέφεια στα προγράμματα σπουδών, σεβασμό στα γνωστικά αντικείμενα και στις βασικές αρχές της δωρεάν δημοκρατικής παιδείας.
  • Ειδική μέριμνα για τις ανθρωπιστικές, κοινωνικές επιστήμες και τέχνες, με διεκδίκηση επιπλέον οικονομικής ενίσχυσης από τη Δημόσια Χρηματοδότηση αλλά και τον ΕΛΚΕ, ώστε να βγουν από την κατάσταση εξαίρεσης στην οποία έχουν περιέλθει.
  • Υποστήριξη και ανάδειξη του σημαντικότατου έργου του ΑΠΘ προς όφελος της κοινωνίας και των επιστημών και της γνώσης.
  • Ανταποδοτική και διαφανή αξιοποίηση της περιουσίας του ΑΠΘ, με χρηστή διοίκηση.
  • Ειρηνική διαβίωση, με ανοιχτό, φιλικό, πράσινο και προσβάσιμο Πανεπιστήμιο.
  • Ενίσχυση και συντήρηση των υποδομών (κτηριακών και τεχνικών), με έμφαση σε αυτές της φοιτητικής μέριμνας.
  • Προσλήψεις και αναχαίτιση της φτωχοποίησης των μελών του.

Η υποψηφιότητά μου αφορά σε μια κοινή αγωνία και προσπάθεια για:

  • άρση του φόβου και της ανασφάλειας που έχει πλήξει την ελληνική κοινωνία και ειδικά το Πανεπιστήμιο.
  • διεκδίκηση καλύτερου παρόντος και μέλλοντος για την παιδεία και την έρευνα προς όφελος της χώρας και των νέων της.
  • έμφαση σε ζητήματα έμφυλης ισότητας και στήριξης των μελών του ΑΠΘ απέναντι σε μορφές εργασιακού εκφοβισμού, εξουσιαστικών ή σεξιστικών συμπεριφορών.  
  • συμμαχία όσων επιθυμούμε να δείξουμε τον δρόμο, διεκδικώντας ισότητα, δικαιοσύνη και δημοκρατία στο ΑΠΘ.

Το ΑΠΘ μπορεί το καλύτερο και αξίζει να γίνει καλύτερο.

*Η Αγγελική Ζιάκα είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ.

Δείτε επίσης: Σκέρτσος: Ο Μητσοτάκης θα κρατήσει την έδρα στην Α’ Θεσσαλονίκης

Loading

Play