Το άρθρο είναι του Θανάση Κοκονά, Προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Από την πρώτη στιγμή εμφάνισης της πανδημίας ήρθαμε αντιμέτωποι με διλήμματα, φόβους και προβληματισμούς που είχαν να κάνουν με την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη διαχείρισή της από το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση.
Ακούγοντας τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την επαναλειτουργία των σχολείων, περιμέναμε να ακούσουμε μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων την ώρα που το ένα ρεκόρ σπάει το άλλο στον αριθμό των κρουσμάτων.
Περιμέναμε να ακούσουν, να μελετήσουν ή έστω να σκεφτούν κάποια από τα μέτρα που προτείνει εδώ και σχεδόν, δύο χρόνια το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας για την όσο γίνεται ασφαλέστερη διά ζώσης λειτουργία των σχολείων. Περιμέναμε σε αυτήν την πρωτόγνωρη έξαρση μεταδοτικότητας του ιού να ληφθούν-έστω και καθυστερημένα- κάποια από τα μέτρα αυτά για να προστατευθεί η υγεία των οικογενειών μας και για να μπορέσουν να κρατηθούν τα σχολεία ουσιαστικά ανοιχτά τις επόμενες βδομάδες. Κι όμως…
Παρά την αγωνιώδη προσπάθεια της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας να παρουσιάσουν μια μαγική εικόνα μιλώντας για “κάποιες αναμενόμενες αρρυθμίες”, η κατάσταση δυστυχώς είναι πολύ διαφορετική.
Παραμένει και μεγαλώνει η δικαιολογημένη ανησυχία σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και στις οικογένειές μας, ιδιαίτερα μετά των εντοπισμό 25.000 κρουσμάτων τις πρώτες μέρες, σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Να ενημερώσουμε τη κυβέρνηση ότι ακόμα και σήμερα:
- Έχουμε μαθητές που δεν πήγαν στο σχολείο γιατί η έλλειψη μέτρων δημιουργεί φόβο και ανασφάλεια.
- Έχουμε κρούσματα και σε εκπαιδευτικούς που δεν αναπληρώνονται. Οι χθεσινές προσλήψεις αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό» των κενών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο νομός Θεσσαλονίκης όπου προσλήφθηκαν μόλις 53(!) εκπαιδευτικοί.
- Χάνονται επιπλέον πολύτιμες διδακτικές ώρες, καθώς το υπουργείο έχει μεταφέρει ευθύνες στους εκπαιδευτικούς άσχετες με τα καθήκοντά τους (κάλυψη των ελλείψεων σε τεστ, τεράστια χρονοβόρα γραφειοκρατική δουλειά κλπ.).
- Έχουμε σχολεία όπου δεν καλύπτονται ούτε οι στοιχειώδεις ανάγκες καθαριότητας και απολύμανσης, σχολεία με ελλείψεις στα μέσα ατομικής προστασίας και υγιεινής.
- Έχουμε σχολεία με 27 μαθητές ανά τάξη σε αίθουσες λίγων τετραγωνικών μέτρων, όταν η επιστημονική κοινότητα επιμένει στην ανάγκη αποφυγής του συγχρωτισμού και τήρησης των απαραίτητων αποστάσεων!
Γνωρίζουμε όμως πολύ καλά ότι τα προβλήματα δε λύνονται με επικοινωνιακές κορόνες και τιτιβίσματα εντυπωσιασμού. Άλλωστε, δεν είναι τυχαία η διαχείριση της πανδημίας με αυτόν τον τρόπο. Είναι πολιτική τους επιλογή.
Ο δικός μας δρόμος της ευθύνης απέναντι στα παιδιά μας είναι αυτός της συλλογικής προσπάθειας και στάσης μέσα και έξω από τα σχολεία, στους Συλλόγους Γονέων, μαζί με τους εκπαιδευτικούς. Εκεί θα βρεθούμε ξανά τις επόμενες μέρες όσοι αγωνιούμε και πονάμε πραγματικά για τη μόρφωσητων παιδιών μας.
Η κυβέρνηση αντί να μας παρουσιάζει το μαύρο άσπρο, να πάρει τώρα μέτρα για:
- Αραίωση των μαθητών ανά τάξη. Ανάκληση των φετινών συγχωνεύσεων.
- Άμεσα μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού, για την κάλυψη τόσο των αναγκών που ήδη υπάρχουν, όσο και αυτών που θα προκύψουν από την πιθανή νόσησή τους.
- Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία, με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Δωρεάν rapid και μοριακά τεστ. Δωρεάν παροχή των μασκών αυξημένης προστασίας στην εκπαιδευτική κοινότητα.
- Καμία σκέψη για εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων και της ΕΒΕ
- Καμπάνια εμβολιασμού επιστημονικά τεκμηριωμένη μέσα στα σχολεία. Σύνδεση των σχολείων με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ιατρική παρακολούθηση των εμβολιασμένων.
Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Στον Δήμο Παύλου Μελά ο Στέλιος Πέτσας και ο Σταύρος Καλαφάτης (pics)
- Η τέχνη μέσω των αισθήσεων: Τυφλός καλλιτέχνης αποτυπώνει την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ με Braille
- Νέα έρευνα αποκαλύπτει τις ανησυχητικές διατροφικές συνήθειες των νέων
- Κίνα: Εταιρεία επιβάλλει στους υπαλλήλους της την απαγόρευση μίσους για τη δουλειά τους
- Γάτα: Μια εις βάθος ματιά στην όρασή της
- Η ηλεκτροκίνηση κυριαρχεί στη Νορβηγία: Πώς οι πολιτικές και η τεχνολογία οδήγησαν σε ρεκόρ πωλήσεων